Vihreä siirtymä on globaali suuntaus

Kirjoittaja:

Jaakko Haikonen

asiantuntija, ilmasto- ja energiapolitiikka

Profiili

Ilmastokokous COP28 tiivistyy tällä viikolla ratkaiseviin keskusteluihin, jotka liittyvät fossiilienergian alasajoon ja ilmastotoimien määräaikaistarkasteluun (Global Stocktake). Sopimuksesta ilmastotuhorahaston perustamiseksi saatiin kokoukselle hyvä alku, mutta isot ratkaisut ovat siis vielä auki.

Palkansaajien maailmanjärjestö ITUC kokoustaa paikan päällä päivittäin ja seuraa tiiviisti neuvottelujen kulkua. ITUC on samalla pitänyt aktiivisesti esillä työntekijöiden oikeuksia ja oikeudenmukaista siirtymää.

Itselleni oli jonkinlainen yllätys, että oikeudenmukainen siirtymä näkyy niinkin laajasti eri maiden paviljonkien ohjelmassa. Osaaminen ja työntekijöiden asema eri sektoreilla ovat eri maissa keskustelussa, ja etenkin vihreässä siirtymässä heikommassa asemassa oleviin halutaan kiinnittää huomiota.

Suomessa ja Euroopassa pidämme usein koko ilmastomuutoskeskustelua tai vihreää siirtymää lähinnä omana teemanamme, mutta nyt viimeistään tuosta ajattelusta olisi päästävä irti. Ilmastonmuutoksesta keskustellaan ja vihreää siirtymää tehdään maailmanlaajuisesti. Esimerkkinä olkoon Guatemala, jossa ilmastonmuutos näkyy yhä useimmin sään ääri-ilmiöinä ja vaikuttaa ihmisten arkielämään entistä selvemmin.

Guatemalassa on myös mahdollisuuksia vihreän siirtymän suhteen – esimerkiksi aurinkovoimaa ja geotermistä energiaa lisäämällä – mutta investointien rahoitus ja sen myötä hankkeiden aloitus ovat ongelmallisia. Tämä luonnollisesti hidastaa kehitystä. Näin minulle kertoi Dr. Erick Cabera, jolla on komea titteli maansa Climate Change Director`na.

Vaikka rahoitus tai heikko hallinto ovat monissa maissa ongelma, useiden maiden keskusteluista ja tapahtumista välittyy paljon optimismia. Tekniikka parempaan energiaomavaraisuuteen ja edulliseen energiaan on olemassa ja sitä otetaan käyttöön kiihtyvään tahtiin. Tämä kehitys voimistuu vielä pitkään, ja siinä kannattaa Suomenkin olla mukana.

Suomella on hieno paviljonki ja paljon hyvää ohjelmaa – kyllä täällä kehtaa raitilla suomalaisena kulkea. Kiitos siitä paviljongin isännille! Samalla suomalaisten tulisi varoa, että emme sorru samaan ansaan vihreän siirtymän kanssa, kuten kävi koulutuksessa. Itsetuntoa saa olla ja Suomella on kaikki mahdollisuudet menestyä. Mutta muutos on globaali ja muutkin valtiot ovat vahvasti liikkeellä.

Jaakko HaikonenKirjoittaja on STTK:n ilmasto- ja energiapolitiikan asiantuntija. Hän toimii suomalaisen palkansaajaliikkeen edustajana COP28-kokouksessa.

Ajankohtaista

1.3.2024

EK, KT, SAK, Akava ja STTK: Työttömyys­va­kuu­tus­maksun alennusvaraa ei valtionta­louden tilkkeeksi

Lue
1.3.2024

Minun viikkoni: Monipuolisia viestinnän ja tietohallinnon tehtäviä

Lue
29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue