Tieto lisää turvaa myös työelämässä

Kirjoittaja:

Riina Nousiainen

asiantuntija, koulutus ja osaaminen

Profiili

On kulunut pari vuotta siitä, kun ohjasin valmistumisen kynnyksellä olevia opiskelijoita. Kurssilla hiottiin työnhaun taitoja ja pohdittiin työelämän perusasioita. Aika monia pelotti ajatus työelämään ”siirtymisestä”. Oli epävarmuutta omista kyvyistä ja niiden riittävyydestä työelämän kilpailussa. Osaa nuorista huoletti työpaikan saaminen, sillä vielä muutama vuosi sitten vastavalmistuneiden työllistyminen takkusi pahan kerran.

Valtaosalla kurssin opiskelijoista oli jo kokemusta työelämästä, eivätkä kokemukset aina olleet positiivisia. Omiin perusoikeuksiin tutustuminen sai monet pohtimaan aiempia kesä- ja muita työkokemuksiaan uudessa valossa. Puutteita muun muassa työhön perehdytyksessä ja työturvallisuudessa ei ollut aiemmin osattu tunnistaa saati kyseenalaistaa.

Nuoret suhtautuivat työelämään kuitenkin varsin luottavaisesti, joskus turhankin sinisilmäisesti. Mieleeni on jäänyt muun muassa opiskelijan pohdinta siitä, että työnantaja todennäköisesti tietää parhaiten, kuinka paljon palkkaa työstä kuuluu maksaa.

Työpaikan saamisen lisäksi olisi tärkeää pohtia, minkälaiseen työpaikkaan haluaa ja mitä työltä voi odottaa. Työaika, työsuhteen muoto tai muut työsopimuksen yksityiskohdat eivät ehkä ole päällimmäisenä mielessä pyöriviä asioita, mutta asioita jotka ovat osa työn arkea ja jotka jokaisen oletetaan tuntevan.

STTK:n teettämän kansalaiskyselyn mukaan enemmistö 18-29 -vuotiaista nuorista arvioi, että heidän koulutukseensa sisältyi vain vähän tai ei lainkaan työelämätietoa ja -käytäntöjä koskevaa opetusta. Myös työelämätiedon opetuksen laadussa koettiin olleen puutteita.

Työelämään valmistuva nuori on valintojen edessä, joilla on vaikutuksia koko hänen tulevalle työuralleen. Työpaikan saamisen lisäksi olisi tärkeää pohtia, minkälaiseen työpaikkaan haluaa ja mitä työltä voi odottaa. Työaika, työsuhteen muoto tai muut työsopimuksen yksityiskohdat eivät ehkä ole päällimmäisenä mielessä pyöriviä asioita, mutta asioita jotka ovat osa työn arkea ja jotka jokaisen oletetaan tuntevan. Siksi on tärkeää, että työelämätietous sisältyisi opetussuunnitelmiin kaikilla koulutusasteilla.

Kansalaistutkimus nuorten työelämätaidoista: https://sttk.fi/files/kansalaistutkimus-nuorten-tyoelamataidoista-ja-tyohon-perehdyttamisesta/

Työelämätietoa nuorille: www.työelämään.fi

Ajankohtaista

11.11.2024

STTK:n hallitus: Palkkatasa-arvo on vientimallin suurin uhri

Lue
11.11.2024

Suomi asuu edelleen yksin – jos taloudelliset edellytykset sitä tukevat

Lue
11.11.2024

COP29: Työntekijät tarvitsevat ilmastorahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän edistämiseen

Lue
8.11.2024

Isänpäivä muistuttaa huolenpidosta ja hoivasta

Lue
5.11.2024

Tehy: Yksityiselle ensihoitopalvelualalle lakkovaroitus

Lue
5.11.2024

Vientimalli on naisten palkkapäivän kutsumaton vieras

Lue
5.11.2024

STTK naisten palkkapäivänä: Vientimalli ja palkka-avoimuuden kunnianhimoton edistäminen vesittävät palkkatasa-arvoa

Lue
31.10.2024

USA äänestää kahtiajaon ja kasvavan kaunan aikana 

Lue