Pro jättää lakkovaroituksen Elisaan ja Teliaan

Ammattiliitto Pro aloittaa kolmen päivän tukilakon Elisassa, Teliassa sekä näiden alihankkijoilla ja vuokratyöntekijöillä Baronassa, Rainmakerillä ja Leadissä Elisaan ja Teliaan liittyvissä toiminnoissa keskiviikkona 4. marraskuuta 2020 kello 6.

Tukilakko alkaa keskiviikkona 4.11.2020 kello 6:00 ja kestää perjantaihin 6.11.2020 kello 23:59 saakka. Taustalla ovat ICT-alan alihankintapalveluita tuottavan Suomen Kotidatan työehtokiista ja henkilöstön alipalkkaus. Kotidata maksaa henkilöstölleen lähes puolet pienempää palkkaa kuin vastaavat ICT-alan yritykset.

Kiistaa on ratkottu tällä viikolla valtakunnansovittelijan johdolla. Pro on tehnyt rakentavia ehdotuksia, jotta Suomen Kotidatan henkilöstölle saataisiin turvattua ICT-alan ammattilaisille kuuluvat työsuhteen ehdot.

– Olemme valmiita tekemään sopimuksen tilanteen ratkaisemiseksi, mutta työnantajapuolella ei näytä olevan siihen halua, puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta kertoo.

Samaa mieltä on Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimusala-asiamies Seppo Lundgren – työnantajapuoli ei ole tullut todellisuudessa yhtään vastaan asian ratkaisemiseksi.

– Heidän esityksensä pitäytyy samoissa raameissa, jotka heillä ovat olleet alusta lähtien. Sitä vastoin Pro on tehnyt hartiavoimin työtä ja esittänyt ratkaisumalleja sovun saavuttamiseksi. Emme ymmärrä, miksi Kotidata on paaluttanut itsensä paikalleen.

Jos toiminta hyväksytään, ongelmat voivat laajentua koko ICT-alalle

Kotidata tuottaa ICT-alan alihankintapalveluita Elisalle ja Telialle, ja on päässyt näiden suosioon alhaisella hinnoittelullaan. Elisan ja Telian toimihenkilöt sekä heidän alihankkijoidensa henkilöstö eivät hyväksy Kotidatan henkilöstön työsuhteen ehtojen polkemista ja epäasiallista kohtelua.

– Vetoamme Elisan ja Telian johtoon asian ratkaisemiseksi. Jos Kotidatan toiminta hyväksytään, ongelma laajenee. Yritystä käytetään ennakkotapauksena, ja ennen pitkää teleoperaattoreiden työt valuvat matalien palkkojen alihankkijoille, ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä Ammattiliitto Prosta sanoo.

Sopimusalavastaava Mäkelän mukaan tilanteesta kärsivät niin alan yritykset kuin työntekijät.

– Kotidatassa työntekijät saavat täsmälleen samasta työstä vähemmän palkkaa kuin muissa alan yrityksissä. Myös alan yritysten näkökulmasta kilpailuasetelma on epäreilu.

Kotidatassa on meneillään neljän viikon työnseisaus, ja se loppuu maanantaina 16.11.2020.

Millaisilla työehdoilla Kotidatassa työskennellään?

– Eikö työn tarkoitus ole se, että sillä tullaan toimeen? Elän kuin opiskelija, ja lasken joka sentin. Siinä samalla joudun tekemään kahdeksan tunnin työpäivän, Kotidatassa työskentelevä Janne kertoo.

Katso videolta Jannen tarina.

Lisätietoja:
ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä, Ammattiliitto Pro, p. 050 592 5177

Tilanteesta aiemmin:

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

13.5.2022

Pron edustajisto: Vihreä siirtymä edellyttää yhteistyötä työelämässä

Lue
13.5.2022

Luonnos Suomen digitaaliseksi kompassiksi

Lue
13.5.2022

Liittokokouksen julkilausuma: Pelastustoimi tarvitsee rahaa lisätalousarviossa ja palkkaohjelmaa henkilöstövajeen taittamiseksi

Lue
13.5.2022

SuPerin puheenjohtaja Paavola: Ministeriössä tehdään lakia, joka heikentää hoitoalan veto- ja pitovoimaa – SuPer vastustaa suunnitelmia syrjäyttää lähihoitajat hoidon tarpeen arvioinnista

Lue
13.5.2022

Miltä kuulostaisi ammattiliiton ennakkojäsen?

Lue
12.5.2022

Erityisajoneuvon käytöstä aiheutuneiden matkakustannusten korvaaminen

Lue
12.5.2022

Sairaankuljetuksen kustannusten korvaustaksan väliaikainen muuttaminen

Lue
12.5.2022

Sairausvakuutuksesta korvattava taksimatka

Lue