STTK: Vihreä siirtymä on toteutettava oikeudenmukaisesti

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n viimesyksyisen kyselyn mukaan alle puolet (47 %) vastaajista pitää Suomessa tehtyjä päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi riittävinä. 36 prosenttia on päinvastaista mieltä: toimet ovat riittämättömiä. Päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi pitää oikeudenmukaisina 43 prosenttia vastaajista ja 32 prosenttia on eri mieltä.

STTK:n hallitus keskusteli tänään vihreän siirtymän edellytyksistä ja energiapoliittisista tavoitteista.
─ On vaara, että osa palkansaajista kääntyy vihreää siirtymää vastaan, jos se koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Päättäjien on varmistettava vihreän siirtymän hyötyjen jakautuminen mahdollisimman monelle suomalaiselle. Työllisyys osaamista vahvistamalla ja palkansaajien ostovoiman tukeminen edullisella energian hinnalla ovat avainasemassa, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Vihreä siirtymä on välttämätön Suomen ilmastotavoitteiden kannalta. STTK kannattaa siihen liittyviä panostuksia, jotka luovat paljon mahdollisuuksia palkansaajille.
─ Siirtymä tuo investointeja ja työllisyyttä sekä mahdollistaa energiaomavaraisuuden ja energian hinnan laskun, Palola tiivistää.

Erittäin tärkeää on, että vihreä siirtymä on taloudellisesti, sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukainen.
─ Suomessa on aloja ja palkansaajaryhmiä, joille prosessi on vaikeampi kuin toisille. Vihreä siirtymä ei saa johtaa työttömyyden lisääntymiseen. Ei myöskään ole kenenkään etu, että teollisuutta siirtyy maihin, joissa on esimerkiksi löysemmät ilmastolait ja säädökset – ihmisoikeuksista puhumattakaan, Palola korostaa.

Vihreä siirtymä ei onnistu ilman panostuksia työntekijöiden osaamiseen. Vahva osaaminen on palkansaajan, yhteiskunnan ja työnantajan etu.
─ Pula osaavasta työvoimasta on jo nyt akuutti monella alalla. Työvoiman osaamiseen panostamisen tarve on vahvasti esillä myös EU:n vihreässä siirtymässä ja kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ennustuksissa, Palola viittaa.

Energiaköyhyyttä torjuttava

STTK on julkaissut järjestön energiapoliittiset tavoitteet. Suomi tarvitsee kattavaa energiastrategian ja energiaverotuksen kokonaistarkastelua. Keskeinen näkökulma strategiassa on oikeudenmukainen siirtymä sekä energiaköyhyyden torjuminen. Suomen on myös kyettävä kaupallistamaan kotimaisia kestäviä energiainnovaatioita ja huolehdittava referenssilaitosten käyttöönotosta Suomessa.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Aiheesta lisää:

STTK:n kaikki energiatavoitteet: Kestävä energia – STTK:n tavoitteita energiapolitiikan kehittämiseksi

STTK on mukana Finnwatchin Oikeudenmukainen siirtymä nyt -kampanjassa. Lue lisää kampanjasta: https://oikeudenmukainensiirtyma.fi/

Ylihuomenna keskiviikkona on palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen Oikeudenmukainen vihreä siirtymä -paneeli. Voit seurata striimiä ke 15.2. klo 9-10.30 osoitteessa: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=99487739&eventId=221649008

Lue STTK:n eduskuntavaalikysely: Vihreä siirtymä

Lue lisää: Kestävä energia – näkemyksiä energiapolitiikan kehittämiseksi

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue