Vihreä siirtymä on globaali suuntaus

Kirjoittaja:

Jaakko Haikonen

asiantuntija, ilmasto- ja energiapolitiikka

Profiili

Ilmastokokous COP28 tiivistyy tällä viikolla ratkaiseviin keskusteluihin, jotka liittyvät fossiilienergian alasajoon ja ilmastotoimien määräaikaistarkasteluun (Global Stocktake). Sopimuksesta ilmastotuhorahaston perustamiseksi saatiin kokoukselle hyvä alku, mutta isot ratkaisut ovat siis vielä auki.

Palkansaajien maailmanjärjestö ITUC kokoustaa paikan päällä päivittäin ja seuraa tiiviisti neuvottelujen kulkua. ITUC on samalla pitänyt aktiivisesti esillä työntekijöiden oikeuksia ja oikeudenmukaista siirtymää.

Itselleni oli jonkinlainen yllätys, että oikeudenmukainen siirtymä näkyy niinkin laajasti eri maiden paviljonkien ohjelmassa. Osaaminen ja työntekijöiden asema eri sektoreilla ovat eri maissa keskustelussa, ja etenkin vihreässä siirtymässä heikommassa asemassa oleviin halutaan kiinnittää huomiota.

Suomessa ja Euroopassa pidämme usein koko ilmastomuutoskeskustelua tai vihreää siirtymää lähinnä omana teemanamme, mutta nyt viimeistään tuosta ajattelusta olisi päästävä irti. Ilmastonmuutoksesta keskustellaan ja vihreää siirtymää tehdään maailmanlaajuisesti. Esimerkkinä olkoon Guatemala, jossa ilmastonmuutos näkyy yhä useimmin sään ääri-ilmiöinä ja vaikuttaa ihmisten arkielämään entistä selvemmin.

Guatemalassa on myös mahdollisuuksia vihreän siirtymän suhteen – esimerkiksi aurinkovoimaa ja geotermistä energiaa lisäämällä – mutta investointien rahoitus ja sen myötä hankkeiden aloitus ovat ongelmallisia. Tämä luonnollisesti hidastaa kehitystä. Näin minulle kertoi Dr. Erick Cabera, jolla on komea titteli maansa Climate Change Director`na.

Vaikka rahoitus tai heikko hallinto ovat monissa maissa ongelma, useiden maiden keskusteluista ja tapahtumista välittyy paljon optimismia. Tekniikka parempaan energiaomavaraisuuteen ja edulliseen energiaan on olemassa ja sitä otetaan käyttöön kiihtyvään tahtiin. Tämä kehitys voimistuu vielä pitkään, ja siinä kannattaa Suomenkin olla mukana.

Suomella on hieno paviljonki ja paljon hyvää ohjelmaa – kyllä täällä kehtaa raitilla suomalaisena kulkea. Kiitos siitä paviljongin isännille! Samalla suomalaisten tulisi varoa, että emme sorru samaan ansaan vihreän siirtymän kanssa, kuten kävi koulutuksessa. Itsetuntoa saa olla ja Suomella on kaikki mahdollisuudet menestyä. Mutta muutos on globaali ja muutkin valtiot ovat vahvasti liikkeellä.

Jaakko HaikonenKirjoittaja on STTK:n ilmasto- ja energiapolitiikan asiantuntija. Hän toimii suomalaisen palkansaajaliikkeen edustajana COP28-kokouksessa.

Ajankohtaista

24.6.2024

Lausunto arviomuistiosta välimiesmenettelylain uudistamiseksi

Lue
24.6.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi leipomotyölain 5 §:n kumoamisesta ja siihen liittyväksi laiksi

Lue
24.6.2024

Yhdenvertaisuus ja rauha näyttävät suunnan työpaikan toimijuudelle

Lue
24.6.2024

Korvattavat taksimatkat vuodelle 2025

Lue
24.6.2024

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle Työkanava Oy-nimistä osakeyhtiötä koskevan lainsäädännön kumoamisesta

Lue
20.6.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: Yhteistyössä yksityistä varhaiskasvatusalaa kehittämässä – alalle oma työehtosopimus

Lue
20.6.2024

Tehy: Sairauspäivärahojen leikkaus iskee jo ennestään ahtaalla oleviin työntekijöihin

Lue
20.6.2024

Kesäduunari, toimi näin, jos työnantaja peruu vuorosi

Lue