SuPers ordförande Paavola: Socialservicen måste utvecklas på lika villkor som hälsovårdsservicen

Silja Paavola, som är ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund, påminner om att man i sote-reformen inte enbart ska betona hälsovårdsservicen, utan att utvecklingen av socialservicen ska väga lika tungt. Med tanke på en lyckad reform är det viktigt att man kan trygga basservicen. Enligt Paavola är det viktigt att servicen även efter reformen i huvudsak produceras av den offentliga sektorn och att den privata sektorn och tredje sektorn kompletterar den. Kvalitets- och kostnadsjämförelserna ska vara öppna och tillsynen heltäckande.

Huvudsyftet med servicestrukturreformen inom social- och hälsovården är att trygga likvärdiga och högklassiga social- och hälsovårdstjänster för alla medborgare. – 15 social- och hälsovårdsområden samt 18 självstyrelseområden verkar vara en riktig sote-soppa, säger Paavola.

SuPer har understött modellen med fem områden och ansett att den är det bästa alternativet med tanke på finansieringen. Det är naturligtvis bra att man kan minska på antalet ansvariga aktörer från det nuvarande. Det är ett steg i rätt riktning, men löser inte ännu problemen. I reformen följer man fortsättningsvis de tidigare strukturerna och besluten påverkas för mycket av politiska maktförhållanden.

Det viktigaste målet med reformen är att integrera social- och hälsovårdsservicen till en fungerande helhet och slippa splittringen inom socialservicen. Man måste också trygga tillgången på bashälsovård. Den specialiserade sjukvården har inte varit det största problemet.

Utbildad vårdpersonal har en nyckelställning i tryggandet av servicen
Behovet av social- och hälsovårdstjänster ökar på grund av den åldrande befolkningen, liksom även behovet av utbildad vårdpersonal. Med strukturella förändringar vill man också uppnå betydande inbesparingar. Det är viktigt att det finns tillräckligt med utbildad vårdpersonal och att man inte försöker spara genom att minska på personalen. I produktionen av social- och hälsovårdsservice har utbildade närvårdare och primärskötare en nyckelställning.

SuPer har nästan 90 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården. De arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.

Senaste artiklarna

20.8.2024

STKK:s styrelse efterlyser genuina överenskommelser och arbetsfred

13.6.2024

STTK önskar samarbete med nya europaparlamentariker

21.5.2024

EU vill förbättra praktikanternas ställning på arbetsplatserna

15.5.2024

STTK: EU-valet handlar om arbetstillfällen, ekonomi och säkerhet

3.5.2024

Den avgiftsfria Sommarjobbarinfon är till stöd för sommarjobbare hela sommaren 

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik