Hallituksen leikkaukset alentavat toimeentuloa jopa noin 20 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille

Kirjoittaja:

Seppo Nevalainen

ekonomisti

Profiili

Nykyinen hallitusohjelma sisältää useita työntekijän oikeuksia ja toimeentuloa heikentäviä esityksiä. Esityksistä osa on mennyt jo läpi budjettilakeina ja niiden vaikutukset astuvat voimaan tämän vuoden aikana.

Heikennykset vaikuttavat isoon osaan suomalaisista ja vaikutukset osalle ovat rajuja. Laskimme STTK:ssa vaikutukset kolmen esimerkkihenkilön toimeentuloon: suurimmillaan heikennykset alentavat toimeentuloa jopa 23 prosenttia, eli esimerkkihenkilön tilanteessa 312 euroa kuukaudessa.

Vaikutukset esimerkkihenkilöiden toimeentuloon

Teppo, 45 v.

Teppo on ensihoitaja Vantaalta. Hänen palkkansa on 2 800 euroa kuukaudessa. Hän on yksinhuoltaja, jolla on kaksi alaikäistä lasta. Lapset ovat kouluikäisiä. Asunnon vuokra on 1 200 euroa kuukaudessa, asunnon koon ollessa 77 neliötä.  Asumistuen leikkaus vie Tepon tuloista 188 euroa kuukaudessa. Lapsilisät nousevat 20 eurolla kuukaudessa. Ansiotulojen verotus kevenee hieman, mutta se ei riitä kompensoimaan asumistuen leikkausta. Teppo menettää 160 euroa kuukaudessa asumistuen leikkauksen takia. Käytettävissä olevat tulot alenevat 6 prosenttia.

Ruu, 24 v.

Ruu on osa-aikaisessa työssä call-centerissä. Hänen palkkansa on 1 400 euroa kuukaudessa. Hän asuu puolisonsa kanssa vuokralla Turussa vuokran ollessa tuhat euroa kuukaudessa. Asunnon koko on 60 neliötä. Pariskunnalla ei ole lapsia. Puoliso on työtön ja hän saa työmarkkinatukea 800 euroa kuukaudessa. Ansiotulojen verotus kevenee hieman. Asumistuen leikkaukset vievät kuitenkin 72 euroa kuukaudessa. Käytettävissä olevat tulot alenevat noin 5 prosenttia.

Laura, 38 v.

Laura asuu yhden lapsen ja avopuolison kanssa omakotitalossa Vaasassa. Hän on työtön ansiopäivärahalla. Hänen palkkansa laboranttina oli ennen työttömyyttä 2 400 euroa kuukaudessa. Myös hänen puolisonsa on työtön, joka saa työmarkkinatukea. Lapsi on alle kolmevuotias ja hän saa 26 euron korotuksen lapsilisäänsä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus leikkaa Lauran saamaa ansiopäivärahaa. Asumistukea ei saa enää omistusasuntoon, mikä poistaa asumistuen Lauran ja hänen avopuolisonsa kotitaloudelta. Verotus kevenee hieman, mutta ei riitä kompensoimaan työttömyysturvan ja asumistuen leikkauksia. Laura menettää 312 euroa kuukaudessa. Se on noin 23 prosentin leikkaus hänen käytettävissä oleviin tuloihinsa.

Lähde: Tilastokeskuksen valtion kuukausipalkat -tilasto

Nettopalkka ennen ja jälkeen hallituksen esittämiä muutoksia verotuksiin ja tulonsiirtoihin. Tulonsiirtojen osalta laskelmissa on huomioitu ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset, asumistuen leikkaukset ja lapsilisän muutokset

Ajankohtaista

12.4.2024

Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin

Lue
12.4.2024

SuPerin Paavola: Varhaiskasvatuksen työskentelyolot saatava kuntoon

Lue
12.4.2024

Paikallisen sopimisen edistäminen hallituksen tavalla ei paranna sopimisen edellytyksiä työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Tehy: Lakiesitys paikallisesta sopimisesta johtaisi umpikujaan työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen korvaamista pohtineen työryhmän loppuraportti on pettymys

Lue
12.4.2024

Lausunto TE-palvelut 2024 -asetuskokonaisuudesta

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentää toimeentuloa jopa 70 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille 

Lue
11.4.2024

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia  

Lue