Pidetään mielen hyvinvoinnista huolta joka päivä

Kirjoittaja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili

Tänään vietetään vuotuista Maailman mielenterveyspäivää. STTK haluaa kantaa kortensa kekoon ja kannustaa työpaikkoja osallistumaan keskusteluun henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden tukemisesta ja ongelmien ennaltaehkäisystä.

Pitkään on ollut tiedossa, että mielenterveysongelmiin liittyvät sairauspoissaolot ovat rajussa nousussa. Tilanteen vakavuutta kuvaa hyvin se, että mielenterveyden ongelmat ovat ensikertaa nousseet yleisimmäksi syyksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen. Työelämän epävarmuus ja kiivas tahti sekä yksityiselämän hektisyys alkavat käydä yhä useammalle liian raskaiksi kantaa.

Henkisen kuormituksen hallinta ja mielen hyvinvoinnin edistäminen on työtä, jota tulisi tehdä työpaikan arjessa joka päivä. Hyvinvointia tukevaa työelämää rakennetaan niin toimivalla työnjaolla ja johtamisella kuin työpaikan ohjeilla ja arjen käytännöilläkin. Turvallinen ilmapiiri ja keskinäinen kunnioitus luovat hyvää pohjaa avoimen ja keskustelevan työyhteisön syntymiselle, missä vuorovaikutus toimii hyvin ja tukee jäsentensä hyvinvointia.

Hyvinvointia tukevaa työelämää rakennetaan niin toimivalla työnjaolla ja johtamisella kuin työpaikan ohjeilla ja arjen käytännöilläkin.

Stressin hallinnasta on tullut melkeinpä kansalaistaito, jota odotetaan jo koululaisiltakin. Lähtökohtaisesti stressi ei ole negatiivinen asia, mutta olennaista on oppia erottamaan energisoiva ja kuormittava stressi toisistaan. Parhaimmillaan stressi antaa tarmoa ja tehokkuutta sekä auttaa palautumaan. Pahimmillaan se kuitenkin voi aiheuttaa mm. unettomuutta, ahdistuneisuutta, tyytymättömyyttä ja ärtyisyyttä.

Työterveyshuolto on hyvä kumppani haitallisen stressin tunnistamisessa ja stressikierteen katkaisemisessa, mutta myös palautumisesta huolehtiminen sekä työn lomassa että arjessa auttaa stressin hallinnassa ja tukee parempaa jaksamista.

Kokeile päättää tämä viikko tai aloittaa uusi viikko pienellä rentoutumisharjoituksella, jota voit tehdä päivittäin vaikka työpöydän ääressä, kassajonossa tai nukkumaan mennessä. Tämän ja muita hyviä harjoituksia löydät osoitteesta Oivamieli.fi

Ota mukava asento ja sulje silmäsi. Keskity hengitykseesi. Tunne kuinka ilma virtaa sieraimistasi sisään ja ulos.

Tunne kuinka keuhkosi vuoroin laajenevat ja vuoroin supistuvat. Aisti vatsasi liikkeet hengityksen rytmissä.

Anna itsesi rentoutua ja havaitse hengityksen tuntemukset kehossasi. Kun havaitset huomiosi liikkuneen pois hengityksestä, pane se vain merkille ja tuo se lempeästi takaisin ja jatka hengityksesi seuraamista.

Jatka harjoitusta niin pitkään kuin tuntuu tarpeelliselta.

Ida Nummelin
sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija, STTK

Lisää tietoa:

MIELI ry, Työelämän mielenterveys
Mieli ja työ, Työelämän mielenterveysohjelma, Työterveyslaitos

Ajankohtaista

16.9.2024

Suomen vienti on saatava kasvuun  

Lue
16.9.2024

Eläkeneuvottelut ovat vauhdissa – mistä on kysymys?

Lue
11.9.2024

”Mitä tahansa tarvitaan” – nyt EU:n kilpailukyvyn vuoksi

Lue
10.9.2024

Lainvalmistelun laatu on heikentynyt huolestuttavasti

Lue
9.9.2024

Meijerialan Ammattilaiset Stadissa – Katja Kuosmanen valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi

Lue
9.9.2024

STTK:n hallitus: Hallituksen lainsäädäntövalmistelu on hosumista ja hutilointia

Lue
6.9.2024

Nollatuntisopimukset ja keikkatyöt yllättivät monen nuoren kesätyöntekijän 

Lue
5.9.2024

Paikallinen sopiminen muuttuu

Lue