Oikeudenmukainen siirtymä on vastaus EU:n ja Suomen haasteisiin

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili
Euroopan Unioni

EU-politiikassa korostuvat nyt turvallisuus, kilpailukyky ja ilmastotoimet. Poliittisesti on myös vihdoin kuultu viesti siitä, että siirtymän on tapahduttava oikeudenmukaisesti. Tulevan komission suuntaviivoissa työelämäpuolella siirtymään luvataan sekä merkittävästi enemmän varoja että sitoudutaan toteuttamaan laatutyöpaikkojen tiekartta yhdessä työmarkkinaosapuolien kanssa. Kartan tarkoitus on tukea oikeudenmukaisia palkkoja ja työoloja sekä siirtymää ennen kaikkea työehtosopimusneuvottelujen kautta. 
 
– Euroopassa on ymmärretty, miten tärkeää suurten muutosten aikana on tukea ihmisiä ja luoda heille mahdollisuuksia sekä vahvistaa ihmisten uskoa ja toivoa tulevaisuudesta. Tämä on ollut kauan palkansaajaliikkeen pääviesti päättäjille ja on hyvin surullista, että Suomessa tätä viestiä ei ole kuultu. Nykyinen hallitus toimii täysin vastakkaisella tavalla, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa. 

Ilmastotoimien ja vihreän siirtymän jatkaminen uuden puhtaan teollisuuden sopimuksen kautta on myös tulevalla kaudella tärkeää. 
– Euroopalla ja Suomella ei ole varaa peruuttaa aiemmista, vuoteen 2030 ulottuvista päätöksistä, vaan niitä on määrätietoisesti vietävä eteenpäin. Puhdas siirtymä on mahdollisuus uudistaa teollisuutta ja taloutta. Sääntelyn on tarkoitus luoda näkymä, jonka pohjalta voidaan tehdä investointeja, Palola sanoo. 
 
– Suomessa on myös ymmärrettävä, että valtiontuista ei ihan heti tulla Euroopassa luopumaan, vaan on luotava keinoja ja välineitä, jotka varmistavat, että suomalaiset yritykset pärjäävät tuista huolimatta. 

Euroopalla on vahvuuksia 

Investointien houkuttelemisessa Suomella ja Euroopalla on paljon vahvuuksia ja hyvät edellytykset pärjätä, kunhan teemme yhteistyötä. Haasteistaan huolimatta Eurooppa on vakaa ja vauras maanosa, jossa on demokratia, oikeusvaltioperiaate ja vahvat instituutiot. Täällä on valtavasti inhimillistä pääomaa sekä koulutettu, osaava ja hyvinvoiva väestö. Vahvuuksista on huolehdittava ja niitä on kehitettävä yhdessä.  

Myös sisämarkkinoiden toimivuutta ja oikeudenmukaisuutta on kehitettävä, jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa ja pysymme houkuttelevana markkina-alueena ja haluttuna globaalina kumppania. 

STTK osallistuu jo seitsemännen kerran Turun Eurooppa-foorumiin järjestämällä yhdessä muiden työmarkkinajärjestöjen kanssa keskustelutilaisuuden tulevasta Brysselin kaudesta. Eurooppa-foorumi järjestetään vuosittain elokuun lopulla Turussa. Tämän vuoden teema on Euroopan turvallinen tulevaisuus. 

Ajankohtaista

19.9.2024

Vuoden 2024 tehyläinen vanhustyön johtaja: ”Olen valinnut ikääntyneiden hyvän elämän edistämisen omaksi tehtäväkseni maailmassa”

Lue
18.9.2024

Jatkuva oppiminen tarvitsee uuden vision

Lue
17.9.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän tilastot puhuvat puolestaan 

Lue
16.9.2024

Suomen vienti on saatava kasvuun  

Lue
16.9.2024

Eläkeneuvottelut ovat vauhdissa – mistä on kysymys?

Lue
11.9.2024

”Mitä tahansa tarvitaan” – nyt EU:n kilpailukyvyn vuoksi

Lue
10.9.2024

Lainvalmistelun laatu on heikentynyt huolestuttavasti

Lue
9.9.2024

Meijerialan Ammattilaiset Stadissa – Katja Kuosmanen valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi

Lue