Lausunto syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Ehdotetulla asetuksella pantaisiin osaltaan täytäntöön työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta annetun direktiivin 2004/37/EY muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2022/43, jonka tarkoituksena on vahvistaa työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelua.

STTK pitää kannatettavana, että ehdotetut muutokset parantavat työntekijöiden suojelun tasoa lisääntymisterveydelle vaarallisten tekijöiden osalta. STTK kuitenkin huomauttaa, että asetuksen nimessä olisi selvyyden ja yhdenmukaisuuden (vrt. 715/2001) vuoksi syytä olla mainittuna sana ”työssä”.

Koska työpaikoilla, joilla käsitellään tai esiintyy syöpäsairauden vaaraa aiheuttavia tai lisääntymisterveydelle vaarallisia tekijöitä, on syytä arvioida työn soveltuvuus myös raskaana oleville tai imettäville työntekijöille, olisi olennaista, että soveltamisalaa koskevaan pykälään lisättäisiin huomautus siitä, että kyseisten työntekijöiden suojelemisesta säädetään erikseen.

STTK katsoo, että 13 §:n osalta vaatimuksia voitaisiin vielä tarkentaa hygienian ja ilmanvaihdon osalta. Suojelua voitaisiin vahvistaa laatimalla tarkempaa säätelyä vaarallisten aineiden leviämisen estämiseksi puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi sekä esimerkiksi suojavälineiden, vaatteiden ja kenkien tai hiusten ja ihon välityksellä.

STTK huomauttaa, että 14 § tulisi tarkentaa siltä osin, että työnantajalla on velvollisuus teettää altistumismittauksia – ei kuitenkaan tehdä niitä, sillä tyypillisesti mittaukset tekee työterveyshuolto.

STTK pitää tärkeänä, että työntekijöiden tiedottamista kemiallisista riski- ja vaaratekijöistä työssä tehostetaan samassa yhteydessä, kun sääntelyä muutetaan ja tarkennetaan. Tiedottamisessa on tärkeää ottaa huomioon myös sellaiset työntekijäryhmät, jotka eivät työpaikalla ole suorassa yhteydessä vaaraa aiheuttaviin aineisiin. Esimerkiksi tehdasolosuhteissa konttorissa työskentelevillä ei välttämättä ole tietoa tehtaalla käsiteltävistä syöpävaarallisista aineista.  

Olennaista on, että perehdytyksessä ja ohjauksessa työntekijöille muodostuu kattava käsitys ja ymmärrys siitä, minkälaisten kemiallisten tekijöiden kanssa nämä ovat tekemisissä, mitä vaaroja aineiden käsittelyyn liittyy ja kuinka näitä vaaroja voidaan välttää. Lisäksi on tärkeää, että lainsäädäntömuutoksista tiedotetaan kattavasti työpaikkojen lisäksi myös työterveyshuollon palveluntarjoajille.

Lisätietoa STTK:ssa: Ida Nummelin

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue