ITUC:n kongressi Australiassa kokoontui kriisien varjossa

Kirjoittaja:

Jaakko Haikonen

asiantuntija, ilmasto- ja energiapolitiikka

Profiili

Yli 1000 globaalin ay-liikkeen edustajaa aloitti tällä viikolla ITUC:n viidennen kongressin Melbournessa Australiassa. ITUC edustaa yli 200 miljoonaa palkansaajaa yli 130 maassa. Kongressi kokoontuu pääsihteerin tehtävät jättävän Sharan Burrownin kotikaupungissa pandemian, Venäjän sodan ja energiakriisin tunnelmissa.

ITUC:n keskeisiä tavoitteita on edistää ay-liikkeen yhteistyötä globaaleissa asioissa, kuten yhteyksissä Kansainväliseen työjärjestöön, Maailman kauppajärjestöön, Maailmanpankkiin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon. ITUCilla on myös tärkeä tehtävä koordinoida palkansaajajärjestöjen apua vaikeimmissa oloissa perusoikeuksia puolustaville ammattiliitoille.

Neljän vuoden välein kokoontuvan kongressin teemoina on tällä kertaa muun muassa työntekijöiden asema toisiaan seuraavien talouskriisien aikana, demokratian puolustaminen eri puolilla maailmaa nähtävältä autoritarismin nousulta ja oikeudenmukainen siirtymä kohti hiilineutraalia taloutta.

Avajaisissa aborginaalien asema vahvasti esillä

Kongressin avajaisten pääpuhujana oli Pat Dodson, joka toimii työväenpuolueen kansanedustajana Australiassa, ja on samalla Yawuru -kansan vanhin. Pat Dodson on aborginaalien, (First Nations Australiassa kutsuttuna) yksi tunnetuimmista oikeuksien edistäjä Australiassa.

YK:n pääsihteeri António Guterresin terveyhdys kongressille käsitteli palkansaajaliikkeen merkitystä oikeudenmukaisessa taloudellisessa ja sosiaalisessa kehityksessä, sekä erityisesti oikeudenmukaisessa siirtymässä pois fossiilitaloudesta.

ILO:n pääjohtaja Gilbert Houngbo puolestaan puhui ay-liikeen merkityksestä suurten taloudellisten ja sosiaalisten myllerrysten, kuten ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun sekä työelämän muutoksen ravistelevan maailman kehitystä.

Pääsihteerin valinta edessä

Kongressin aikana ITUC:lle valitaan uusi hallitus ja pääsihteeri. Ehdokkaina pääsihteeriksi ovat Eurooppalaisen ay-kattojärjestö ETUC:n nykyinen pääsihteeri italialainen Luca Visentini sekä IndustiAllin turkkilainen apulaispääsihteeri Kemal Özkan.

ITUC:n kongressi päättyy 22.11. Kongressia voi seurata netistä täältä, sekä Twitterissä #ITUC2022

Ajankohtaista

29.9.2023

Ammattiliitto Jyty: Metsäkeskuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä ei saa leikata

Lue
29.9.2023

Anoppi ja sinä

Lue
29.9.2023

SuPer nostaa järjestöllistä valmiuttaan

Lue
29.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 3. lokakuuta

Lue
27.9.2023

Haemme joukkoomme juristia

Lue
27.9.2023

Työmarkkinajohtajat tapasivat Orpon

Lue
27.9.2023

Hallituksen työelätoimet voivat lisätä syrjintää

Lue
25.9.2023

Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue