Q&A: Pakotteiden vaikutukset Suomessa

ostoskori

Vaikuttaako Venäjän ja Valko-Venäjän pankkien sulku SWIFT-järjestelmästä suomalaisiin asiakkaisiin tai pankkeihin?

Ei juurikaan. Venäläisillä pankeilla ei ole merkittävää toimintaa Suomessa, eikä suomalaisten pankkien toiminta vaarannu. Jos suomalaisella henkilöllä on venäläinen pankkitili tai pankkikortti, voi tilanne kuitenkin olla vaikea.

Miten sota vaikuttaa työllisyyteen?

Toistaiseksi Ukrainan sodan vaikutus Suomen työllisyyteen on ollut pieni. Työllisyys on ennätyskorkealla tasolla. Myöhemmällä aikavälillä voi olla mahdollista, että vaikutuksia Suomen työllisyyteen ilmenee. Suomen vienti Venäjälle on sen verran pieni osuus Suomen kokonaistavaraviennistä, ettei merkittävää vaikutusta vientiin tai työllisyyteen varmaan synny.

Miten Ukrainan sota vaikuttaa inflaatioon?

Energiamarkkinat ja ruokamarkkinat ovat menossa Euroopan tasolla sekaisin. Ruoan hinnan nousuksi ennustetaan jopa 11% vuodessa ja tilanne voi jatkua sekasortoisena pitkäänkin. Bensan, dieselin ja lämmityksen kustannukset ovat myös nousussa. Autoilijoiden ja omakotiasujien tulee varautua merkittäviin hinnannousuihin, jotka voivat kestää pitkään.

Miten pieni- ja keskituloisen kannattaa varautua hintojen nousuun?

Kannattaa varautua ennen kaikkea ruoan ja polttonesteiden nopeaan hinnannousuun. Omissa menoissa kannattaa jättää sen verran säästöön, että kestää hinnannousun vaikutuksen. Tarvittaessa voi myös varautua esimerkiksi lämmittämään kotiaan hieman vähemmän tai välttämään omalla autolla tarpeettomia menoja.

Kysymyksiin vastasi STTK:n ekonomisti Antti Koskela.

Ajankohtaista

27.5.2024

Tehy, SuPer ja Erto: Yksityiselle terveyspalvelualalle uusia lakkovaroituksia sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Lue
27.5.2024

Sateenkaari-ihmisten ääni kuuluviin työpaikoilla

Lue
27.5.2024

Järjestöjohtajat: ”EU-vaaleissa paljon pelissä – ilmastotavoitteista pidettävä kiinni”

Lue
27.5.2024

Keskitettyä, hajautettua, koordinoitua vai koordinoimatonta työmarkkinaa? 

Lue
24.5.2024

Monimuotoisiin perheisiin kohdistuva syrjintä huomioitava lainsäädännössä 

Lue
23.5.2024

Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotinen suunnitelma

Lue
22.5.2024

Jytyn liittovaltuusto: Suomen on edistettävä pikaisesti palkka-avoimuusdirektiivin saattamista lainsäädäntöön – ”Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin”

Lue
22.5.2024

Raskaus- ja perhevapaa ei oikeuta työnantajaa palkkasyrjintään 

Lue