Tieto lisää turvaa myös työelämässä

Kirjoittaja:

Riina Nousiainen

asiantuntija, koulutus ja osaaminen

Profiili

On kulunut pari vuotta siitä, kun ohjasin valmistumisen kynnyksellä olevia opiskelijoita. Kurssilla hiottiin työnhaun taitoja ja pohdittiin työelämän perusasioita. Aika monia pelotti ajatus työelämään ”siirtymisestä”. Oli epävarmuutta omista kyvyistä ja niiden riittävyydestä työelämän kilpailussa. Osaa nuorista huoletti työpaikan saaminen, sillä vielä muutama vuosi sitten vastavalmistuneiden työllistyminen takkusi pahan kerran.

Valtaosalla kurssin opiskelijoista oli jo kokemusta työelämästä, eivätkä kokemukset aina olleet positiivisia. Omiin perusoikeuksiin tutustuminen sai monet pohtimaan aiempia kesä- ja muita työkokemuksiaan uudessa valossa. Puutteita muun muassa työhön perehdytyksessä ja työturvallisuudessa ei ollut aiemmin osattu tunnistaa saati kyseenalaistaa.

Nuoret suhtautuivat työelämään kuitenkin varsin luottavaisesti, joskus turhankin sinisilmäisesti. Mieleeni on jäänyt muun muassa opiskelijan pohdinta siitä, että työnantaja todennäköisesti tietää parhaiten, kuinka paljon palkkaa työstä kuuluu maksaa.

Työpaikan saamisen lisäksi olisi tärkeää pohtia, minkälaiseen työpaikkaan haluaa ja mitä työltä voi odottaa. Työaika, työsuhteen muoto tai muut työsopimuksen yksityiskohdat eivät ehkä ole päällimmäisenä mielessä pyöriviä asioita, mutta asioita jotka ovat osa työn arkea ja jotka jokaisen oletetaan tuntevan.

STTK:n teettämän kansalaiskyselyn mukaan enemmistö 18-29 -vuotiaista nuorista arvioi, että heidän koulutukseensa sisältyi vain vähän tai ei lainkaan työelämätietoa ja -käytäntöjä koskevaa opetusta. Myös työelämätiedon opetuksen laadussa koettiin olleen puutteita.

Työelämään valmistuva nuori on valintojen edessä, joilla on vaikutuksia koko hänen tulevalle työuralleen. Työpaikan saamisen lisäksi olisi tärkeää pohtia, minkälaiseen työpaikkaan haluaa ja mitä työltä voi odottaa. Työaika, työsuhteen muoto tai muut työsopimuksen yksityiskohdat eivät ehkä ole päällimmäisenä mielessä pyöriviä asioita, mutta asioita jotka ovat osa työn arkea ja jotka jokaisen oletetaan tuntevan. Siksi on tärkeää, että työelämätietous sisältyisi opetussuunnitelmiin kaikilla koulutusasteilla.

Kansalaistutkimus nuorten työelämätaidoista: https://sttk.fi/files/kansalaistutkimus-nuorten-tyoelamataidoista-ja-tyohon-perehdyttamisesta/

Työelämätietoa nuorille: www.työelämään.fi

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue