Vaikuta aluevaaleissa

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Tammikuun 23. päivä järjestettävät aluevaalit ovat historialliset. Ne osuvat ajankohtaan, jolloin muuttoliike kasvukeskuksiin, syntyvyyden väheneminen ja väestön ikääntyminen ovat jo pitkään rasittaneet julkista taloutta. Koronapandemia on osaltaan lisännyt sosiaali- ja terveyspalvelujen haasteita luoden hoito- ja palveluvajetta.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen uudistuksessa päätettiin 22 sote-maakunnan perustamisesta. Kaikille näille alueille Helsinkiä lukuun ottamatta valitaan aluevaltuustot, jotka päättävät alueen palveluiden järjestämisestä. Vaaleissa valitaan 59–89 valtuutettua hyvinvointialueen asukasluvusta riippuen. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta ja se alkaa maaliskuussa 2022.

STTK:n jäsenliittojen jäsenille nämä vaalit ovat merkittävät, sillä uudistus koskee noin 130 000 työntekijää. Uusi palveluorganisaatio muuttaa myös työpaikkoja ja työn tekemisen tapoja.

Sote-uudistuksen prosessit ovat vasta alkutaipaleella: palvelut ja palveluketjut on järjestettävä uudelleen, muutokseen on varattava riittävästi rahaa, henkilöstöä on koulutettava ja samalla on huolehdittava heidän työhyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Tämä kaikki vaatii päättäjiltä vahvaa osaamista ja sitoutumista, johtamista, resursointia ja ymmärrystä palvelujen käyttäjien erilaisista elämäntilanteista. Uudistuksen yhteydessä on tehtävä vaikutusarviointeja ja niiden tuloksia on myös seurattava. Yhteistyötaidot korostuvat, erityisesti uuden hallintotason eli aluevaltuustojen ja kuntapäättäjien välillä.

Tämä kaikki vaatii päättäjiltä vahvaa osaamista ja sitoutumista, johtamista, resursointia ja ymmärrystä palvelujen käyttäjien erilaisista elämäntilanteista

Meillä STTK:ssa on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaisia, joiden osaamista on hyödynnettävä, sillä se on koko uudistuksen onnistumisen edellytys. Haluamme kannustaa kaikkia liittojemme kiinnostuneita jäseniä asettumaan ehdolle ja vaikuttamaan sitä kautta työhön, sen rakenteisiin ja henkilöstön hyvinvointiin.

Aluevaaleissa kannattaa myös ehdottomasti äänestää. Eduskunta- ja kuntavaaleissa äänestäjät pitävät sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta sekä niiden toimivuutta tärkeimpinä asioina/kärkiteemoina. Nyt on nimenomaan mahdollisuus valita päättäjiä kehittämään näitä.

Olemme keränneet tavoitteitamme aluevaltuustojen ensimmäiselle toimikaudelle sekä tietoa aluevaaleista. Löydätte nämä osoitteesta: www.sttk.fi/aluevaalit. Toivomme niiden herättävän kiinnostusta ja suoranaista intoa osallistua aluevaaleihin itselleen sopivalla tavalla!

Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue