Isien perhevapaiden käytöstä tasa-arvon toivottu valopilkku

Kirjoittaja:

Ville Kirvesniemi

juristi, työlainsäädäntö

Profiili

Hyvä miehet! – Nyt kun perhevapaauudistuksesta on kulunut noin kaksi vuotta, tilastot osoittavat, että isien perhevapaiden käyttö olisi lisääntynyt. Miesten osuus vanhempainpäivärahapäivistä on kasvanut muutamassa vuodessa Kelan tietojen mukaan yli kahdeksan prosenttiyksikköä.

Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen on ollut pitkään tasa-arvokeskustelun alla Suomessa. Yksi perustelu sille on, että perhevapaiden jakamisella ja käytöllä on tunnetusti vaikutuksia useisiin tasa-arvokysymyksiin työelämässä. Perhevapaiden epätasainen jakautuminen muun muassa eriarvoistaa naisten ja miesten työuria. Perhevapaista johtuvat pitkät työurakatkokset heikentävät osaltaan myös naisten ansiokehitystä ja tulevaa eläkettä. 

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 Suomessa 15–64-vuotiaista miehistä 73,9 ja naisista 73,8 prosenttia oli työelämässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alle kolmevuotiaiden lasten äitien työllisyysaste oli puolestaan kyseisenä vuonna 62,8 ja isien 92,3 prosenttia. Lukema kuvastaa hyvin sitä, mikä todennäköinen vaikutus perhevapailla on ollut pienten lasten vanhempien asemaan työmarkkinoilla. 

Vuoden 2022 perhevapaauudistuksen yksi tavoite oli perhevapaiden ja hoitovastuun jakautuminen tasaisesti molempien vanhempien kesken. Sen myötä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuisivat ja sukupuolten väliset palkkaerot pienenisivät. Perheiden valinnan ja joustojen mahdollisuuksia perhevapaiden pitämisessä haluttiin myös lisätä. 

Vuoden 2022 perhevapaauudistuksen yksi tavoite oli perhevapaiden ja hoitovastuun jakautuminen tasaisesti molempien vanhempien kesken.

Uuden järjestelmän seurauksena vanhemmilla on 160 arkipäivän vanhempainrahakiintiö. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle, omalle puolisolle tai toisen vanhemman puolisolle 63 arkipäivää. Tällöin omaan käyttöön jää vähintään 97 vanhempainrahapäivää. Raskaana olevan raskausraha on 40 päivärahapäivää. Ennen perhevapaauudistusta isä oli oikeutettu 54 päivän isyysrahaan ja äiti 105 päivän äitiysrahaan. Vanhempainraha oli 158 päivärahapäivän kestoinen, ja se kuului toiselle vanhemmista tai vanhempien kesken jaettavaksi. 

Lyhyesti kiteytettynä, yksi keskeinen muutos perhevapaauudistuksessa oli niin sanottujen ”korvamerkittyjen päivärahapäivien” tasaisempi jakautuminen vanhempien kesken.

Tasainen jako kannattaa 

Nyt kun perhevapaauudistuksesta on kulunut noin kaksi vuotta, tilastot osoittavat, että isien perhevapaiden käyttö olisi lisääntynyt. Miesten osuus vanhempainpäivärahapäivistä on kasvanut muutamassa vuodessa Kelan tietojen mukaan yli kahdeksan prosenttiyksikköä. Vuonna 2020 miesten osuus vanhempainpäivärahapäivistä oli noin kymmenesosa, kun taas tämän vuoden tammi-kesäkuussa osuus oli vajaa viidennes. Kehityssuunta tilastojen valossa on toivottu ja varsin hyvä.  

Onkin tärkeää, että sama suunta jatkuisi ja isät käyttäisivät entistäkin aktiivisemmin perhevapaita. Yksi erinomainen mahdollisuus, jolla työehtosopimusosapuolet voivat omalta osaltaan edistää työn ja perheen yhteensovittamista ja perhevapaiden tasaisempaa jakautumista, avautuu piakkoin alkavalla neuvottelukierroksella. 


Tässä listaan muistin virkistykseksi muutamia syitä, miksi perhevapaiden tasaisempi jakautuminen kannattaa:

  • Tasa-arvoinen hoitovastuu. Kun isät osallistuvat lapsen hoitoon, lasten hoivaan liittyvät tehtävät eivät lankea täysin äitien vastuulle.  
  • Lapsen ja perhesiteiden hyvinvoinnin vahvistaminen. Isien lasten kanssa vietetty aika edistää lapsen hyvinvointia ja vahvistaa perhesiteitä paitsi lapsen ja isän välillä, myös lapsen vanhempien välillä. 
  • Äitien nopeampi paluu työelämään ja palkkaerojen kaventuminen. Kun molemmat vanhemmat jakavat hoitovastuun, äideillä on mahdollisuus palata nopeammin työelämään. Tällä on puolestaan vaikutus naisten palkkakehitykseen ja palkkatasa-arvon edistämiseen, kun naiset eivät jää pitkäksi aikaa pois työelämästä. 
  • Vapaiden tasavertainen jako on usein taloudellisesti paras ratkaisu. Tasaisella perhevapaiden jakamisella esimerkiksi molempien vanhempien ollessa työllisiä perheen nettotulot voivat kasvaa verrattuna tilanteeseen, jossa ainoastaan toinen vanhemmista käyttäisi kaikki perhevapaat samalla ajanjaksolla. Voit myös itse arvioida Kelan perhevapaalaskurin avulla, miten perhevapaiden jakaminen vanhempien kesken vaikuttaa perheen tuloihin. 
  • Syrjivien käytäntöjen kitkeminen. Perhevapaiden tasaisempi jakaminen normalisoi isien pidempienkin perhevapaiden käyttöä ja voi vähentää erityisesti naisten kokemaa raskaus- ja perhevapaasyrjintää. 


Ville Kirvesniemi 
Kirjoittaja on STTK:n juristi

Ajankohtaista

19.9.2024

Vuoden 2024 tehyläinen vanhustyön johtaja: ”Olen valinnut ikääntyneiden hyvän elämän edistämisen omaksi tehtäväkseni maailmassa”

Lue
18.9.2024

Jatkuva oppiminen tarvitsee uuden vision

Lue
17.9.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän tilastot puhuvat puolestaan 

Lue
16.9.2024

Suomen vienti on saatava kasvuun  

Lue
16.9.2024

Eläkeneuvottelut ovat vauhdissa – mistä on kysymys?

Lue
11.9.2024

”Mitä tahansa tarvitaan” – nyt EU:n kilpailukyvyn vuoksi

Lue
10.9.2024

Lainvalmistelun laatu on heikentynyt huolestuttavasti

Lue
9.9.2024

Meijerialan Ammattilaiset Stadissa – Katja Kuosmanen valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi

Lue