Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös korostaa lakko-oikeutta

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili
Mitä uusi komissio tarjoaa työelämälle

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuore tuomio toteaa, että lakko-oikeus on etusijalla suhteessa yhteismarkkinoiden taloudellisiin vapauksiin.

Tuomiossa todetaan, että yritysten sijoittautumisvapaus ei ole rinnastettavissa lakko-oikeuteen, joten se ei voi olla etusijalla siihen nähden. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin korostaa, että tämä vapaus ei ole vastapaino yhdistymisvapautta koskevalle perusoikeudelle, vaan pikemminkin vain yksi tekijä muiden joukossa, joka on otettava huomioon.

Oikeustapaus koskee Norjan telakkatyöntekijöitä, jotka boikotoivat Holship Norge AS -yritystä, koska se palkkasi tuntityöntekijöitä ohi työehtosopimuksen. Norjan korkein tuomioistuin ja EFTA katsoivat boikotin lainvastaiseksi koska se loukkasi yrityksen sijoittautumisvapautta. 

Telakkatyöntekijöiden työehtosopimus perustui ILO: n yleissopimukseen nro 137 ja siinä määrättiin kiinteät palkkatasot ja vähimmäistyöajat toimialalla, jota aiemmin on hallinnut tuntipalkkainen työ. Työehtosopimuksessa  asetettiin etusijalle rekisteröityjen telakoiden työntekijät ja varmistettiin, että jokaisessa Norjan satamassa palveli jokaisen sataman kokoon soveltuva pysyvä pätevien telakointityöntekijöiden määrä.

Norjan liikennetyöntekijöiden järjestö (NFT) järjesti Holship Norge AS -alusten boikotoinnin pyrkiessään pitämään sopimuksen voimassa.

NFT ja Norjan ammattiliittojen keskusjärjestö (LO) saivat Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY: n tuella tapauksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. EAY kuvaa tapausta merkittävänä voittona, joka puuttuu suuntaukseen, joissa yritysten edut asetettaisiin kansalaisten oikeuksien edelle ja joka uhkaa viedä työntekijöiden oikeuksia vuosikymmeniä ajassa taaksepäin.

Päätös on merkittävä Euroopan palkansaajille, koska se vahvistaa selkeän oikeushierarkian, että työntekijöiden oikeudet ovat etusijalla suhteessa taloudellisiin vapauksiin. Kysymyksestä on ollut kiistanalainen EUn lainsäädännössä Viking- ja Laval-tapausten tuomioiden jälkeen. Ihmisoikeustuomioistuin selventää nyt tilannetta ensimmäistä kertaa.

ECtHR ruling on right to strike

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue