Valko-Venäjän poliittiset oikeudenkäynnit ay-liittojohtajia vastaan tuomittava

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili

Valko-Venäjä käy poliittisia oikeudenkäyntejä Valko-Venäjän demokraattisten ammattiliittojen johtajia vastaan. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on tuominnut nämä oikeudenkäynnit ​​ja vaatinut pääsyä Aliaksandr Lukašenkon hallinnon vangitsemien ammattiyhdistysaktivistien luo.

Valko-Venäjän hallitus toteutti jo huhtikuussa ratsioita kymmeniä ammattiliittojen johtajia ja aktivisteja vastaan ja vangitsi heistä useita, mukaan lukien Valko-Venäjän ammattiliittojen kongressin BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukin. Hallitus vei heinäkuussa päätökseen prosessin maan itsenäisen ammattiyhdistysliikkeen lakkauttamiseksi valheellisella oikeusprosessilla ja häikäilemättömällä vainokampanjalla.

Huhtikuusta lähtien Valko-Venäjän hallitus on jatkanut oikeudenkäyntejä ammattiyhdistysaktivisteja vastaan. Useat heistä ovat jo saaneet pitkäaikaisen vankeusrangaistuksen, ja toisia pidetään edelleen vangittuina odottamassa tuomioita.

– Valko-Venäjän oikeudenkäynnit ovat osa diktatuurimaan kovia otteita demokratialiikkeitä ja kansalaisjärjestöjä vastaan. Valko-Venäjä on jo pitkään ollut maa, jossa demokratiaa kukistetaan kovin ottein, ja ote vain kiristyi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan jälkeen, STTK kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman toteaa.

– Tuomitsemme yhdessä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa Valko-Venäjän toimet. Olemme jo aiemmin olleet muiden pohjoismaiden keskusjärjestöjen kanssa yhteydessä maan lähetystöihin ja jatkamme asian esillä pitämistä, kunnes ammattiyhdistysjohtajat on vapautettu.

Oikeudenkäynti BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukia, varapresidentti Siarhei Antusevichia ja Iryna But-Husaimia vastaan ​​on määrä käydä 20. joulukuuta Minskissä. Kaikkia kolmea syytetään aktiivisesta osallistumisesta törkeästi yleistä järjestystä loukkaaviin sekä kansallista turvallisuutta haittaaviin toimiin.

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue