Valko-Venäjän poliittiset oikeudenkäynnit ay-liittojohtajia vastaan tuomittava

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili

Valko-Venäjä käy poliittisia oikeudenkäyntejä Valko-Venäjän demokraattisten ammattiliittojen johtajia vastaan. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on tuominnut nämä oikeudenkäynnit ​​ja vaatinut pääsyä Aliaksandr Lukašenkon hallinnon vangitsemien ammattiyhdistysaktivistien luo.

Valko-Venäjän hallitus toteutti jo huhtikuussa ratsioita kymmeniä ammattiliittojen johtajia ja aktivisteja vastaan ja vangitsi heistä useita, mukaan lukien Valko-Venäjän ammattiliittojen kongressin BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukin. Hallitus vei heinäkuussa päätökseen prosessin maan itsenäisen ammattiyhdistysliikkeen lakkauttamiseksi valheellisella oikeusprosessilla ja häikäilemättömällä vainokampanjalla.

Huhtikuusta lähtien Valko-Venäjän hallitus on jatkanut oikeudenkäyntejä ammattiyhdistysaktivisteja vastaan. Useat heistä ovat jo saaneet pitkäaikaisen vankeusrangaistuksen, ja toisia pidetään edelleen vangittuina odottamassa tuomioita.

– Valko-Venäjän oikeudenkäynnit ovat osa diktatuurimaan kovia otteita demokratialiikkeitä ja kansalaisjärjestöjä vastaan. Valko-Venäjä on jo pitkään ollut maa, jossa demokratiaa kukistetaan kovin ottein, ja ote vain kiristyi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan jälkeen, STTK kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman toteaa.

– Tuomitsemme yhdessä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa Valko-Venäjän toimet. Olemme jo aiemmin olleet muiden pohjoismaiden keskusjärjestöjen kanssa yhteydessä maan lähetystöihin ja jatkamme asian esillä pitämistä, kunnes ammattiyhdistysjohtajat on vapautettu.

Oikeudenkäynti BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukia, varapresidentti Siarhei Antusevichia ja Iryna But-Husaimia vastaan ​​on määrä käydä 20. joulukuuta Minskissä. Kaikkia kolmea syytetään aktiivisesta osallistumisesta törkeästi yleistä järjestystä loukkaaviin sekä kansallista turvallisuutta haittaaviin toimiin.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue