Valko-Venäjän poliittiset oikeudenkäynnit ay-liittojohtajia vastaan tuomittava

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili

Valko-Venäjä käy poliittisia oikeudenkäyntejä Valko-Venäjän demokraattisten ammattiliittojen johtajia vastaan. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on tuominnut nämä oikeudenkäynnit ​​ja vaatinut pääsyä Aliaksandr Lukašenkon hallinnon vangitsemien ammattiyhdistysaktivistien luo.

Valko-Venäjän hallitus toteutti jo huhtikuussa ratsioita kymmeniä ammattiliittojen johtajia ja aktivisteja vastaan ja vangitsi heistä useita, mukaan lukien Valko-Venäjän ammattiliittojen kongressin BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukin. Hallitus vei heinäkuussa päätökseen prosessin maan itsenäisen ammattiyhdistysliikkeen lakkauttamiseksi valheellisella oikeusprosessilla ja häikäilemättömällä vainokampanjalla.

Huhtikuusta lähtien Valko-Venäjän hallitus on jatkanut oikeudenkäyntejä ammattiyhdistysaktivisteja vastaan. Useat heistä ovat jo saaneet pitkäaikaisen vankeusrangaistuksen, ja toisia pidetään edelleen vangittuina odottamassa tuomioita.

– Valko-Venäjän oikeudenkäynnit ovat osa diktatuurimaan kovia otteita demokratialiikkeitä ja kansalaisjärjestöjä vastaan. Valko-Venäjä on jo pitkään ollut maa, jossa demokratiaa kukistetaan kovin ottein, ja ote vain kiristyi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan jälkeen, STTK kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman toteaa.

– Tuomitsemme yhdessä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa Valko-Venäjän toimet. Olemme jo aiemmin olleet muiden pohjoismaiden keskusjärjestöjen kanssa yhteydessä maan lähetystöihin ja jatkamme asian esillä pitämistä, kunnes ammattiyhdistysjohtajat on vapautettu.

Oikeudenkäynti BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukia, varapresidentti Siarhei Antusevichia ja Iryna But-Husaimia vastaan ​​on määrä käydä 20. joulukuuta Minskissä. Kaikkia kolmea syytetään aktiivisesta osallistumisesta törkeästi yleistä järjestystä loukkaaviin sekä kansallista turvallisuutta haittaaviin toimiin.

Ajankohtaista

8.2.2023

Jytyn eduskuntavaalitavoitteet julki – Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus ja henkilöstöresurssit turvattava

Lue
8.2.2023

Minun viikkoni: sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijan viikkoon mahtuu monenlaista

Lue
8.2.2023

Ammattiliitto Pro: toimihenkilöiden ansiokehityksen huomiotta jättäminen heikentää Suomen houkuttelevuutta

Lue
7.2.2023

Kestävä energia – STTK:n tavoitteita energiapolitiikan kehittämiseksi

Lue
6.2.2023

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
6.2.2023

Juri Aaltonen valittiin jatkamaan ERTOn puheenjohtajana

Lue
6.2.2023

Yksin- ja kevytyrittäjien tärkeimmät palvelut saman katon alle – ProSoolo ja UKKO.fi yhteistyöhön

Lue
2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue