Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Kuva: FATIDA - Federación Argentina de Trabajadores de la Imprenta, Diarios y Afines

STTK:lle on alkuvuoden aikana tullut poikkeuksellinen määrä niin sanottuja solidaarisuuskirjeitä eri puolilta maailmaa.  

Solidaarisuuskirjeet ovat kansainvälisessä yhteistyössä perinteinen tapa osoittaa tukea kriiseissä tai konfliktitilanteessa. Kirjeitä on tullut ympäri maailmaa peräti viideltä mantereelta ja yli 20:stä eri maasta. 

─ Olemme saaneet kirjeitä muun muassa Etelä Afrikasta, Mosambikista, Kanadasta, Meksikosta, Nicaraguasta ja Filippiineiltä, luettelee kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman.

Kirjeissä korostuu suuri huoli Suomen kehityssuunnasta. Niissä toivotetaan suomalaisille työntekijöille voimia työssä paremman työelämän ja yhteiskunnan puolesta sekä taistelussa hallituksen työelämän heikennyksiä ja sosiaaliturvan alasajoa vastaan. Monet yhteistyöjärjestöt painottavat, että sopimiselle ja hyvinvoinnille rakennettu yhteiskuntamallimme on toiminut heille esimerkkinä. 

─ Tilanne on erittäin poikkeuksellinen, sillä perinteisesti suomalaiset palkansaajajärjestöt ovat olleet tämän tyyppisten solidaarisuutta osoittavaien kirjeiden lähettävässä päässä, eivät vastaanottajina, Häggman kertoo.

Kansainvälistä tukea työmarkkinatilanteessa ovat osoittaneet myös Pohjolan Ammatillinen Yhteisjärjestö NFS, Euroopan Ammatillinen Yhteisjärjestö ETUC, maailmanjärjestö ITUC, ja Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean työntekijäryhmä.  

Viime viikolla myös kansainvälinen työjärjestö ILO kehotti Suomen hallitusta neuvottelemaan työmarkkinaosapuolten kanssa lakko-oikeuden rajoituksista.

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue