Henkilöstö on menestystekijä, ei riippakivi

Kirjoittaja:

Jonna Voima

Puheenjohtaja, JYTY

Kuntavaalit2021

Kuntasektori on lähivuosina isojen muutosten kourissa etenkin, jos hyvinvointialueet ja soteuudistus viedään läpi. Henkilöstöä siirtyy massiiviset määrät työnantajalta toiselle. Jo ilman näitä jättihankkeitakin monet kunnissa työskentelevät ammattiryhmät ovat viime vuosina joutuneet sopeutumaan epävarmuuteen ja muuttuviin työnantajiin muun muassa ulkoistamishankkeiden myötä. 

Kuntien perusvelvollisuus on huolehtia kuntalaisille tasapuoliset ja laadukkaat julkiset palvelut. Parhaiten tämä onnistuu, kun ne tuotetaan kuntien omana toimintana. Monet ulkoistamishankkeet ovat johtaneet kuntia yllättäneisiin seurauksiin, kun ulkoistetun palvelun laatu ja laajuus eivät olekaan vastanneet sitä, mihin on totuttu.

Palveluja on pyritty tuottamaan halvemmalla, mutta ikävä kyllä halvempaa hintaa on osin haettu paitsi palveluja karsimalla, myös henkilöstömäärää leikkaamalla tai henkilöstön työsuhteen ehtoja heikentämällä. 

Ulkoistaminen ei saa olla synonyymi työvoiman halpuuttamiselle. Myös ulkoistettuja palveluita tuottavilla pitää olla säälliset työsuhteen ehdot. 

Jos ja kun palveluiden taso halutaan säilyttää, virheistä on syytä ottaa opiksi. Ulkoistaminen ei saa olla synonyymi työvoiman halpuuttamiselle. Myös ulkoistettuja palveluita tuottavilla pitää olla säälliset työsuhteen ehdot.

Kuntapäättäjien on hyvä ymmärtää arvo myös siinä, että kuntien omistamat osakeyhtiöt säilyvät “kuntaperheessä”. Työehtoshoppailulla paitsi menetetään kuntasektorin päätäntävaltaa ja eläkemaksukertymää, annetaan myös kyseenalainen kuva kunnista ja kuntaomisteisista yhtiöistä työnantajina.  

Perusasioiden eli palveluiden ja työsuhteen ehtojen turvaamisen lisäksi henkilöstö on otettava hyvissä ajoin mukaan muutosta suunnittelemaan ja toteuttamaan. Riippumatta siitä, koskeeko muutos soteuudistusta, ulkoistamista tai kunnan sisäistä toimintaa, henkilöstön rooli muutoksessa vaikuttaa suoraan työhyvinvointiin, tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen sekä myös palvelujen laatuun. 
Henkilöstö pitää nähdä menestyspotentiaalina, ei riippakivenä. Näin varmistetaan, että jatkossakin kuntapalveluita tuottavat motivoituneet ja lojaalit työntekijät, jotka ovat oman ammattialansa parhaita osaajia. 

Jonna Voima
Kirjoittaja on Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja
 

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue