STTK kiirehtii tasa-arvolain täsmentämistä ja valvontaan liittyvien resurssien turvaamista

Sosiaali- ja terveysministeriön kolmikantainen työryhmä on julkistanut esityksensä tasa-arvolain tasa-arvosuunnitelmaa ja palkkakartoitusta koskevien säännösten täsmentämiseksi. Esityksen tavoite on tehokkaasti edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa ja turvata samapalkkaisuuden toteutumista työpaikoilla.

STTK tekee määrätietoista työtä palkkatasa-arvon edistämiseksi ja on pitkään kiirehtinyt tasa-arvolain täsmentämistä.

– Lukuisat eri tahojen selvitykset ja tutkimukset ovat osoittaneet tarpeen säännösten kehittämiselle. Työryhmän nyt tekemät esitykset tulee pikaisesti saattaa lainsäädännössä voimaan, STTK:n tasa-arvoasioista vastaava lakimies Anja Lahermaa painottaa.

Lahermaan mielestä pelkästään lain täsmennysten ja säännösten voimaan saattaminen ei silti riitä. – Uudistusten jälkeen tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten toimivuutta on käytännössä työpaikoilla seurattava järjestelmällisesti ja kattavasti – ja tarvittaessa edelleen täsmennettävä säännöksiä.

STTK myös korostaa, että tasa-arvolain valvonta ja hyvien käytäntöjen edistäminen on aina myös resurssikysymys. – Viranomaisille on turvattava riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit.

Kolmikantaisen työryhmän keskeisiä ehdotuksia ovat tasa-arvosuunnitelman laatimiseen osallistuvien henkilöstön edustajien määritteleminen, tasa-arvosuunnitelmasta tiedottaminen henkilöstölle, palkkakartoituksen tavoitteen määritteleminen, palkkakartoituksen laatimista ja sen tuloksia koskevan menettelyn säänteleminen sekä tasa-arvosuunnitelman laatimistiheyden joustavoittaminen tietyissä tilanteissa. Työryhmä on todennut esityksensä perusteluissa toivovansa palkkakartoitusten määrän lisääntyvän ja niiden laadun parantuvan.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue