Lapin matkailutalvi pelastettava matkailusetelillä

Kirjoittaja:

Antti Koskela

ekonomisti

Profiili

STTK esitti keväällä palveluseteliä koronaviruksen pahimmin runtelemien alojen kysynnän turvaamiseksi. Sittemmin ravintola-ala ja kauppa ovat pääpiirteittäin elpyneet. Katseet ovat kääntyneet Lapin turismiin.

Talvisesongin aikaan matkailuala työllistää jopa 7 prosenttia Lapin työvoimasta. Etelästä tulevan kausityövoiman kanssa yhteensä jopa 10 000 ihmistä. Nyt koronavirus uhkaa Lapin matkailutalvea. Tällä olisi katastrofaaliset aluetaloudelliset vaikutukset. Monessa Lapin kunnassa suurin elinkeino on turismi ja matkailu.

Monessa Lapin kunnassa suurin elinkeino on turismi ja matkailu.

STTK:n esittämä malli palvelusetelistä onkin kehitettävissä matkailun tukemiseen. Suomalaisille kotitalouksille postitetaan lounassetelin kaltainen matkailuseteli tai -kortti, joka pitää käyttää tietyssä ajassa kotimaiseen matkailuun. Seteliä voisi käyttää majoittumiseen, muttei vaihtaa rahaksi.

Koronaepidemian hallinnan näkökulmasta on järkevää tukea kotimaan matkailua. Epidemian aikana on järkevämpää kannustaa matkustamaan kotimaasta alhaisen tarttuvuuden alueilta kuin tuoda matkustajia ulkomailta korkean tarttuvuuden alueilta, jolloin riskinä on epidemian pahentuminen Suomessa.

Matkailuseteli elvyttäisi monipuolisesti Lapin talvimatkailuun liittyvää kysyntää ja työpaikkoja. Matkailuseteli voi parhaimmillaan sekä pelastaa Lapin matkailun talvisesongin, että tukea suomalaisten mahdollisuuksia matkustaa ja päästä virkistäytymään. Matkustamista on nimittäin rajoitettu ankarasti, eivätkä monet suomalaisten suosikkikohteista ole nyt mahdollisia.

Koska koronavirus leviää väentungoksessa, on Lapin matkailun myös kehitettävä toimintatapojaan. Turistit pitänee eristää omiin ”kupliinsa”, jotta mahdollinen tartunta ei leviä liian laajalle. On todennäköistä, että matkailuyritykset joutuvat investoimaan ja muuttamaan toimintaansa, jotta koronaturvallisuutta voidaan kehittää. Tätä matkailuyritykset tuskin tekevät, jos ei ole riittävän varmaa tietoa turistien saapumisesta.

Lapin matkailusta merkittävä osa koostuu ulkomaisista turisteista. Matkustusrajoitukset ja mahdolliset karanteenivaatimukset ovat kuitenkin asioita, joita emme yksin pysty päättämään. Siksi matkailuseteli on oleellinen keino kysynnän elpymiseksi edes kotimaan osalta.

Lapin kunnille matkailun pysähtyminen olisi katastrofi

Lapin kauppakamarin kyselyn mukaan työttömyys kasvaisi Lapissa jopa 4000 hengellä ja 160 yritystä on lopettamassa toimintansa, mikäli ulkomaisia turisteja ei saada Lappiin. Noin 180 000 asukkaan maakunnassa nämä ovat karmeita lukemia. Myös alueen kuntien taloudelle matkailun pysähtyminen olisi katastrofi. Kaikkea ulkomaista turismia ei voida kompensoida kotimaan matkailulla, mutta vaikutus on silti suuri.

Kotimaan matkailuseteli onkin saatava käyttöön hyvissä ajoin ennen talvisesongin alkua, jotta varaukset ja mahdolliset koronaturvallisuutta parantavat investoinnit saadaan liikkeelle.

Antti Koskela
STTK:n ekonomisti

Ajankohtaista

28.11.2020

Yhteinen vetoomus: Työterveyden mukaanotto on avain koronarokotusten onnistumiseen

Lue
27.11.2020

Pelastusalan työhyvinvointi edellyttää työaikalain palauttamista ennalleen

Lue
27.11.2020

SuPerin edustajisto: Vanhustenhoidossa on noudatettava lakia

Lue
27.11.2020

Syntyvyyskö tasa-arvoasia?

Lue
26.11.2020

SuPerin edustajisto: Hoitoalan henkilöstön terveys on keskeinen tekijä koronakriisin hoidossa

Lue
25.11.2020

Von der Leyenin lupaus palkka-avoimuudesta jäi koronan jalkoihin

Lue
25.11.2020

Tehyn Rytkönen ärähtää valmiuslain käytöstä: Miksi tarjota porkkanaa, kun voi käyttää keppiä?

Lue
25.11.2020

Lakko alkoi Kotidatassa – Pro tuomitsee rikkurityövoiman käytön

Lue