Työpaikoilla tarvitaan uusi ote mielenterveyden tukemiseksi

Mielen hyvinvointia ylläpidetään parhaiten toimivalla arjella. Kestävän hyvän olon lähteenä eivät ole työvapaat tai työyhteisölle järjestetyt ’laatuhetket’. Toimiva arki luodaan yhdessä ja sen sujumista seurataan jatkuvasti. Kun mielenterveyspuhe arkipäiväistyy, haasteisiin on helpompi tarttua ajoissa.

nainen tekee töitä jumppapallon päällä

Työpaikoilla on monia keinoja tukea työntekijöiden mielenterveyttä. Perustan muodostavat hyvät työehdot, työolosuhteet ja työn tekemisen edellytykset. Työtä on pystyttävä tekemään laadukkaasti ja sopivalla sykkeellä, jotta se ei johda riittämättömyyden, voimattomuuden tai syyllisyyden kokemuksiin.

Hyvän työn suunnittelemiseksi tarvitaan kaikkien työpaikan toimijoiden välistä yhteistyötä ja osaamisen vahvistamista. Toimiva arki tulee suunnitella työpaikan yhteistoiminnassa ja esimerkiksi työterveyshuollon apua hyödyntäen.

Hallituksen työelämän mielenterveysohjelmassa on tartuttu mielenterveyden ennaltaehkäisyn haasteisiin. Yhteistyössä työpaikkojen, työterveyshuoltojen ja muiden työelämän toimijoiden kanssa on kehitetty helppokäyttöisiä välineitä mielenterveyden tukemiseen. Työkalupaketti löytyy osoitteesta: ennenkuin.fi.

On kestämätöntä, että masennus vie joka päivä useita työikäisiä määräaikaiselle tai pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Paketista löytyy testin, pelin ja laskurin kaltaisia toiminnallisia työkaluja työyhteisöille ja niiden työsuojelutoimijoille. Miten voit? -työhyvinvointitesti auttaa vastaajia hahmottamaan omaa työhyvinvointiaan. Palautumislaskurin avulla työpaikan työsuojelutoimijat voivat yhdessä arvioida ja kehittää työpaikan työoloja palautumisen näkökulmasta, päihdeohjelmatyökalulla puolestaan tehdä monipuolisen päihdeohjelman osana työkykyjohtamista. Muutosvalmiustyökalusarjan avulla erityisesti johto ja esihenkilöt voivat vahvistaa työpaikan kykyä varautua ja sopeutua muutoksiin.

Mukana työkalupaketissa on myös valmennuksia aiheista, joiden avulla esihenkilöt ja työsuojelutoimijat voivat vahvistaa osaamistaan mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Hyvän mielen työpaikka -valmennus antaa varmuutta ja valmiuksia mielenterveyttä tukevan työyhteisön rakentamiseen ja oikea-aikaiseen ongelmiin tarttumiseen. Mieli ja työn muokkaus -verkkokurssilta saa lisää osaamista ja näkökulmia esimerkiksi työn muokkaukseen, työkyvyn ylläpitoon, varhaisen tuen kehittämiseen ja työhön paluun suunnitteluun. Työuran uurtaja -valmennuksessa kouluttaudutaan vertaisryhmävalmennuksen ohjaajaksi ja työkyvyn kehittämisen tukijaksi. Liike & mieli -työkalusarjan verkkomateriaali antaa tietoa ja näkökulmia liikunnan ja liikkumisen edistämiseen osana työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukemista.

On kestämätöntä, että masennus vie joka päivä useita työikäisiä määräaikaiselle tai pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle. Työpaikoilla tarvitaan juuri nyt, jatkuvien muutosten ja kriisien keskellä, uudenlaista otetta mielenterveysasioihin. Työelämän mielenterveysohjelman työkalupakki on hyvä keino arkipäiväistää työpaikan mielenterveystyö. Onkin toivottavaa, että yhä useampi työpaikka ja työterveyshuolto ottaa työkalupakin menetelmät osaksi omaa arkeaan.

Erkki Auvinen
Kirjoittaja on STTK:n työelämäasiantuntija

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue