Työelämä on kuin muuttuva labyrintti

Kirjoittaja:

Kirsi Suominen

viestintäasiantuntija

Profiili

Oletko koskaan ajatellut, että selviytyminen läpi työuran on vähän kuin kävely muuttuvassa labyrintissä? Reitti saattaa ensin näyttää ihan selvältä, mutta yhtäkkiä edessäsi onkin umpikuja. Kääntyilet kulmasta toiseen ja etsit helppoa ja suoraa reittiä eteenpäin. Välillä näet edessäsi jotain niin innostavaa, että juokset. Joskus saatat uupua kesken matkan, jopa eksyä.

Niin labyrintissä kuin työelämässäkin auttaa, jos sinulla on rinnallasi opas. Mentori, joka auttaa hetkillä, kun reitti eteenpäin tuntuu kadonneen.  

Mentoroinnissa on kyse mentorin ja mentoroitavan henkilön – eli aktorin – yhteistyöstä. Sitä ohjaavat alusta asti aktorin tarpeet ja kiinnostukset. Tavoitteet vaihtelevat paljon aktorin tilanteesta riippuen. Joku saattaa kaivata apua uuden uran löytämiseen, joku pohtii jaksamistaan ja joku vain kaipaa toista ihmistä auttamaan oman osaamisen sanoittamisessa. Mentorin tehtävä on olla herkkäkorvainen kuuntelija, mutta myös avoin jakamaan kokemuksiaan. Kertomalla omalle uralle sattuneista sudenkuopista voi auttaa toista kiertämään ne.

Mentorin tehtävä on olla herkkäkorvainen kuuntelija, mutta myös avoin jakamaan kokemuksiaan

Mentorin ja aktorin yhteinen matka kestää yleensä puolesta vuodesta vuoteen. Prosessin aikana tavoitteet selkiytyvät ja saattavat jopa muuttua. Alussa eksyksissä ollut aktori löytääkin aivan uuden reitin eteenpäin, ja mentorin tehtävä muuttuu. Mentorilla voi olla yhteistyön aikana eri rooleja aktorin tarpeista riippuen. Tukijan ja oppaan rooli saattaa muuttua aktorin oppimisprosessin sparraajaksi tai jopa tasavertaiseksi vertaismentoriksi.

Onnistunut mentorointiprosessi vaatii molemmilta sitoutumista ja luottamusta, sillä prosessi pohjautuu onnistuneelle vuorovaikutukselle. Vaikka mentorin tehtävä on auttaa aktoria eteenpäin, keskustelut antavat paljon myös mentorille itselleen. Kun aktorin kanssa käy läpi hänen vahvuuksiaan, osaamista ja tulevaisuuden unelmia, samalla se kirkastaa myös omia ajatuksia. Kertoessaan omasta urasta ja kokemuksista toiselle mentori voi oivaltaa uusia asioita myös itsestään.

Joskus saattaakin käydä niin, että myös mentori huomaa tuleensa uralabyrintissä uuden käännöksen eteen.

Kirsi Suominen
Kirjoittaja on STTK:n viestintäasiantuntija

Tällä viikolla vietetään Osaaminen näkyväksi -viikkoa, jolloin haastetaan kaikki mukaan auttamaan ihmisiä tunnistamaan omaa osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi. Mentoroinnin suosio on viime vuosina kasvanut ja se on hyvä tapa oppia sanoittamaan omaa osaamistaan.

Ajankohtaista

8.2.2023

Jytyn eduskuntavaalitavoitteet julki – Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus ja henkilöstöresurssit turvattava

Lue
8.2.2023

Minun viikkoni: sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijan viikkoon mahtuu monenlaista

Lue
8.2.2023

Ammattiliitto Pro: toimihenkilöiden ansiokehityksen huomiotta jättäminen heikentää Suomen houkuttelevuutta

Lue
7.2.2023

Kestävä energia – STTK:n tavoitteita energiapolitiikan kehittämiseksi

Lue
6.2.2023

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
6.2.2023

Juri Aaltonen valittiin jatkamaan ERTOn puheenjohtajana

Lue
6.2.2023

Yksin- ja kevytyrittäjien tärkeimmät palvelut saman katon alle – ProSoolo ja UKKO.fi yhteistyöhön

Lue
2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue