Avgiftsfria Sommarjobbarinfo hjälper om det uppstår problem på sommarjobbet

FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma tjänst Sommarjobbarinfo öppnar i dag. I år är det politices magister, rättsnotarie Anni Ritari som betjänar dem som tar kontakt med rådgivningen.

Sommarjobbarrådgivaren Anni Ritari hoppas att sommarjobbarna modigt ska ta kontakt genast om de funderar över något som gäller sommarjobbet. Det går att förebygga problem genom att sätta sig in i arbetstagarens rättigheter och skyldigheter redan på förhand.

– Till Sommarjobbarinfo kan du ringa redan innan du skriver under arbetsavtalet, om det är något i avtalet du undrar över. Det lönar sig att göra upp ett skriftligt arbetsavtal och noggrant kolla igenom avtalet innan du skriver under det, betonar Anni Ritari.

Ritari påpekar att arbetstagaren enligt lagen har rätt att få en skriftlig utredning om de centrala anställningsvillkoren, om anställningen varar mer än en månad.

Ritari bedömer att undantagssituationen som har orsakats av coronapandemin kommer att avspeglas i frågorna. Det går bra att ta kontakt med rådgivningen om du undrar vad du kan göra om sommarjobbet inhiberas eller om arbetsmängden ändras från det överenskomna. Ritari påminner ändå om att tjänsten inte förmedlar sommarjobb.

Rådgivningen som hjälper unga i anställningsfrågor behövs fortfarande

Den avgiftsfria tjänsten Sommarjobbarinfo betjänar i år unga sommarjobbare för sextonde gången. Rådgivningen har hjälpt tusentals unga samt deras föräldrar och arbetsgivare att få svar på sina frågor. Alla frågor behandlas konfidentiellt, så man behöver inte vara rädd att fråga om råd.

Även om arbetslivet har förändrats på många sätt under åren, så är det ganska långt samma frågor som sommarjobbarna grubblar över. Varje år verkar det komma många frågor om framför allt lön och arbetstid. Många tar också kontakt för att fråga om prövotid och arbetsintyg.

Sommarjobbarinfo betjänar under hela sommaren

Sommarjobbarinfo öppnar idag, måndagen den 4 maj, och är öppen till fredagen den 28 augusti. Sommarjobbarrådgivaren är anträffbar under vardagar mellan klockan 9 och 15 på telefonnumret 0800 179 279, eller via applikationen WhatsApp på numret 040 747 1571. Det går också att ta kontakt via det elektroniska formuläret på Sommarjobbarinfos webbplats. Rådgivningen betjänar på svenska, finska och engelska. Du kan vara anonym när du tar kontakt med tjänsten.

Grundläggande information om sommarjobb finns också på Sommarjobbarinfos webbplats. Innan du tar kontakt kan du bekanta sig med svaren på de vanligaste frågorna. Det lönar sig också att kolla sommarjobbarens checklista.

Sommarjobbarinfo finns också på:
Facebook
Twitter
Instagram

Bilder på Sommarjobbarrådgivaren Anni Ritari finns till medias förfogande på adressen https://www.dropbox.com/sh/12um5rkwobaf7g5/AADxw4nlyymXPA2crPMQWdCva?dl=0
Foto: Patrik Lindström

Mer information:
Intervjuer med sommarjobbarrådgivaren Anni Ritari kan bokas via organisationsexpert Jussi Kukkola, tfn 044 585 5285

Senaste artiklarna

21.5.2024

EU vill förbättra praktikanternas ställning på arbetsplatserna

15.5.2024

STTK: EU-valet handlar om arbetstillfällen, ekonomi och säkerhet

3.5.2024

Den avgiftsfria Sommarjobbarinfon är till stöd för sommarjobbare hela sommaren 

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU