Q&A: Pakotteiden vaikutukset Suomessa

ostoskori

Vaikuttaako Venäjän ja Valko-Venäjän pankkien sulku SWIFT-järjestelmästä suomalaisiin asiakkaisiin tai pankkeihin?

Ei juurikaan. Venäläisillä pankeilla ei ole merkittävää toimintaa Suomessa, eikä suomalaisten pankkien toiminta vaarannu. Jos suomalaisella henkilöllä on venäläinen pankkitili tai pankkikortti, voi tilanne kuitenkin olla vaikea.

Miten sota vaikuttaa työllisyyteen?

Toistaiseksi Ukrainan sodan vaikutus Suomen työllisyyteen on ollut pieni. Työllisyys on ennätyskorkealla tasolla. Myöhemmällä aikavälillä voi olla mahdollista, että vaikutuksia Suomen työllisyyteen ilmenee. Suomen vienti Venäjälle on sen verran pieni osuus Suomen kokonaistavaraviennistä, ettei merkittävää vaikutusta vientiin tai työllisyyteen varmaan synny.

Miten Ukrainan sota vaikuttaa inflaatioon?

Energiamarkkinat ja ruokamarkkinat ovat menossa Euroopan tasolla sekaisin. Ruoan hinnan nousuksi ennustetaan jopa 11% vuodessa ja tilanne voi jatkua sekasortoisena pitkäänkin. Bensan, dieselin ja lämmityksen kustannukset ovat myös nousussa. Autoilijoiden ja omakotiasujien tulee varautua merkittäviin hinnannousuihin, jotka voivat kestää pitkään.

Miten pieni- ja keskituloisen kannattaa varautua hintojen nousuun?

Kannattaa varautua ennen kaikkea ruoan ja polttonesteiden nopeaan hinnannousuun. Omissa menoissa kannattaa jättää sen verran säästöön, että kestää hinnannousun vaikutuksen. Tarvittaessa voi myös varautua esimerkiksi lämmittämään kotiaan hieman vähemmän tai välttämään omalla autolla tarpeettomia menoja.

Kysymyksiin vastasi STTK:n ekonomisti Antti Koskela.

Ajankohtaista

2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue
2.2.2023

Jyty: Palkkatasa-arvoa on edistettävä työehtosopimuksilla

Lue
2.2.2023

STTK kannattaa samapalkkaisuusohjelman kokonaisarvioinnin suosituksia

Lue
1.2.2023

SuPer: Hoiva-avustajat toteuttavat lääkehoitoa ohi koulutuksensa, onko lääkehoidon toteutus turvallista?

Lue
1.2.2023

RIA ja RKL vaativat nopeaa reagointia uhkaavaan taantumaan

Lue
1.2.2023

Nolottaako kertoa, että särkee päätä?

Lue
31.1.2023

SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena

Lue
31.1.2023

Tehy: Hoiva-avustajat jakavat lainvastaisesti luvatta lääkkeitä – valvontaa tiukennettava, sanktiot tarpeen

Lue