Mielenturvaa-verkosto haastaa suomalaiset työpaikat mukaan ratkomaan mielenterveyskriisiä

Kirjoittaja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Mielenturvaa

Merkittävät työmarkkinajärjestöt, yritykset ja mielenterveyden toimijat ovat perustaneet yhdessä Mielenturvaa-verkoston, joka taklaa konkreettisilla ratkaisuilla työelämän mielenterveyskriisiä. Verkoston luoman Mielenturvaa-mallin avulla kaikki suomalaiset työpaikat halutaan haastaa mukaan vahvistamaan mielenterveyttä ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita. 

Mielenturvaa-verkosto tavoitteena on taklata työelämän mielenterveyskriisiä yhteisvoimin. Verkoston perustajina ovat keskeiset työelämän toimijat: Akava, Barona, Ellun Kanat, Heltti, Hyvinvointiala HALI ry, Janssen, Kukunori ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Mehiläinen, SAK, STTK ja Vincit. 

Työelämä vaatii mieleltä koko ajan enemmän, ja mielenterveyden häiriöt aiheuttavat kasvavassa määrin työkyvyttömyyttä. Mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin työpaikoilla, ja jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä. Mielenterveyssyiden takia suomalainen työelämä menettää vuosittain yli 17 miljoonaa työpäivää. Mielenterveyden häiriöistä johtuvat kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat kokonaisuudessaan noin 11,1 miljardia euroa vuodessa.

Mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin työpaikoilla, ja jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä

– Mielenturvaa-verkosto on uniikki tapa ratkoa mielenterveyden haasteita työelämässä. Työpaikoista koostuvan verkoston tavoitteena on muuttaa suomalaista työkulttuuria, vahvistaa mielenterveyttä ja tuoda mielenterveyspalvelut paremmin työntekijöiden saataville. Mielenterveyteen panostaminen on niin työntekijän, työnantajan kuin yhteiskunnan etu. Haaste on niin suuri, että sitä taklaamaan tarvitaan kaikki suomalaiset työpaikat mukaan, Mielenturvaa-verkoston sihteeri, Ellun Kanojen johtava asiantuntija Jaakko Mustakallio summaa.

Tutkittua tietoa hyödyntävä Mielenturvaa-malli käyttöön työpaikoilla

Tutkimustietoon pohjautuen verkosto on luonut Mielenturvaa-mallin, joka tarjoaa ratkaisuja hyvän mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla. Mallin mukaisilla toimilla parannetaan työhyvinvointia ja vähennetään mielenterveysperustaisia sairauspoissaoloja sekä työkyvyttömyyseläkkeitä. 

– Yksin pärjäämisen aika on ohi. Mikäli haluamme taittaa mielenterveyskriisin, tulee katseet kääntää yhteisöihin. Tämän vuoksi Mielenturvaa-verkosto on perustetaan. Haluamme varmistaa ettei mikään työpaikka jää yksin haasteiden kanssa. Mielenturvaa-verkosto kouluttaa, tukee ja sparraa toisiaan mielenterveyden vahvistamiseksi, sekä tekee mielenterveyden työpaikoilla näkyväksi, Mielenturvaa-verkoston fasilitaattorina toimivan mielenterveysjärjestö Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio sanoo. 

Mielenturvaa malli: 

Kaikki suomalaiset työpaikat mukaan verkostoon

Tutkimusten** mukaan 20–25 % suomalaisista aikuisista kärsii mielenterveyden haasteista vuosittain, mutta vain joka toinen uskaltaa puhua niistä työpaikallaan. 

– Johtaminen ja esihenkilötyö ovat tärkeä osa työyhteisöjen mielenterveyden rakentamista. Kyse on esimerkiksi sujuvista prosesseista, ihmisen kokoisista tavoitteista, päivittäisestä vuorovaikutuksesta ja arkisista käytännöistä, kuten vaikkapa mikrotauoista. MIELI ry:n tavoitteena on, että kaikilla suomalaisilla työpaikoilla tavoiteltaisiin mieliystävällisempää työelämää, kertoo MIELI ry:n asiantuntijalääkäri, johtaja Meri Larivaara

Jokainen voi haastaa oman työyhteisönsä liittymään mukaan verkostoon mielenturvaa.fi -verkkosivuilla. 

Lisätietoja:
Jaakko Mustakallio, johtava asiantuntija, Ellun Kanat
p. 045 652 0589, jaakko.mustakallio@ellunkanat.fi.

Markus Raivio, toiminnanjohtaja, Kukunori ry
p. 045 632 1973, markus.raivio@kukunori.fi 

Mielenturvaa on huhtikuussa vuonna 2022 lanseerattu verkosto, joka tuo suomalaiset yritykset ja yhteisöt yhteen ratkomaan työelämän mielenterveyden haasteita. Alussa verkostoa perustamassa ovat olleet kymmenen suomalaisen työelämän yritystä, keskusjärjestöä, työnantajaliittoa ja mielenterveysjärjestöä. Mielenturvaa on verkosto, joka tarjoaa tukea, koulutusta ja sparrausta mielenterveyden haasteiden ratkaisuihin työpaikoilla. Verkosto haastaa jokaisen suomalaisen työyhteisön mukaan työskentelemään tärkeän asian puolesta. www.mielenturvaa.fi

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue