Suomessa nykyään lähes neljäsosa suomalaisista asuu yksin. Tämä heijastaa taloudellisten ja terveydellisten edellytysten parantumista, mutta yksinasuvien haasteet jäävät usein yhteiskunnallisessa keskustelussa ja poliittisissa linjauksissa vähälle huomiolle. Yksinasuvat ovat erityisen haavoittuvia toimeentulon ja terveyden muutoksille, mikä korostaa tarvetta yhdenvertaiselle tuelle ja huomioinnille.
Lähes neljäsosa suomalaisista asuu tänään yksin. Tarkemmin heitä on noin 1,3 miljoonaa. Suurissa kaupungeissa noin puolet asuntokunnista on yhden hengen talouksia. 90-luvun mittauksiin verrattuna määrä on tuplaantunut. Muutos kertoo oman tuvan ja oman luvan merkityksestä nyky-yhteiskunnassa, mutta myös esimerkiksi taloudellisten ja terveydellisten edellytysten parantumisesta.
Yksinasumisen lisääntyminen on ollut suoraviivaista, mutta yhteiskunnallisessa keskustelussa ja poliittisissa linjauksissa se näkyy yhä yllättävän vähän. Kun perhekuntien asiat ovat laajasti koko yhteiskunnan asioita, yksinasuvat nähdään leimallisesti poikkeuksena normista.
Yksinasuvien elämäntapaan liittyvät haasteet ovat yksilön haasteita. He elävät muun yhteiskunnan silmissä jonkinlaisessa välitilassa, ikään kuin matkalla johonkin perhemuotoon tai siitä pois. Tilastollisesti näin onkin. Yksinasuvaksi päädytään usein elämänmuutoksen kautta, kun nuori muuttaa pois kotoa, parisuhde päättyy, lapset muuttavat pois kotoa tai puoliso kuolee. Se ei silti tarkoita, etteikö yksinasuminen olisi yksilölle mielekäs elämäntapa ja tietoinen valinta, jonka pitäisi olla yhteiskunnan taholta yhdenvertaisesti tuettua ja huomioitua siinä missä perheet ja parisuhteet.
Yksin on haavoittuva toimeentulon ja terveyden muutoksille
Vaikka yksinasuvat ovat moninainen joukko, heitä yhdistää haavoittuvuus elämäntilanteen muutoksissa. Esimerkiksi työttömyys ja vakava sairastuminen murtavat yksinasuvan toimeentulon helpommin kuin kumppanin kanssa asuvan.
Tulojen tippuminen tai elinkustannusten nousu iskee luonnollisesti yksinasuviin erityisen kovaa, koska laskuja on yhden hengen kotitaloudessa maksamassa vain yksi ihminen. Yksinasuvien tulotaso on ylipäätään muuta väestöä matalampi. He ovat yliedustettuna toimeentulotuen saajissa, ja kolmanneksella heistä on kohonnut köyhyys- ja syrjäytymisriski.
Suurin taloudellinen riski yksinasumisessa liittyy asumiskustannuksiin. Asumiskulut ovat tuloihin suhteutettuna suuret. Yksinasuvat asuvatkin muuta väestöä ahtaammin. Puolet heistä asuu vuokralla, kun koko väestöstä neljäsosa. Hallituksen asumistukeen tekemät leikkaukset tulevat todennäköisesti vaikuttamaan yksinasuvien määrään.
Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisälle tullee heikentämään erityisesti nuorten yksinasuvien toimeentuloa. Ratkaisu ei voi olla se, että yksinasuvat muuttavat sankoin joukoin kommuuneihin. Hyvinvointivaltiossa kansalaisella pitäisi olla tulotasosta riippumatta yhdenvertainen vapaus valita itsenäinen elämä omassa kodissa.
Yksinasuvat avainasemassa eriarvoisuuden vähentämisessä
Miten sitten yksinasuvien toimeentuloa ja hyvinvointia voitaisiin tukea?
THL:n tutkijatohtori Timo M. Kauppisen mukaan tuloerojen hillitseminen sekä verotuksen ja tulonsiirtojen tasapuolisuus ovat keskeisessä roolissa, jos yksinasuvien toimeentuloa halutaan parantaa. Käänteisesti: jos eriarvoisuutta halutaan hillitä, juuri yksinasuvien toimeentuloa ja hyvinvointia on tarkasteltava ja tuettava.
Esimerkiksi sosiaaliturvamuutoksia tehtäessä on huomioitava muutosten vaikutukset erityisesti yksinasuviin, koska he ovat edelleen kasvava ryhmä. Yksinasuvat jäävät myös mitalitta monissa veroeduissa. Esimerkiksi kahden aikuisen talous voi hyödyntää kotitalousvähennyksen kaksinkertaisena. Kotitalousvähennyksen muuttaminen kotitalouskohtaiseksi tekisi siitä oikeudenmukaisemman yksinasuville. Esimerkiksi ikääntyville, paljon palveluja ja tukea tarvitseville yksinasuville muutoksella voisi olla konkreettinen hyvinvointia ja itsenäistä asumista tukeva merkitys.
Taina Vallander
Kirjoittaja on STTK:n johtaja
Tilastoja yksiasuvista
Suomessa yksinasuvien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Vuoden 2022 lopussa yksinasuvia oli noin 1,3 miljoonaa, mikä on kaksinkertainen määrä 30 vuoden takaiseen verrattuna.
Ikäryhmittäin:
- Alle 30-vuotiaat: Vuonna 2019 alle 30-vuotiaista 27 % asui yksin, kun vastaava osuus vuonna 2009 oli 20 %. Asumistuen muutos vuonna 2017 näyttää olevan yhteydessä nuorten yksin asumisen yleistymiseen.
- Yli 65-vuotiaat: Erityisesti yli 65-vuotiaiden yksinasujien määrä on kasvanut. Eniten yksinasuminen on lisääntynyt 70–74-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa yksinasuvien määrä kasvoi 55 % vuosien 2009 ja 2019 välillä.
Sukupuolittain:
- Miehet: Yksinasuvia miehiä on enemmän ikäryhmässä 25–54 vuotta. Esimerkiksi 25–29-vuotiaista miehistä 37 % asui yksin vuonna 2019.
- Naiset: Yli 55-vuotiaissa ja alle 24-vuotiaissa yksinasuvia naisia on miehiä enemmän. Yli 75-vuotiaista naisista 59 % asui yksin vuonna 2019.
Alueellisesti:
- Helsinki: 49 % asuntokunnista on yhden hengen talouksia.
Yksinäisyys:
- Vuonna 2022 noin 30 % vähintään 16-vuotiaista suomalaisista koki itsensä yksinäiseksi ainakin joskus. Yksinasuvista noin puolet koki yksinäisyyttä, kun vuonna 2018 osuus oli hieman alle 40 %.