STTK korostaa henkilöstön osallistamista hyvinvointialueiden startissa

Lisätietoja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili
sairaanhoitaja

Kauan odotetun sote-uudistuksen valmisteluvaihe on tullut päätökseen ja hyvinvointialueiden toiminta käynnistyy 1.1. 2023. STTK on seurannut valmistelua tiiviisti, korostanut henkilöstön roolia muutoksessa ja resurssien riittävyyden tarkastelua siirtymäaikana ja sen jälkeen.

– Edessä on valtava organisaatiouudistus, jonka muutoskustannukset ovat mittavat. Resursseja tarvitaan esimerkiksi uudelleenorganisointiin, henkilöstön koulutukseen, investointeihin ja palkkaharmonisointiin, STTK:n sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Ida Nummelin korostaa.

STTK:n mielestä henkilöstön näkökulmasta keskeisimpiä seurantakohteita ovat uudistuksen hallittu johtaminen ja työnjaon uudistaminen, henkilöstöedustajien aktiivinen osallistuminen toiminnan edetessä, hoitajamitoituksen riittävä resursointi ja palkkaharmonisointi sekä koronapandemian jälkeisen hoitovelan korjaaminen.  

Vallalla oleva hoitajapula sekä alan veto- ja pitovoiman ongelmat asettavat hyvinvointialueet ratkaisevaan rooliin, jotta olemassa oleva työvoima säilyisi ja myös uusia työntekijöitä saadaan alalle riittävästi.

– Henkilöstön osallistaminen ja sitouttaminen muutostyöhön heti alusta alkaen on avain siihen, että hyvinvointialueet onnistuvat tehtävissään. Avainasemaan nousevat henkilöstön edustajien kuuleminen ja hyödyntäminen muutostilanteissa, viestinnän avoimuus ja selkeys sekä henkilöstöhallinnon järjestelmien toimivuus, Nummelin toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Ida Nummelin, puhelin 050 547 1927.

Ajankohtaista

28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue
23.2.2024

Lausuntovalmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista

Lue
22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue
21.2.2024

Hallituksen leikkaukset alentavat toimeentuloa jopa noin 20 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille

Lue
21.2.2024

Lausunto syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä

Lue