Ammattiliitto Jyty: Työmarkkinamallista on sovittava yhdessä, ei yksipuolisesti sanellen

Jyty on antanut lausunnon hallitusohjelman vientivetoisesta työmarkkinamallista ja sovittelujärjestelmästä työ- ja elinkeinoministeriölle. Jytyn mukaan hallitusohjelman vientimallia koskevista kirjauksista on luovuttava ja työmarkkinamallista on sovittava yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kesken.

– Suomalaisen työmarkkinamallin on perustuttava sopimiseen ja osapuolten yhteisymmärrykseen, ei yksipuoliseen sanelupolitiikkaan. Työmarkkinamalli on valmisteltava työmarkkinajärjestöjen kesken yhteistyössä. Siksi pidämme yhteisten neuvotteluiden jatkumista erittäin tärkeänä, korostaa Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

Toimiva työmarkkinamalli turvaa Jytyn mukaan ansiokehityksen ja ostovoiman sekä edistää palkkatasa-arvoa ja samapalkkaisuutta.

– Samalla on hyväksyttävä, että mallista ei välttämättä tule kerralla valmista, vaan sitä on kehitettävä neuvottelukierroksesta toiseen. Osapuolten olisikin sitouduttava pitkäjänteiseen kehittämiseen poukkoilevan työmarkkinapolitiikan sijaan, Voima huomauttaa.

– Mallin on oltava työmarkkinaosapuolten näkökulmasta tasapainoinen. Mikäli halutaan hyödyntää muiden maiden, kuten Pohjoismaiden käytäntöjä, on huomioitava niin palkansaajien kuin työnantajienkin kannalta hyödylliset elementit, Voima jatkaa.

Hallitusohjelman mukainen vientimalli rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että lakia työriitojen sovittelusta muutetaan niin, että palkantarkastusten yleistä linjaa ei voida ylittää valtakunnansovittelijan toimistosta tai sovittelulautakunnan toimesta annettavalla sovintoehdotuksella.

Jyty toteaa antamassaan lausunnossa, että hallitusohjelman mukainen vientimalli rikkoisi Suomen kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita, kuten Kansainvälisen työjärjestön ILOn sääntelyä.

– Hallituksen esittämä työmarkkinamalli voi johtaa sukupuolten ja eri alojen välisten palkkaerojen kasvamiseen, kommentoi Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, joka on aiemmin toiminut tasa-arvovaltuutettuna.

Käytännön näkökulmasta sääntely kaventaisi valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan mahdollisuuksia työriitojen ratkaisemiseen.

– Sopimiseen ei voi koskaan pakottaa. Kun sovittelijalla ei ole enää samoja mahdollisuuksia työriitojen ratkaisemiseen, on varsin todennäköistä, että esimerkiksi työtaistelut pitkittyvät ja monimutkaistuvat, kun hyväksyttävää ratkaisua ei löydy, Maarianvaara sanoo.

Jyty esittää myös lausunnossaan, että osana mallia kehitettäisiin järjestelmä, joka antaisi työmarkkinaosapuolille yhteisen talouden tilannekuvan.

Lue lausunto kokonaisuudessaan:

Ammattiliitto Jytyn lausunto työmarkkinamallista VN/30511/2023 (3.1.2024) PDF

Lisätietoja:

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, puh. 040 968 0538, jukka.maarianvaara@jytyliitto.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue