STTK: Budjettiehdotuksen peruslinja oikea – työttömyyden kasvu pidettävä kurissa aktiivisella työllisyyspolitiikalla

Lisätietoja:

Antti Koskela

ekonomisti

Profiili
perhe

Valtiovarainministeriö on julkaissut esityksensä valtion vuoden 2021 talousarvioksi. STTK kiittää maltillista yleislinjaa, joka ottaa huomioon koronaviruksen luoman poikkeuksellisen ajan Suomen ja maailman talouteen.

Julkisen talouden tasapainoa tavoitellaan uuden, vuoteen 2030 ulottuvan julkisen sektorin kestävyystiekartan mukaisesti. Budjettitasapainoon tähtääviä leikkauksia ei suunnitella vuodelle 2021.
– On hyvä, että hallitus tarkastelee asiaa pitkällä aikavälillä. Koronan aiheuttama poikkeustila ei ole vielä ohi, joten nyt ei ole finanssipolitiikan kiristämisen aika. Valtiovarainministeriön esittämä maltillinen budjettilinja on paikallaan, STTK:n ekonomisti Antti Koskela korostaa.

Vuoden 2021 talousarvioehdotuksen loppusumma on 61,6 miljardia euroa.
– Osa työllisyyttä edistävistä toimista joudutaan siirtämään tuleville vuosille. Nyt on tärkeintä pitää talouden rattaat pyörimässä ja estää työttömyyden voimakas kasvu. Tämä tukee myös pitkän ajan työllisyystavoitetta. Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite on oikea, mutta sen saavuttaminen siirtyy koronaepidemian vuoksi eteenpäin, Koskela arvioi.

– Keväällä annetun neljännen lisätalousarvion yhteydessä hallitus sitoutui siihen, että taloutta elvyttävät toimet ovat kestäviä ja tukevat myös hiilineutraalisuustavoitetta. Elvytystoimien kohdalla tuleekin arvioida, miten ne vaikuttavat työllisyyden ja talouden elpymisen lisäksi myös ilmastoon, luonnonvarojen riittävyyteen, kiertotalouteen, luonnon monimuotoisuuteen ja kilpailukykyyn.

Jatkuva velkaantuminen ei ole kestävä tie, mutta on huomioitava, että tällä hetkellä valtionvelan korko on negatiivinen.
– Tämä antaa mahdollisuudet elvyttävään talouspolitiikkaan, ja monet verrokkimaat ovat päätyneet samanlaisiin ratkaisuihin. STTK on myös esittänyt työvoimapalveluiden riittävää resurssointia työllisyyden tukemiseksi. Suomi panostaa työvoimapalveluihin tällä hetkellä selvästi vähemmän kuin muut pohjoismaat.

Sopu EU:n elpymispaketista on merkittävä askel koronan jälkeiseen talouden uudistumiseen.
– Keskeistä on pitää huolta työllisyydestä ja saada paketin rahat kanavoitua työllisyyttä vahvasti tukeviin toimiin, Koskela sanoo.

Esityksessä turvataan vientiteollisuuden edellytyksiä laajalla keinovalikoimalla. Esitykseen sisältyvät teollisuuden sähköveron alentaminen EU:n minimiin, väylämaksujen puolittamisen jatko, määräaikainen tutkimusyhteistyöverokannustin ja väyläinvestoinnit koko maassa.
– Keinot vientiteollisuuden tukemiseen ovat kannatettavia. Tutkimusyhteistyöverokannustin on uusi, myönteinen avaus, Koskela kiittää.

Lisätietoja: STTK:n ekonomisti Antti Koskela, puh: 044 543 9838.

Ajankohtaista

25.11.2020

Von der Leyenin lupaus palkka-avoimuudesta jäi koronan jalkoihin

Lue
25.11.2020

Tehyn Rytkönen ärähtää valmiuslain käytöstä: Miksi tarjota porkkanaa, kun voi käyttää keppiä?

Lue
25.11.2020

Lakko alkoi Kotidatassa – Pro tuomitsee rikkurityövoiman käytön

Lue
25.11.2020

STTK: Luottamuksen lisääminen on vaikuttavin ilmastotoimi

Lue
24.11.2020

STTK: Pohjoismainen yhteistyö koronan jälleenrakennuksessa entistä tärkeämpää

Lue
24.11.2020

Verohallituksen päätös verovapaista matkakustannusten korvauksista vuonna 2021

Lue
24.11.2020

Jytyn jäsentutkimus: Säästötoimet ja etätyö leimanneet kuluvaa koronavuotta

Lue
24.11.2020

Ammattiliitto Jytyn nimi ja visuaalinen ilme uudistuivat

Lue