Ammattiliitto Pro aloitti tänään tukilakon Elisassa ja Teliassa

Ammattiliitto Pro aloitti kolmen päivän tukilakon Elisassa, Teliassa sekä näiden alihankkijoilla ja vuokratyöntekijöillä Baronassa, Rainmakerillä ja Leadissä Elisaan ja Teliaan liittyvissä toiminnoissa keskiviikkona 4. marraskuuta 2020 kello 6.

Tukilakko alkoi keskiviikkona 4.11.2020 kello 6:00 ja kestää perjantaihin 6.11.2020 kello 23:59 saakka.

Taustalla on ICT-alan alihankintapalveluita tuottavan Suomen Kotidatan työehtokiista. Kotidata maksaa henkilöstölleen lähes puolet pienempää palkkaa kuin kilpailijat. Pron tavoitteena on neuvotella kiistaan ratkaisu, jolla turvataan Kotidatan työntekijöille säällinen ansiotaso ja toimeentulon edellytykset.

Lakko on kestänyt kaksi viikkoa

Työriita on jatkunut pitkään – nyt meneillään oleva lakko on kestänyt yhtä mittaa kaksi viikkoa. Kiistaa on ratkottu useaan otteeseen valtakunnansovittelijan johdolla, mutta myös osapuolten välisin neuvotteluin.

— Tukilakko on muiden ICT-alan toimihenkilöiden myötätunnon osoitus Kotidatan henkilöstön oikeudenmukaisille vaatimuksille. Yhteinen tavoite on turvata Kotidatan henkilöstölle ICT-alan ammattilaisille kuuluvat työsuhteen ehdot, Ammattiliitto Pron johtaja Antti Hakala sanoo.

Sovittelu jatkuu tänään

Valtakunnansovittelija on kutsunut osapuolet sovittelutapaamiseen iltapäivällä. Valitettavasti tukilakot ehtivät alkaa ennen sovittelun jatkumista.

Elisa ja Telian kannettava osaltaan vastuun riidan ratkaisusta

Kiista Kotidatan työehdoista on vaikea, eikä se todennäköisesti ratkea ilman Kotidatalta palveluja ostavien teleoperaattorien myötävaikutusta.

— Nyt tarvitaan yhteiskuntavastuuta. Markkinatalouteen ja reiluun liiketoimintaan ei yksinkertaisesti sovi se, että voitot kerätään pienipalkkaisia työntekijöitä kyykyttämällä, Pron sopimusalavastaava Mika Mäkelä sanoo.

Elisan ja Telian vastuu palkkojen halpuuttamisessa on selkeä, koska he sallivat alihankkijansa Kotidatan kohdella työntekijöitä huonosti. Sen sijaan DNA on toiminut asiassa vastuullisesti ja ostaa palvelut ICT-alan työehtosopimusta noudattavalta yritykseltä.

Paltan rooli ihmetyttää

Palvelualojen työnantajat Paltan rooli tai roolittomuus asiassa ihmetyttää. Palta syyttelee Prota vastuuttomuudesta, mutta ei tunnu välittävän työmarkkinoilla tapahtuvasta kurjistumiskehityksestä.

— Palvelualoilla olisi suurena työllistäjänä erityisen tärkeää huolehtia oikeudenmukaisista työsuhteen ehdoista. Palvelualojen merkitys kansantaloudessa nousee koko ajan, eikä ammattitaitoisen ja sitoutuneen työvoiman riittävyys ole itsestään selvää, Pron sopimusala-asiamies Seppo Lundgren korostaa.

Lisätietoa
ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä, Ammattiliitto Pro, p. 050 592 5177

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue