ITUC:n kongressi Australiassa kokoontui kriisien varjossa

Kirjoittaja:

Jaakko Haikonen

asiantuntija, ilmasto- ja energiapolitiikka

Profiili

Yli 1000 globaalin ay-liikkeen edustajaa aloitti tällä viikolla ITUC:n viidennen kongressin Melbournessa Australiassa. ITUC edustaa yli 200 miljoonaa palkansaajaa yli 130 maassa. Kongressi kokoontuu pääsihteerin tehtävät jättävän Sharan Burrownin kotikaupungissa pandemian, Venäjän sodan ja energiakriisin tunnelmissa.

ITUC:n keskeisiä tavoitteita on edistää ay-liikkeen yhteistyötä globaaleissa asioissa, kuten yhteyksissä Kansainväliseen työjärjestöön, Maailman kauppajärjestöön, Maailmanpankkiin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon. ITUCilla on myös tärkeä tehtävä koordinoida palkansaajajärjestöjen apua vaikeimmissa oloissa perusoikeuksia puolustaville ammattiliitoille.

Neljän vuoden välein kokoontuvan kongressin teemoina on tällä kertaa muun muassa työntekijöiden asema toisiaan seuraavien talouskriisien aikana, demokratian puolustaminen eri puolilla maailmaa nähtävältä autoritarismin nousulta ja oikeudenmukainen siirtymä kohti hiilineutraalia taloutta.

Avajaisissa aborginaalien asema vahvasti esillä

Kongressin avajaisten pääpuhujana oli Pat Dodson, joka toimii työväenpuolueen kansanedustajana Australiassa, ja on samalla Yawuru -kansan vanhin. Pat Dodson on aborginaalien, (First Nations Australiassa kutsuttuna) yksi tunnetuimmista oikeuksien edistäjä Australiassa.

YK:n pääsihteeri António Guterresin terveyhdys kongressille käsitteli palkansaajaliikkeen merkitystä oikeudenmukaisessa taloudellisessa ja sosiaalisessa kehityksessä, sekä erityisesti oikeudenmukaisessa siirtymässä pois fossiilitaloudesta.

ILO:n pääjohtaja Gilbert Houngbo puolestaan puhui ay-liikeen merkityksestä suurten taloudellisten ja sosiaalisten myllerrysten, kuten ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun sekä työelämän muutoksen ravistelevan maailman kehitystä.

Pääsihteerin valinta edessä

Kongressin aikana ITUC:lle valitaan uusi hallitus ja pääsihteeri. Ehdokkaina pääsihteeriksi ovat Eurooppalaisen ay-kattojärjestö ETUC:n nykyinen pääsihteeri italialainen Luca Visentini sekä IndustiAllin turkkilainen apulaispääsihteeri Kemal Özkan.

ITUC:n kongressi päättyy 22.11. Kongressia voi seurata netistä täältä, sekä Twitterissä #ITUC2022

Ajankohtaista

12.4.2024

Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin

Lue
12.4.2024

SuPerin Paavola: Varhaiskasvatuksen työskentelyolot saatava kuntoon

Lue
12.4.2024

Paikallisen sopimisen edistäminen hallituksen tavalla ei paranna sopimisen edellytyksiä työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Tehy: Lakiesitys paikallisesta sopimisesta johtaisi umpikujaan työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen korvaamista pohtineen työryhmän loppuraportti on pettymys

Lue
12.4.2024

Lausunto TE-palvelut 2024 -asetuskokonaisuudesta

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentää toimeentuloa jopa 70 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille 

Lue
11.4.2024

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia  

Lue