JUKO, JHL ja Jyty tyytyväisiä: Kuntien ja hyvinvointialueiden palkankorotuksista syntyi sopu – Ratkaisu on poikkeuksellisen laaja ja koskee lukuisia ammattialoja

Yli 420 000 kuntien ja hyvinvointialueiden palkansaajan tämän ja ensi vuoden palkankorotuksista on syntynyt sopu, kun järjestöt ovat tänään hyväksyneet viime perjantaina syntyneen neuvottelutuloksen.

Ratkaisussa on kyse siitä, miten kuntien ja hyvinvointialueiden palkansaajien tämän ja ensi vuoden palkankorotuksissa otetaan huomioon niin sanotut verrokkialat.

JUKO, JAU (JHL ja Jyty) ja KT sopivat viime kesänä, että teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja AKT:n kuorma-autoalan 1,9 prosenttia ylittävien palkankorotusten keskimääräinen erotus on huomioitava kaikissa kuntien ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimuksissa. Samalla sovittiin, että ylimenevästä osuudesta yleiskorotuksiin lisätään 70 prosenttia ja 30 prosenttia sovitaan paikallisesti.

Vuonna 2023 kunta- ja hyvinvointialan kaikilla sopimusaloilla yleiskorotus nostaa palkkoja aiemmin sovittujen korotusten lisäksi 1. kesäkuuta 0,70 prosenttia. Paikallisesti sovittavaksi tulee 0,30 prosenttia.

Kesäkuun lopussa kunta- ja hyvinvointialalla maksetaan 467 euron kertaerä.

Vuonna 2024 yleiskorotus nostaa palkkoja 1. kesäkuuta 0,77 prosenttia. Paikallinen järjestelyerä on 0,33 prosenttia. Opettajien sopimuksen piirissä oleville yleiskorotus 0,77 prosenttia maksetaan 1. toukokuuta ja lääkärisopimuksen piirissä oleville 1. lokakuuta 2023.

Vaativasta neuvottelutilanteesta ja määräajan 1. helmikuuta ylittymisestä huolimatta osapuolilta löytyi yhteistä tahtoa hakea ratkaisua neuvottelemalla.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsimme sopimukseen neuvottelemalla ja että kytkös verrokkialoihin toteutuu täysimääräisesti. Ratkaisu on Suomen työmarkkinakentässä poikkeuksellisen laaja ja koskee lukuisia ammattialoja, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ) iloitsee.

Järjestöt muistuttavat, että sopimuksen myötä myös kunta- ja hyvinvointialalle sovittu palkkaohjelma toteutuu tarkoitustaan vastaavalla tavalla.

– Pääsemme nyt korjaamaan palkkojen jälkeenjääneisyyttä ja kohentamaan kunta- ja hyvinvointialan houkuttelevuutta työnantajana ja työpaikkana, painottavat JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

JUKO, JAU (JHL ja Jyty) ja KT saavuttivat samassa yhteydessä sopimuksen Sote ry:n ja KT:n sopimuksen vaikutuksista, kun varhaiskasvatuksen henkilöstölle maksetaan kertapalkkio 30. kesäkuuta 2023. Osana kokonaisuutta sovittiin myös, että Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen liitteen viisi piirissä olevat saavat 120 euroa. Opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen G-osion piirissä olevat saavat 150 euroa.

Kunta- ja hyvinvointialalla neuvottelevat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote ry (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lisätiedot ja kommenttipyynnöt:

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ) | 050 568 9188 | Twitter @KatarinaMurto

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine | 040 702 4772 | Twitter @paiviNI

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima | 050 591 2341 | Twitter @VoimaJonna

Ajankohtaista

9.10.2024

Tehy: Attendon muutosneuvotteluiden takana hallituksen vastuuttomat päätökset ikäihmisten hoivasta – ”Emme hyväksy säästöjen hakemista iäkkäiden hoidosta ja hoitajien selkänahasta”

Lue
8.10.2024

Työeläkemaksut vuonna 2025

Lue
8.10.2024

Linda Horttanainen STTK:n viestintäasiantuntijaksi

Lue
8.10.2024

EU:n taloussääntöjen noudattamisesta tuli sotku

Lue
7.10.2024

STTK:n hallitus: Eläkeneuvotteluissa pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti

Lue
7.10.2024

Rauhaa ja demokratiaa tarvitaan ihmisarvoisen työn kasvualustaksi

Lue
3.10.2024

Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”

Lue
3.10.2024

Tehy: Eduskunnan pelastettava naisvaltaiset alat ikuisesta palkkamontusta

Lue