Lapin matkailutalvi pelastettava matkailusetelillä

STTK esitti keväällä palveluseteliä koronaviruksen pahimmin runtelemien alojen kysynnän turvaamiseksi. Sittemmin ravintola-ala ja kauppa ovat pääpiirteittäin elpyneet. Katseet ovat kääntyneet Lapin turismiin.

Talvisesongin aikaan matkailuala työllistää jopa 7 prosenttia Lapin työvoimasta. Etelästä tulevan kausityövoiman kanssa yhteensä jopa 10 000 ihmistä. Nyt koronavirus uhkaa Lapin matkailutalvea. Tällä olisi katastrofaaliset aluetaloudelliset vaikutukset. Monessa Lapin kunnassa suurin elinkeino on turismi ja matkailu.

Monessa Lapin kunnassa suurin elinkeino on turismi ja matkailu.

STTK:n esittämä malli palvelusetelistä onkin kehitettävissä matkailun tukemiseen. Suomalaisille kotitalouksille postitetaan lounassetelin kaltainen matkailuseteli tai -kortti, joka pitää käyttää tietyssä ajassa kotimaiseen matkailuun. Seteliä voisi käyttää majoittumiseen, muttei vaihtaa rahaksi.

Koronaepidemian hallinnan näkökulmasta on järkevää tukea kotimaan matkailua. Epidemian aikana on järkevämpää kannustaa matkustamaan kotimaasta alhaisen tarttuvuuden alueilta kuin tuoda matkustajia ulkomailta korkean tarttuvuuden alueilta, jolloin riskinä on epidemian pahentuminen Suomessa.

Matkailuseteli elvyttäisi monipuolisesti Lapin talvimatkailuun liittyvää kysyntää ja työpaikkoja. Matkailuseteli voi parhaimmillaan sekä pelastaa Lapin matkailun talvisesongin, että tukea suomalaisten mahdollisuuksia matkustaa ja päästä virkistäytymään. Matkustamista on nimittäin rajoitettu ankarasti, eivätkä monet suomalaisten suosikkikohteista ole nyt mahdollisia.

Koska koronavirus leviää väentungoksessa, on Lapin matkailun myös kehitettävä toimintatapojaan. Turistit pitänee eristää omiin ”kupliinsa”, jotta mahdollinen tartunta ei leviä liian laajalle. On todennäköistä, että matkailuyritykset joutuvat investoimaan ja muuttamaan toimintaansa, jotta koronaturvallisuutta voidaan kehittää. Tätä matkailuyritykset tuskin tekevät, jos ei ole riittävän varmaa tietoa turistien saapumisesta.

Lapin matkailusta merkittävä osa koostuu ulkomaisista turisteista. Matkustusrajoitukset ja mahdolliset karanteenivaatimukset ovat kuitenkin asioita, joita emme yksin pysty päättämään. Siksi matkailuseteli on oleellinen keino kysynnän elpymiseksi edes kotimaan osalta.

Lapin kunnille matkailun pysähtyminen olisi katastrofi

Lapin kauppakamarin kyselyn mukaan työttömyys kasvaisi Lapissa jopa 4000 hengellä ja 160 yritystä on lopettamassa toimintansa, mikäli ulkomaisia turisteja ei saada Lappiin. Noin 180 000 asukkaan maakunnassa nämä ovat karmeita lukemia. Myös alueen kuntien taloudelle matkailun pysähtyminen olisi katastrofi. Kaikkea ulkomaista turismia ei voida kompensoida kotimaan matkailulla, mutta vaikutus on silti suuri.

Kotimaan matkailuseteli onkin saatava käyttöön hyvissä ajoin ennen talvisesongin alkua, jotta varaukset ja mahdolliset koronaturvallisuutta parantavat investoinnit saadaan liikkeelle.

Antti Koskela
STTK:n ekonomisti

Ajankohtaista

1.3.2024

EK, KT, SAK, Akava ja STTK: Työttömyys­va­kuu­tus­maksun alennusvaraa ei valtionta­louden tilkkeeksi

Lue
1.3.2024

Minun viikkoni: Monipuolisia viestinnän ja tietohallinnon tehtäviä

Lue
29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue