ITUC:n kongressi Australiassa kokoontui kriisien varjossa

Kirjoittaja:

Jaakko Haikonen

asiantuntija, ilmasto- ja energiapolitiikka

Profiili

Yli 1000 globaalin ay-liikkeen edustajaa aloitti tällä viikolla ITUC:n viidennen kongressin Melbournessa Australiassa. ITUC edustaa yli 200 miljoonaa palkansaajaa yli 130 maassa. Kongressi kokoontuu pääsihteerin tehtävät jättävän Sharan Burrownin kotikaupungissa pandemian, Venäjän sodan ja energiakriisin tunnelmissa.

ITUC:n keskeisiä tavoitteita on edistää ay-liikkeen yhteistyötä globaaleissa asioissa, kuten yhteyksissä Kansainväliseen työjärjestöön, Maailman kauppajärjestöön, Maailmanpankkiin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon. ITUCilla on myös tärkeä tehtävä koordinoida palkansaajajärjestöjen apua vaikeimmissa oloissa perusoikeuksia puolustaville ammattiliitoille.

Neljän vuoden välein kokoontuvan kongressin teemoina on tällä kertaa muun muassa työntekijöiden asema toisiaan seuraavien talouskriisien aikana, demokratian puolustaminen eri puolilla maailmaa nähtävältä autoritarismin nousulta ja oikeudenmukainen siirtymä kohti hiilineutraalia taloutta.

Avajaisissa aborginaalien asema vahvasti esillä

Kongressin avajaisten pääpuhujana oli Pat Dodson, joka toimii työväenpuolueen kansanedustajana Australiassa, ja on samalla Yawuru -kansan vanhin. Pat Dodson on aborginaalien, (First Nations Australiassa kutsuttuna) yksi tunnetuimmista oikeuksien edistäjä Australiassa.

YK:n pääsihteeri António Guterresin terveyhdys kongressille käsitteli palkansaajaliikkeen merkitystä oikeudenmukaisessa taloudellisessa ja sosiaalisessa kehityksessä, sekä erityisesti oikeudenmukaisessa siirtymässä pois fossiilitaloudesta.

ILO:n pääjohtaja Gilbert Houngbo puolestaan puhui ay-liikeen merkityksestä suurten taloudellisten ja sosiaalisten myllerrysten, kuten ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun sekä työelämän muutoksen ravistelevan maailman kehitystä.

Pääsihteerin valinta edessä

Kongressin aikana ITUC:lle valitaan uusi hallitus ja pääsihteeri. Ehdokkaina pääsihteeriksi ovat Eurooppalaisen ay-kattojärjestö ETUC:n nykyinen pääsihteeri italialainen Luca Visentini sekä IndustiAllin turkkilainen apulaispääsihteeri Kemal Özkan.

ITUC:n kongressi päättyy 22.11. Kongressia voi seurata netistä täältä, sekä Twitterissä #ITUC2022

Ajankohtaista

9.12.2022

Korkeakoulujen jatkuvan oppimisen strategia

Lue
9.12.2022

Luontokato pakottaa muutokseen

Lue
8.12.2022

STTK-Opiskelijat: Nuorten mielenterveyden ongelmiin tartuttava vakavasti

Lue
7.12.2022

STTK-Opiskelijoiden tavoitteet eduskuntavaaleihin

Lue
7.12.2022

SuPer, Tehy ja ERTO: AVAINTES:n neuvottelutulos hyväksyttiin – AVAINTAn Sote-tes mahdollistaa työehtojen parantamisen pitkällä aikavälillä

Lue
5.12.2022

Vihreä siirtymä löi läpi

Lue
5.12.2022

Yhdenvertaisuuslain uudistus hyväksyttiin eduskunnassa – mikä muuttuu ensi vuonna?

Lue
1.12.2022

Tavoitteeksi päihteetön työ – päihdeohjelma pakolliseksi työpaikoille

Lue