Alihankintaa ja alipalkkausta – vastine Kaupan liiton muuntelemaan totuuteen

— Kaupan liitto pyrkii häivyttämään räikeän alipalkkauksen vääristelemällä totuutta, ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä Prosta painottaa.

Suomen Kotidatan henkilöstö järkyttyi Kaupan liiton tiedotteesta 22.10.2020. Suomen Kotidata tekee ICT-alan alihankintaa, vaikka Kaupan liitto väittää muuta.

— Roolimme on myydä tekninen asennuspalvelu alihankintana ja me myös tuotamme palvelun operaattorin asiakkaalle. Siihen meidät on palkattu. Emme saa myydä mitään myymälässä, sillä ICT-alan työehtosopimukseen kuuluvat myyjät tekevät sen ja saavat siitä provision, kertoo työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen.

— Me voimme myydä tuotteita asiakkaalle vain lähituessa, jolloin se on nimenomaan ICT-alan työtä, hän kertaa työtehtäviä.

Työsuhdeongelmat Kaupan liiton tiedossa

Kaupan liiton tiedotteessa väitetään, ettei liitto ole saanut yksilöityjä tietoja Kotidatan tilanteesta.

— On Kaupan Liiton teksti härskiä. Olen ay-urallani kuullut monenlaista Kaupan liitostakin, mutta olen siitä huolimatta hämmästynyt valheiden määrästä, toteaa ICT-alan sopimusala-asiamies Seppo Lundgren Ammattiliitto Prosta.

ICT-alan työtehtävät ja työnkuvat ovat hyvin tiedossa Kaupan liitossa, eikä Kaupan liitto ei ole rajoittanut ICT-alan työn tekemistä kaupan työehtosopimuksella, vaikka sillä on valvontavelvollisuus.

Kotidatan työntekijöiden työnkuvaukset ja työsuhdeongelma toimitettu Kaupan liitolle jo ennen ulosmarssia tai työtuomioistuimen käsittelyä 13.7.2020. Pääluottamusmies on lähettänyt ne myös työmarkkinajohtaja Anna Lavikkalalle sähköpostilla 14.9.2020.

Vasta julkisuus sai Kaupan liiton heräämään

Kaupan liitto toivoi, että erimielisyydet ratkaistaisiin konkreettisesti työpaikalla. Henkilöstön edustajat ovat samaa mieltä ja siksi ehdottaneet muutoksia yli 2,5 vuotta. Jo elokuussa 2018 henkilöstöedustajat kävivät Jyväskylässä puhumassa Kotidatan johdon kanssa.

— Taistelua Kotidatan työehdoista on käyty hiljaisuudessa vuosia. Vasta nyt asiaan on kiinnitetty huomiota, kun asia on tuotu julkisuuteen. Tämän huomion myötä meidän työnkuvat on muutettu ja tuntuu, että johtaja-asemassakin olevat ihmiset valehtelevat, toteaa työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen.

Pro ei ole laajentamassa tessiä, eikä kaatamassa yritystä

Pro ei yritä laajentaa ICT-alan työehtosopimuksen soveltamisalaa, vaan vaatii työntekijöille työn vaativuutta vastaavaa palkkaa.

— Kaupan liitto pyrkii häivyttämään räikeän alipalkkauksen puhumalla järjestöpolitiikasta, ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä Prosta painottaa.

Kaupan liiton Lavikkala esittää, että Prolla olisi halua vaikuttaa Kotidatan liiketoimintaan. Näin ei ole.

— Pro ei ole vastuussa Kotidatan liiketoiminnasta, jos yritys on tehnyt huonoja sopimuksia liikekumppaneiden kanssa, Pro ei voi olla siitä vastuussa. Pro välittää Kotidatan henkilöstöstä ja ajaa oikeudenmukaisia työehtoja, sanoo Mäkelä.

”Olemme solidaarisia myyjäkavereille”

Pro haluaa estää jäsentensä työehtojen halpuuttamisen.

— Yhtiön henkilöstö on jo pitkään yrittänyt ratkoa ongelmia, mutta heidät on sivuutettu, sanoo sopimusalavastaava Mika Mäkelä Prosta.

— On varmasti vaikea käsittää mitä tällaiset tes-rikkomukset voivat työntekijöille aiheuttaa. Vaihteleva palkka ja se, ettei toimeentuloon voi luottaa. Se, että työmäärät jopa kasvavat ja palkka suhteessa putoaa. Joutuu käymään jatkuvaa vääntöä palkanmaksun virheistä samalla kun yrittää selvitä töistä ja tulla toimeen, henkilöstön edustaja kertoo.

Työntekijät hakevat laillisella lakolla itselleen säällisiä työehtoja ja vastustavat työehtoshoppailua.

— Emme me ole luovuttamassa. Olemme myös solidaarisia myyjäkavereille operaattorien myymälöissä, ettei heidän työehtojaan aleta huonontaa, työsuojeluvaltuutettu Nieminen toteaa.

Lisätietoja:
Ict-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä, Ammattiliitto Pro, p. 050 592 5177

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue