Q&A: Pakotteiden vaikutukset Suomessa

ostoskori

Vaikuttaako Venäjän ja Valko-Venäjän pankkien sulku SWIFT-järjestelmästä suomalaisiin asiakkaisiin tai pankkeihin?

Ei juurikaan. Venäläisillä pankeilla ei ole merkittävää toimintaa Suomessa, eikä suomalaisten pankkien toiminta vaarannu. Jos suomalaisella henkilöllä on venäläinen pankkitili tai pankkikortti, voi tilanne kuitenkin olla vaikea.

Miten sota vaikuttaa työllisyyteen?

Toistaiseksi Ukrainan sodan vaikutus Suomen työllisyyteen on ollut pieni. Työllisyys on ennätyskorkealla tasolla. Myöhemmällä aikavälillä voi olla mahdollista, että vaikutuksia Suomen työllisyyteen ilmenee. Suomen vienti Venäjälle on sen verran pieni osuus Suomen kokonaistavaraviennistä, ettei merkittävää vaikutusta vientiin tai työllisyyteen varmaan synny.

Miten Ukrainan sota vaikuttaa inflaatioon?

Energiamarkkinat ja ruokamarkkinat ovat menossa Euroopan tasolla sekaisin. Ruoan hinnan nousuksi ennustetaan jopa 11% vuodessa ja tilanne voi jatkua sekasortoisena pitkäänkin. Bensan, dieselin ja lämmityksen kustannukset ovat myös nousussa. Autoilijoiden ja omakotiasujien tulee varautua merkittäviin hinnannousuihin, jotka voivat kestää pitkään.

Miten pieni- ja keskituloisen kannattaa varautua hintojen nousuun?

Kannattaa varautua ennen kaikkea ruoan ja polttonesteiden nopeaan hinnannousuun. Omissa menoissa kannattaa jättää sen verran säästöön, että kestää hinnannousun vaikutuksen. Tarvittaessa voi myös varautua esimerkiksi lämmittämään kotiaan hieman vähemmän tai välttämään omalla autolla tarpeettomia menoja.

Kysymyksiin vastasi STTK:n ekonomisti Antti Koskela.

Ajankohtaista

4.10.2022

Sähkötuet eivät opiskelijaa tue 

Lue
4.10.2022

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen hoitajajärjestöjen sopuun

Lue
4.10.2022

SuPer ja Tehy hyväksyivät sovintoehdotuksen: Sote-sopimukseen oma palkkaohjelma, koronakorvaus ja useita parannuksia työoloihin

Lue
3.10.2022

Uusin podcast jakso käsittelee ruskean kokemuksia työelämässä

Lue
3.10.2022

Tehy ja SuPer: Valtakunnansovittelija on antanut sovintoehdotuksen

Lue
30.9.2022

Jytyn kysely: Koulunkäynninohjaajien asemaa parannettava – ”Inkluusio ei toimi, jos ammattilaisista ei huolehdita

Lue
29.9.2022

Juristi, hae meille töihin

Lue
29.9.2022

Tehy tyrmää vanhuspalvelulain mitoituksen lykkäämisen  

Lue