Suomen Palomiesliitto SPAL: Palomiesten syövälle altistumisen torjunnassa on harpattu eteenpäin

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL

Keski-Suomen pelastuslaitos on ensimmäisenä 22 pelastuslaitoksesta kertonut ilmoittavansa operatiivisen henkilöstönsä ASA-rekisteriin ja ryhtynyt merkittäviin toimiin syöpävaarallisille aineille altistumisen torjumiseksi. ASA-rekisteri on syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteri.

Palomiesliitto on tehnyt pitkään määrätietoisesti työtä pelastusalan ammattilaisten altistumisen vähentämiseksi ja se pitääkin Keski-Suomen pelastuslaitoksen toimia merkittävänä askeleena eteenpäin henkilöstön työturvallisuuden kehittämisessä.

– Palomiesliitto pitää Keski-Suomen pelastuslaitoksen toimia esimerkillisenä ja toivoo muidenkin pelastuslaitosten ottavan Keski-Suomesta mallia, kannustaa järjestön johtaja Kim Nikula.

Palomies on yksi eniten naftaleeneille altistuva ammattiryhmä

Viime kesänä valmistuneen Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan savusukeltavat palomiehet altistuvat liiallisesti syöpää aiheuttaville pah-yhdisteille eli polysyklisille aromaattisille hiilivedyille. Palomies on yksi eniten naftaleeneille altistuva ammattiryhmä. Lisäksi he altistuvat pyreeneille sekä bentseenille yli toimenpideraja-arvojen. Savusukelluksen lisäksi he altistuvat toimiessaan tilannepaikalla, jälkiraivaustöissä, palatessaan sammutusvarusteet päällä paloasemalle sekä paloasemalla varusteiden jälkihuollossa ja varusteiden säilytystiloissa.

Keski-Suomessa altistumista pyritään jatkossa vähentämään ns. Puhdas paloasema -toimintaohjeilla sammutustehtävissä ja kalustonhuollossa, ottamalla käyttöön suojavyöhykkeet sammutustehtäviin ja jakamalla sammutustehtävät paloluokkiin, jolloin helpotetaan suojaimien valintaa kalustonhuolloissa.

Operatiivinen pelastus- ja ensihoitohenkilöstö tullaan ilmoittamaan ASA-rekisteriin. Rekisteröinnillä pyritään ehkäisemään työhön liittyvää syöpävaaraa, seuraamaan työpaikkojen altistumistilannetta ja kohentamaan työoloja. Altistumisista tullaan pitämään tarkempaa kirjanpitoa ja työterveyshuollolle tulee aktiivisempi rooli altistumisten seurannassa.

Operatiivisen työn lisäksi palomiehet altistuvat harjoitustilanteissa. Tästä johtuen Keski-Suomen pelastuslaitoksella luovutaan lastulevyn polttamisesta kuumissa savusukellusharjoituksissa.

Kaikilla näillä toimenpiteillä on tarkoitus parantaa Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstön työturvallisuutta ja vähentää turhaa altistumista. Keski-Suomen pelastuslaitoksen tavoitteena on, että uudet toimintatavat ja menetelmäohjeet ovat kokonaisuudessaan käytössä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Lisätietoja:
Järjestön johtaja Kim Nikula, puh. 040 7161 805, etunimi.sukunimi@palomiesliitto.fi

***

Järjestöt: Ensihoidon työturvallisuutta parannettava kansallisella hankkeella

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue