
Ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat melko tyytyväisiä koulujensa työelämäopetukseen ja tuntevat tärkeimmät työelämän säännöt hyvin, selviää Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n tekemästä kyselystä. Vastaajista 9 % piti koulunsa työelämäopetusta erittäin hyvänä, 51 % hyvänä. Opiskelijoista kuitenkin peräti 71 % toivoi lisää yritysten ja työelämän ammattilaisten luentoja osana koulutustaan. Opiskelijat myös pitävät työelämäopetusta erittäin tärkeänä (63 %) tai melko tärkeänä (35 %) osana koulutustaan.
Opiskelijat myös pitävät työelämäopetusta erittäin tärkeänä (63 %) tai melko tärkeänä (35 %) osana koulutustaan.
Opiskelijat ovat innokkaita siirtymään työelämään ja tuntevat toimialansa hyvin
Opiskelijoista 49 % ilmoitti odottavansa työelämään siirtymistä, luottavansa ammattitaitoonsa ja tuntevansa työelämän pelisäännöt. Lisäksi 45 % ilmoitti tuntevansa toimialansa ja tietävänsä millaisiin tehtäviin koulutuksellaan voivat hakea. Vain 16 % vastaajista vastasi, että ei luota omaan ammattitaitoonsa.
Eninten työelämään siirtymisessä innostavat mahdollisuus elää itsenäisemmin (74 %) ja mahdollisuus soveltaa oppimaansa työelämässä (66 %).
Kyselyn mukaan koulussa annettu työelämäopetus lisää opiskelijoiden tietämystä työelämän pelisäännöistä ja vähentää heidän pelkoaan työelämään siirtymistä kohtaan.
Liittojen opiskelijajäsenet tuntevat työelämän säännöt ei-liittoon kuuluvia paremmin, luottavat omaan tietoonsa enemmän ja ovat innokkaampia siirtymään työelämään.
Naiset tuntevat epävarmuutta työelämästä
Kyselyn mukaan naiset tuntuvat olevan epävarmempia siirtyessään työelämään. Miehistä 56 % ilmoitti olevansa innostuneita siirtymään työelämään, luottivat ammattitaitoonsa ja tuntevansa työelämän pelisäännöt. Naisista näin vastasi 46 %. Naisia myös huoletti enemmän oma pärjääminen työelämässä (35 %) kuin miehiä (28 %), sekä työelämän kasvava stressi ja nopea muutos (naiset 32 %, miehet 24 %). Naisten epävarmempi asenne työelämää kohtaan tulee esille myös kun verrataan saman alan nais- ja miesopiskelijoita, esimerkiksi tradenomeja ja insinöörejä, keskenään.
Työelämään-kyselyyn vastasi huhti-toukokuun vaihteessa 5891 ammattikorkeakouluopiskelijaa ympäri Suomen. STTK toteutti kyselyn yhteistyössä Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto – SAMOK ry:n kanssa.
Lue myös: Tyoelamaan-kysely2013 – kyselyn tulokset
Lisätietoja:
Joni Vainikainen, STTK-Opiskelijoiden johtoryhmän puheenjohtaja puh. 040 548 7938
STTK:n Opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija Ulla Hyvönen puh. 09 1315 2237, 044 777 7089
***
Tervetuloa työelämään – tietoa työelämästä ja työntekijän velvollisuuksista ja oikeuksista
STTK: Nuoret tarvitsevat työelämään siirtymistä tukevaa ohjausta