Sosiaalialan järjestöjen arvokas työ on turvattava sote-uudistuksessa 

Kirjoittaja:

Juri Aaltonen

Puheenjohta, ERTO

Kuntavaalit2021

Sosiaalialan järjestöt ovat perinteisesti tarjonneet yksin tai yhdessä kuntien kanssa tärkeän osan kuntalaisten palveluista ja täydentäneet niin neuvonnassa kuin muussakin toiminnassa kuntien itsensä tuottamia palveluja.  Järjestöjen toiminta on osallistavaa yhteistyötä ilman taloudellisen voiton tavoittelua. Yhteistoiminta on ollut tuloksellista ja vaikuttavaa.  

Sote-uudistus on riski järjestöjen palveluiden jatkuvuudelle. Uudistus huomioi sosiaali- ja terveyspalvelut sekä ennalta ehkäisevän työn, mutta näiden välimaastoon jää useita järjestöjen nyt tuottamia palveluja kuten mielenterveyskuntoutujien kohtauspaikat. Jotta sosiaalialan järjestöjen rooli ennalta ehkäisevässä työssä, osallistamisessa ja esimerkiksi juuri mielenterveyskuntoutujien tukemisessa voidaan turvata, se edellyttää kunnilta aktiivisuutta.   

Kuntien pitää varmistaa, että järjestötoiminnan rahoitusvastuu kunnan ja hyvinvointialueen välillä on selkeä. Samaten pitää varmistaa, että järjestöjen tärkeä rooli jatkuu sekä hyvinvointialueen että kuntien toiminnassa.   

Kunnissa pitää nimetä järjestöyhteistyöstä vastaava(t) ja sitä kehittävä(t) henkilöt. Kuntien ja järjestöjen välistä yhteistyötä kehittämään on kaikissa kunnissa nimettävä järjestökoordinaattori.   

Kunnat voivat tukea järjestöjen toimintaa muun muassa osoittamalla edullisia tai maksuttomia toimintatiloja ja antamalla suoraa taloudellista tukea esimerkiksi järjestöavustuksin. Kuntien järjestölle antama toiminta-avustus on valtakunnallisesti keskimäärin 700 euroa vuodessa. Pienellä summalla saadaan iso positiivinen vaikutus.  

Kun pandemia laantuu, tarvitsemme mielenterveydellisiä palveluja poikkeuksellisen paljon.  Tämän tarpeen täyttämiseen kunnat tarvitsevat kolmannen sektorin toimijoita.  

Koronakriisin aikana on syntynyt poikkeuksellisen suuri tarve mielenterveydellisille palveluille. Kun pandemia laantuu, tarvitsemme mielenterveydellisiä palveluja poikkeuksellisen paljon. Tämän tarpeen täyttämiseen kunnat tarvitsevat kolmannen sektorin toimijoita.   

Järjestöt ovat voimavara ja ne kannattaa ottaa kaikissa kunnissa entistäkin aktiivisemmaksi osaksi asukkaiden palveluja. Järjestöjen vapaaehtoistyö sitouttaa asukkaita ja antaa mahdollisuuden merkitykselliseen toimintaan työuran aikana ja muutoinkin. Toiminnan kautta kuntien asukkaat saavat äärimmäisen tärkeää tukea elämän eri tilanteissa. Siksi on välttämätöntä turvata järjestöjen toiminta myös sote-uudistuksessa.  

Juri Aaltonen , puheenjohtaja, Toimihenkilöliitto ERTO ry   

Ajankohtaista

22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue
21.9.2023

Onko meillä osaajia, kun suhdanne joskus kääntyy?

Lue
21.9.2023

SuPerin Paavola: Vammaispalvelulain voimaantuloa ei saa lykätä

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro: Orpon hallitus ottaa työntekijöiltä ja antaa työnantajille

Lue
20.9.2023

Ammattiliitto Jyty on pettynyt budjettiriihen lopputulokseen – ”Historiallisen epäoikeudenmukainen budjettiesitys”

Lue
19.9.2023

STTK: Budjetin talouden sopeuttamiskeinot epäoikeudenmukaisia ja tehottomia

Lue