Pidetään mielen hyvinvoinnista huolta joka päivä

Kirjoittaja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili

Tänään vietetään vuotuista Maailman mielenterveyspäivää. STTK haluaa kantaa kortensa kekoon ja kannustaa työpaikkoja osallistumaan keskusteluun henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden tukemisesta ja ongelmien ennaltaehkäisystä.

Pitkään on ollut tiedossa, että mielenterveysongelmiin liittyvät sairauspoissaolot ovat rajussa nousussa. Tilanteen vakavuutta kuvaa hyvin se, että mielenterveyden ongelmat ovat ensikertaa nousseet yleisimmäksi syyksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen. Työelämän epävarmuus ja kiivas tahti sekä yksityiselämän hektisyys alkavat käydä yhä useammalle liian raskaiksi kantaa.

Henkisen kuormituksen hallinta ja mielen hyvinvoinnin edistäminen on työtä, jota tulisi tehdä työpaikan arjessa joka päivä. Hyvinvointia tukevaa työelämää rakennetaan niin toimivalla työnjaolla ja johtamisella kuin työpaikan ohjeilla ja arjen käytännöilläkin. Turvallinen ilmapiiri ja keskinäinen kunnioitus luovat hyvää pohjaa avoimen ja keskustelevan työyhteisön syntymiselle, missä vuorovaikutus toimii hyvin ja tukee jäsentensä hyvinvointia.

Hyvinvointia tukevaa työelämää rakennetaan niin toimivalla työnjaolla ja johtamisella kuin työpaikan ohjeilla ja arjen käytännöilläkin.

Stressin hallinnasta on tullut melkeinpä kansalaistaito, jota odotetaan jo koululaisiltakin. Lähtökohtaisesti stressi ei ole negatiivinen asia, mutta olennaista on oppia erottamaan energisoiva ja kuormittava stressi toisistaan. Parhaimmillaan stressi antaa tarmoa ja tehokkuutta sekä auttaa palautumaan. Pahimmillaan se kuitenkin voi aiheuttaa mm. unettomuutta, ahdistuneisuutta, tyytymättömyyttä ja ärtyisyyttä.

Työterveyshuolto on hyvä kumppani haitallisen stressin tunnistamisessa ja stressikierteen katkaisemisessa, mutta myös palautumisesta huolehtiminen sekä työn lomassa että arjessa auttaa stressin hallinnassa ja tukee parempaa jaksamista.

Kokeile päättää tämä viikko tai aloittaa uusi viikko pienellä rentoutumisharjoituksella, jota voit tehdä päivittäin vaikka työpöydän ääressä, kassajonossa tai nukkumaan mennessä. Tämän ja muita hyviä harjoituksia löydät osoitteesta Oivamieli.fi

Ota mukava asento ja sulje silmäsi. Keskity hengitykseesi. Tunne kuinka ilma virtaa sieraimistasi sisään ja ulos.

Tunne kuinka keuhkosi vuoroin laajenevat ja vuoroin supistuvat. Aisti vatsasi liikkeet hengityksen rytmissä.

Anna itsesi rentoutua ja havaitse hengityksen tuntemukset kehossasi. Kun havaitset huomiosi liikkuneen pois hengityksestä, pane se vain merkille ja tuo se lempeästi takaisin ja jatka hengityksesi seuraamista.

Jatka harjoitusta niin pitkään kuin tuntuu tarpeelliselta.

Ida Nummelin
sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija, STTK

Lisää tietoa:

MIELI ry, Työelämän mielenterveys
Mieli ja työ, Työelämän mielenterveysohjelma, Työterveyslaitos

Ajankohtaista

29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue
23.2.2024

Lausuntovalmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista

Lue
22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue