STTK:n hallitus: Nyt on elvytyksen aika, työttömien turvaa ei saa leikata

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n hallituksen mielestä työllisyysasteen nosto on välttämätöntä ja pidemmällä aikavälillä on tavoiteltava pohjoismaista tasoa. Koronakriisin aiheuttamassa, pitkään jatkuvassa epävarmassa tilanteessa on kuitenkin oltava aikataulujen suhteen realisti.

Yhteiskunta

STTK:n mielestä nyt on elvytyksen – ei sopeutuksen – aika.

– Valtiovarainministeriön virkamiesraportin esitykset työllisyystavoitteen saavuttamiseksi toimivat keskustelun avauksena, mutta eivät sellaisenaan kelpaa. Juuri nyt elvytys on tärkeintä myös pysyvästi korkeamman työllisyyden saavuttamiseksi. Työllisyystoimissa on keskityttävä pidemmälle aikavälille kuin meneillään olevaan hallituskauteen, sillä julkisen talouden kestävyyshaasteet ovat lähivuosien sijaan kauempana tulevaisuudessa, sanoo puheenjohtaja Antti Palola.

kaupunki

Budjettiriihestä on saatava eväitä koronakriisin selättämiseen. Esimerkiksi työttömyysturvaa ei pidä leikata.

– Kestävällä elvytyksellä vastataan pitkän aikavälin haasteisiin eikä kasvun elementtejä saa leikata. Työntekijöiden työsuhdeturvaa on parannettava ja muutosturvaa kehittämällä tuettava irtisanottujen nopeaa uudelleen työllistymistä. Työvoimapalvelut tarvitsevat lisäresursointia. Työvoimavaltaisten alojen työllisyyttä voidaan tukea esimerkiksi kansalaisille jaettavalla palvelusetelillä.

Työlainsäädännön kehittäminen ei saa pysähtyä koronaan.
– Paikallista sopimista voidaan edistää työ- ja virkaehtosopimusten kautta. Yhteistoimintalain ja muiden hallitusohjelmaan sisältyvien työlainsäädännön uudistushankkeiden on edettävä hallitusohjelman mukaisesti.

Koronan aiheuttamissa elvytystoimissa on muistettava ilmastonmuutoksen torjunta ja oikeudenmukainen siirtymä.
– Tarvitsemme kestävään kehitykseen pohjautuvan verouudistuksen. Ilmastotoimien työllisyysvaikutusten ja tähän liittyvien osaamistarpeiden kartoitus on sisällytettävä toimialakohtaisiin strategioihin. Oikeudenmukaisesta siirtymästä on huolehdittava niin alueellisen kuin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Euroopan yhteinen elvytysrahasto antaa tähän pelimerkkejä, Palola sanoo.

Tasa-arvotyölle jatkoa

Tasa-arvo ottaa usein vaikeissa talouden oloissa takapakkia.
– STTK haluaa, että perhevapaauudistus ja samapalkkaohjelma toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti. Myös palkka-avoimuutta on edistettävä lainsäädännöllä.

Suomessa on kaikissa oloissa huolehdittava osaamisen ja koulutuksen vahvistamisesta.
– On tärkeää, että oppivelvollisuuden laajentamisesta ja maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta pidetään kiinni. Osaamisen kehittäminen työpaikoilla ja jatkuvasti muuttuvassa työelämässä on välttämätöntä myös työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue