Hyviä esimerkkejä ammattikorkeakoulujen ohjauskäytänteistä

Kirjoittaja:

Riina Nousiainen

asiantuntija, koulutus ja osaaminen

Profiili
Korkeakoulu

STTK lähetti ammattikorkeakouluille kyselyn, jolla selvitettiin millaista opiskelijoiden työelämään siirtymistä tukevaa ohjausta niissä järjestetään. Alla muutamia vastauksista poimittuja hyviä uraohjauksen käytänteitä:

Laurea-ammattikorkeakoulussa opiskelijoiden urasuunnittelutaitoja tuetaan viiden opintopisteen laajuisilla urasuunnittelun opinnoilla. Nämä jokaisen opiskelijan opintoihin pakollisena sisältyvät opinnot sijoittuvat koko opiskeluajalle. Uraopintoja toteutetaan mm. opiskelijan ja opettajatuutorin henkilökohtaisissa HOPS-keskusteluissa ja yhteisen verkossa olevan työtilan avulla.

Saimaan ammattikorkeakoulussa urasuunnitteluun liittyvät taidot ovat esillä jo orientoivissa opinnoissa. Jokaisella opiskelijaryhmällä on oma tutoropettaja, jonka kanssa käydään läpi uraa koskevia asioita. Uraohjauksella tuetaan opiskelijan oman osaamisidentiteetin tunnistamista ja vahvistamista.

Turun ammattikorkeakoulussa toteutetaan useassa koulutuksessa ekskursioprojekteja, joissa opiskelijat järjestävät vierailuja oman alansa yrityksiin ja tutustuvat eri työtehtäviin. Ekskursioprojektia vetävät Urapalveluiden työntekijät, ja ne tehdään tiiviissä yhteistyössä opettajatuutoreiden kanssa. Turun ammattikorkeakoulusta valmistuneilla on mahdollisuus saada henkilökohtaista uraohjausta myös valmistumisensa jälkeen ja esimerkiksi lähettää työnhaun asiakirjansa kommentoitavaksi Ura- ja rekrytointipalveluihin.

Savonia-ammattikorkeakoulussa uraohjausta toteutetaan opintojen alku-, keski- ja loppuvaiheessa. Kutakin vaihetta varten on määritelty suositussisällöt, jotka liittyvät osaamisen kehittymiseen, ammatillisen verkostoitumiseen ja työllistyvyyteen, oman osaamisen esittämiseen ja asiantuntijabrändin rakentamiseen sekä itsetuntemuksen ja minäpystyvyyden tukemiseen. Savonia myös kehittää uraohjausta yhteistyössä Savon Ammattiopiston ja Ylä-Savon ammattiopiston kanssa toteutettavassa Uraohjaus 2020 -hankkeessa.

Lapin ammattikorkeakoulussa uraohjausta toteutetaan mm. opettajatuutorin tai opinto-ohjaajan kanssa käytävissä henkilökohtaisissa keskusteluissa, yritysvierailuilla sekä alumni- ja yritystapahtumissa. Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteisessä hankkeessa kehitetään uraohjaus- ja neuvontapalveluita lappilaisille korkeakoulutetuille työttömille.

Centria-ammattikorkeakoulu on järjestänyt vuosittain oman Get to Business -tapahtuman, jossa mm. yritykset ovat voineet tarjota kesätyöpaikkoja opiskelijoille ja yhdessä ammattiliittojen kanssa on toteutettu CV- ja hakemustyöpajoja. Boosting Business -opintojaksolla on harjoiteltu työkäyttäytymisen perusteita ja syvennetty yritysyhteistyötä opiskelijavetoisessa tapahtumassa.

***

Lisää aiheesta:

Tervetuloa työelämään

STTK: Nuoret tarvitsevat työelämään siirtymistä tukevaa ohjausta

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue