Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton avulla voidaan merkittävästi lisätä työikäisen väestön osuutta ja talouden kantokykyä. Viime vuosien hyvän kehityksen jatkuminen vaatii aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa.

sairaanhoitaja

Työmarkkinakeskusjärjestöjen (EK, KT, Kirkon työmarkkinalaitos, SAK, Akava ja STTK) mielestä Suomi tarvitsee työ- ja osaamisperusteista maahanmuuttoa ja sen merkittävä lisääminen edellyttää määrätietoista puuttumista työntekijöiden hyväksikäyttöön, kuten esimerkiksi alipalkkaukseen.

Ennusteet osoittavat, että maahanmuutolla voidaan lisätä merkittävästi työikäisen väestön osuutta. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että syntyvyyden vahvistumisen lisäksi myös työperusteisen maahanmuuton tulee olla jatkossa yhtä runsasta kuin se on ollut edellisinä vuosina.

Työmarkkinakeskusjärjestöt haluavat tuoda esiin huolensa siitä, että tämä ei nyt näytä olevan Suomen suunta.

Maahanmuuttopolitiikan on oltava reilua

Maahanmuuttopolitiikan on oltava tavoitteellista ja reilua. Suomessa on tehty oikeita maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä päätöksiä esimerkiksi lupamenettelyn nopeuttamiseksi ja ennakoitavuuden parantamiseksi. Nykyisen hyvän kehityksen turvaaminen edellyttää aktiivisia ja myönteisiä päätöksiä työperäisen maahanmuuton edistämiseksi, ei toimia sen vaikeuttamiseksi.

Suomessa on panostettava kansainväliseen rekrytointiin ja sitouduttava sen vastuullisuuteen sekä syrjinnän ja rasismin poistamiseen. Samalla on kiirehdittävä hallitusohjelmassa olevia toimia työelämässä tapahtuvan hyväksikäytön rangaistavuuden lisäämiseksi. Kansainvälisen rekrytoinnin tulee kohdistua etenkin työvoimapulasta kärsiviin aloihin ja kasvualoihin.

Säädeltyihin ammatteihin pätevöitymistä pitää nopeuttaa

Esimerkiksi terveys- ja sosiaalialan sekä kasvatus- ja opetusalan ammatit ovat pääosin säädeltyjä, ja ne edellyttävät kielitaitoa. Pätevyyden edellyttämän tutkinnon tunnustamista ja ammatinharjoittamisoikeuden saamista tulisi sujuvoittaa ja ulkomailla hankitun osaamisen tunnistamista parantaa. Lisäksi kielikoulutuksen järjestämiseen tarvitaan valtakunnallinen malli ja rahoitusta.

Suomessa on otettava käyttöön pysyvät mallit pätevöitymiseen ja ulkomailla suoritetun tutkinnon täydentämiseen. Erityisen tärkeätä tämä on säännellyissä ammateissa työskenteleville.

Työyhteisöjen ja oppilaitosten valmiuksia ottaa vastaan ulkomaisia työntekijöitä ja oppilaita on edelleen tuettava ja parannettava. Se ei kuitenkaan riitä. Maahanmuuttajien osallisuutta suomalaiseen tasa-arvoiseen ja turvalliseen yhteiskuntaan on vahvistettava monialaisella ja poikkihallinnollisella yhteistyöllä. Mitään syrjiviä tai rasistisia toimia ei saa hyväksyä.

Työllisyysasteen kestävä nostaminen edellyttää, että työntekijät ja opiskelijat kiinnittyvät aidosti osaksi suomalaisia työmarkkinoita ja työyhteisöjä. Kaikille maahanmuuttajille on tarjottava laadukkaita työelämän neuvontapalveluja sekä tietoa Suomen työmarkkinoista ja työnteon ehdoista heidän omalla äidinkielellään, mutta myös laadukasta kielikoulutusta. Perheenjäsenten asettautumista ja puolison työllistymistä on tuettava.

Uusimmat ennusteet näyttävät, että Suomella on mahdollisuus pysyä kasvavana kansakuntana. Pidetään tästä kiinni.

Keskusjärjestöjen maahanmuuttoaiheinen väestöpoliittinenseminaari järjestetään tänään Helsingissä Pikku Finlandiassa klo 14.00–15.30.

Allekirjoittajat:

Jyri Häkämies, Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Markku Jalonen, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Anna Kaarina Piepponen, Kirkon työmarkkinalaitos
Jarkko Eloranta, Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliitto SAK
Maria Löfgren, Akava ry
Antti Palola, STTK ry

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue