STTK selvitti: Työelämä näyttäytyy nuorille vaativana ja epävarmana

Nuorten työelämän kokemuksilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia paitsi yksilön elämään myös koko yhteiskuntaan. 

STTK on selvittänyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia työelämästä ja sen kuormitustekijöistä. Aula Research Oy:n toteuttaman kyselyn perusteella työelämä näyttäytyy nuorille aikuisille kiireisenä ja vaativana.  

– Työelämä koetaan hyvinkin vaativaksi, eikä se tulosten perusteella ole ollut nuorille yllätys. Yli puolet vastaajista (62 %) koki, että työelämä on vastannut niitä odotuksia, joita heillä oli jo ennen työelämään siirtymistä, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Kujala sanoo. 

Myös työnhaku on vaikeaa ja kuluttaa nuoria. 40 prosenttia vastaajista koki, että työnantajalla on liian kovat vaatimukset työnhakijan osaamista ja kokemusta kohtaan.  

Viikoittaista ahdistusta ja uupumusta kokee joka kolmas 

Tärkeimmiksi jaksamistaan tukeviksi työn osa-alueiksi nuoret tunnistivat työn sopivan määrän, mielenkiintoiset työtehtävät, hyvän johtamisen ja reilut esihenkilöt, hyvän ja kannustavan ilmapiirin sekä selkeät tavoitteet.  

– Nämä toteutuvat työpaikoilla melko hyvin. Tästä huolimatta selvä enemmistö (71 %) kuitenkin kertoo kokeneensa haitallista kuormitusta työssään vähintään joskus ja joka kolmas kokee ahdistusta, uupumusta ja suorituspaineita viikoittain, Kujala sanoo. 

– Sukupuolten välillä näkyy selvä ero: naisista ahdistusta kokee viikoittain 61 prosenttia ja suorituspaineita 66 prosenttia, kun miesten kohdalla vastaavat luvut ovat 48 ja 54. Ylipäätään naiset arvioivat työelämää kielteisemmin kuin miehet.  

Epävarma työelämä vaikuttaa nuorten perheellistymissuunnitelmiin

Nuorten jaksamisella työelämässä on merkitystä paitsi heidän itsensä myös koko yhteiskunnan kannalta. Työn aiheuttama stressi ja epävarmuus sekä heikko taloudellinen tilanne vaikuttavat nuorten aikuisten perheellistymissuunnitelmiin ja työurien pituuteen sekä lisäävät mielenterveysongelmia. 

– Hallituksen lakihankkeet irtisanomisen helpottamiseksi ja määräaikaisuuksien sallimiseksi ilman perustetta vuodeksi lisäävät epävarmuutta työelämässä, STTK:n edunvalvonnan johtaja Minna Ahtiainen sanoo. 

– Jotta nuoret jaksavat työelämässä ja kotona uupumatta, työelämää täytyy kehittää pitkäjänteisesti kestävämpään suuntaan. STTK pyrkii kehittämään työelämää niin, että työntekijä voi hyvin ja työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Ammattiliitot tarjoavat työntekijöille turvaa tukemalla heitä työelämän ongelmatilanteissa.  

Vastuu kestävästä työelämästä on myös työpaikoilla. Työpaikkojen on autettava nuoria kestävän työuran alkuun muun muassa hyvällä perehdytyksellä ja inhimillisillä vaatimuksilla.  

Lisätietoja STTK:ssa: 
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Kujala, puhelin 040 656 9959 
Edunvalvonnan johtaja Minna Ahtiainen, puhelin 050 387 7030

Keskustelua aiheesta Nuorisobarometri 2024 -julkaisutilaisuudessa 19. maaliskuuta. 

Ajankohtaista

30.4.2025

ERTO: Henkilöstöalalle sopu – 5.5. uhanneet lakot peruutettu

Lue
30.4.2025

Yhteisymmärrys kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuskorotuksista saavutettu – ”Tämä osoitti neuvottelujärjestelmän toimivuuden”

Lue
30.4.2025

Tehy, KT ja muut järjestöt: Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla

Lue
30.4.2025

Asbestityötä ja työsuojelun ammattipätevyyttä koskevan lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
29.4.2025

Jyty: Kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelman irtisanominen on valitettava käänne

Lue
29.4.2025

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan 

Lue
28.4.2025

Tehy: Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n  kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman – irtisanominen ei tullut yllätyksenä

Lue
28.4.2025

STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät

Lue