Kansainvälinen ay-liike kokoontuu Melbournessa

Kirjoittaja:

Jaakko Haikonen

asiantuntija, ilmasto- ja energiapolitiikka

Profiili
Ilmastonmuutos

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC kokoontuu jälleen neljän vuoden jälkeen kongressiin, joka tällä kertaa järjestetään Australian Melbournessa. Kongressi kokoontuu pääsihteerin tehtävät jättävän Sharan Burrownin kotikaupungissa pandemian, Venäjän sodan ja energiakriisin tunnelmissa.

ITUC edustaa noin 200 miljoonaa jäsentä 163 maassa ja sillä on 322 jäsenjärjestöä. Suomesta ITUC:n jäseniä ovat palkansaajien keskusjärjestöt SAK ja STTK.

ITUC:n keskeisiä tavoitteita on edistää ay-liikkeen yhteistyötä globaaleissa asioissa, kuten yhteyksissä Kansainväliseen työjärjestöön, Maailman kauppajärjestöön, Maailmanpankkiin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon. ITUCilla on myös tärkeä tehtävä koordinoida palkansaajajärjestöjen apua vaikeimmissa oloissa perusoikeuksia puolustaville ammattiliitoille.

Kongressin teemoina ovat muun muassa työntekijöiden asema toisiaan seuraavien talouskriisien aikana, demokratian puolustaminen eri puolilla maailmaa nähtävältä autoritarismin nousulta ja oikeudenmukainen siirtymä kohti hiilineutraalia taloutta.

SAK ja STTK kannattavat Luca Visentiniä uudeksi pääsihteeriksi

Kongressin aikana ITUC:lle valitaan uusi hallitus ja pääsihteeri. Tällä hetkellä STTK:n Antti Palola istuu ITUC:n hallituksessa.

SAK ja STTK ovat päättäneet tukea uudeksi pääsihteeriksi italialaista Luca Visentiniä. Visentini on toiminut Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö ETUC:n pääsihteerinä vuodesta 2015.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue