Valko-Venäjän poliittiset oikeudenkäynnit ay-liittojohtajia vastaan tuomittava

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili

Valko-Venäjä käy poliittisia oikeudenkäyntejä Valko-Venäjän demokraattisten ammattiliittojen johtajia vastaan. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on tuominnut nämä oikeudenkäynnit ​​ja vaatinut pääsyä Aliaksandr Lukašenkon hallinnon vangitsemien ammattiyhdistysaktivistien luo.

Valko-Venäjän hallitus toteutti jo huhtikuussa ratsioita kymmeniä ammattiliittojen johtajia ja aktivisteja vastaan ja vangitsi heistä useita, mukaan lukien Valko-Venäjän ammattiliittojen kongressin BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukin. Hallitus vei heinäkuussa päätökseen prosessin maan itsenäisen ammattiyhdistysliikkeen lakkauttamiseksi valheellisella oikeusprosessilla ja häikäilemättömällä vainokampanjalla.

Huhtikuusta lähtien Valko-Venäjän hallitus on jatkanut oikeudenkäyntejä ammattiyhdistysaktivisteja vastaan. Useat heistä ovat jo saaneet pitkäaikaisen vankeusrangaistuksen, ja toisia pidetään edelleen vangittuina odottamassa tuomioita.

– Valko-Venäjän oikeudenkäynnit ovat osa diktatuurimaan kovia otteita demokratialiikkeitä ja kansalaisjärjestöjä vastaan. Valko-Venäjä on jo pitkään ollut maa, jossa demokratiaa kukistetaan kovin ottein, ja ote vain kiristyi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan jälkeen, STTK kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman toteaa.

– Tuomitsemme yhdessä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa Valko-Venäjän toimet. Olemme jo aiemmin olleet muiden pohjoismaiden keskusjärjestöjen kanssa yhteydessä maan lähetystöihin ja jatkamme asian esillä pitämistä, kunnes ammattiyhdistysjohtajat on vapautettu.

Oikeudenkäynti BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukia, varapresidentti Siarhei Antusevichia ja Iryna But-Husaimia vastaan ​​on määrä käydä 20. joulukuuta Minskissä. Kaikkia kolmea syytetään aktiivisesta osallistumisesta törkeästi yleistä järjestystä loukkaaviin sekä kansallista turvallisuutta haittaaviin toimiin.

Ajankohtaista

29.5.2023

Puheenjohtajan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
29.5.2023

STTK:n puheenjohtaja kevätedustajistossa: Päättyvä työmarkkinakierros tuo vain välitöntä helpotusta ostovoimahuoliin

Lue
29.5.2023

Edustajiston puheenjohtajan puhe STTK:n edustajistossa

Lue
26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue
26.5.2023

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Lue