Kesätyöntekijä on työkaverisi

Kirjoittaja:

Juska Kivioja

järjestöpäällikkö

Profiili
kaksi miesoletettua työskentelee läppäreillä

Yleisiä kesämerkkejä ovat pääskyset, lämmin sää, valkolakit – ja kesätyöntekijät. Tänä keväänä kesän merkkejä olemme saaneet odottaa normaalia pidempään, mutta kyllä se kesä sieltä tulee! Näin toukokuussa saamme juhlia ammattiin valmistuneita ja ylioppilaita, ja myös kesätyöntekijöitä alkaa näkyä työpaikoilla.

Kesätyö on nuorille tärkeää. Usein se on nuoren ensimmäinen kosketus työelämään. On tärkeää, että kesätyöntekijät otetaan mukaan työporukkaan ja annetaan heille myönteinen kokemus työelämästä. Heitä tervehditään (kuuluu hyviin tapoihin), heidät otetaan mukaan kahvitaukokeskusteluihin (nuorilla on mielipiteitä), perehdytetään työtehtäviin (koska kukaan ei ole seppä syntyessään) ja annettaan tarvittaessa apua (se on hyvää työkaveruutta). Erityisesti nyt koronan poikkeusaikojen jälkeen kesätyöntekijöiden huomioimiseen on syytä kiinnittää tavallistakin enemmän huomiota, sillä monelle nuorelle korona toi yksinäisyyden.

Kesätyö on kurkistus aikuisten maailmaan, jonne nuoret ovat vasta matkalla. Ei välttämättä samaan työpaikkaan, mutta yleensä työelämään. Kesätyössä hankittu kokemus on tärkeää oman ansioluettelon ja uran rakentamisessa. Kesätyöntekijöillä on varmasti myös uusia asioita kerrottavana työpaikan konkareille. Vaikkapa siitä, miten sosiaalista mediaa voisi käyttää osana työtä.

STTK keräsi jokunen vuosi sitten tarinoita jäseneksi liittymisestä. Mukana oli paljon juttuja siitä, kuinka kesätyöpaikassa työkaveri tai luottamusmies oli ottanut puheeksi ammattiliiton jäsenyyden ja kertonut, miten tärkeää on liittyä oman alan ammattiliittoon. Vielä vuosia myöhemmin he muistivat nimeltä sen työkaverin, joka oli heitä pyytänyt mukaan lounaalle tai kehottanut liittymään liittoon.

STTK:n on tehnyt Aula Research Oy:n kanssa vuonna 2020 kansalaistutkimuksen järjestäytymisestä. Kyselyyn vastanneista 35 prosenttia on liittynyt liittoon työkaverin tai luottamusmiehen kehotuksesta. – Ole sinä se työkaveri, joka pyytää kesätyöntekijän kahvitauolle, kerro kuuluvasi ammattiliittoon ja suosittele sitä hänellekin.

Hyvää kesää!

Juska Kivioja
Kirjoittaja on STTK:n järjestöpäällikkö

P.S. Työelämään.fi sivustolta löytyy työelämän pelisäännöt nuorille videoina, peleinä, kuvina ja teksteinä.

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue