SuPers ordförande Paavola: Socialservicen måste utvecklas på lika villkor som hälsovårdsservicen

Silja Paavola, som är ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund, påminner om att man i sote-reformen inte enbart ska betona hälsovårdsservicen, utan att utvecklingen av socialservicen ska väga lika tungt. Med tanke på en lyckad reform är det viktigt att man kan trygga basservicen. Enligt Paavola är det viktigt att servicen även efter reformen i huvudsak produceras av den offentliga sektorn och att den privata sektorn och tredje sektorn kompletterar den. Kvalitets- och kostnadsjämförelserna ska vara öppna och tillsynen heltäckande.

Huvudsyftet med servicestrukturreformen inom social- och hälsovården är att trygga likvärdiga och högklassiga social- och hälsovårdstjänster för alla medborgare. – 15 social- och hälsovårdsområden samt 18 självstyrelseområden verkar vara en riktig sote-soppa, säger Paavola.

SuPer har understött modellen med fem områden och ansett att den är det bästa alternativet med tanke på finansieringen. Det är naturligtvis bra att man kan minska på antalet ansvariga aktörer från det nuvarande. Det är ett steg i rätt riktning, men löser inte ännu problemen. I reformen följer man fortsättningsvis de tidigare strukturerna och besluten påverkas för mycket av politiska maktförhållanden.

Det viktigaste målet med reformen är att integrera social- och hälsovårdsservicen till en fungerande helhet och slippa splittringen inom socialservicen. Man måste också trygga tillgången på bashälsovård. Den specialiserade sjukvården har inte varit det största problemet.

Utbildad vårdpersonal har en nyckelställning i tryggandet av servicen
Behovet av social- och hälsovårdstjänster ökar på grund av den åldrande befolkningen, liksom även behovet av utbildad vårdpersonal. Med strukturella förändringar vill man också uppnå betydande inbesparingar. Det är viktigt att det finns tillräckligt med utbildad vårdpersonal och att man inte försöker spara genom att minska på personalen. I produktionen av social- och hälsovårdsservice har utbildade närvårdare och primärskötare en nyckelställning.

SuPer har nästan 90 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården. De arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.

Senaste artiklarna

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar

22.11.2023

NFS uttryckte oro över inskränkningar i arbetstagarnas rättigheter i Finland

15.11.2023

Strejkvarsel gällande åländska förbindelsefartygstrafiken, som drivs av EW Finland Oy och Kalbåda Shipping Oy fungerar som arbetsgivare