Sinun, minun ja meidän terveys ja talous – nyt

Käsipesu ehkäisee koronatartuntaa

Koronaviruksen vaikutukset terveyteen ja talouteen tulevat olemaan valtaisat. Voimme jokainen osaltamme olla lieventämässä shokkia toimimalla ohjeiden mukaan, samalla myönteistä ilmapiiriä ylläpitäen. Ei ensi viikolla eikä huomenna, vaan nyt.

Korona leviää vauhdilla

Suomessa valmiussuunnitelmat ja varautuminen kriiseihin on paremmalla tasolla kuin monissa muissa maissa. Lainsäädäntöpohjakin oli jo monelta osin valmiina. Siltikin katalan koronan uskomaton nopeus, tartuttavuus ja vaikutuksien laajuus pääsivät osin yllättämään.
Esimerkiksi käsillä olevan COVID-19 koronan serkku, korona-SARS yritti vajaat 20 vuotta sitten puskea maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Silloin tauti kuitenkin rajoittui varsin maltillisesti pääosin Kiinan seutuville. Globaalia kriisiä ei puhjennut.

Koronakriisi tulee olemaan meidän sukupolvemme moderni ”sotatila” näkymättömän pientä virusvihollista vastaan.

Nyt kaikki on toisin. Tauti leviää maailmanlaajuisesti vauhdilla. Ennennäkemättömiä rajoittamistoimia on jo tehty meillä ja muualla, ja lisää tullaan tarvitsemaan. Riskiryhmien kuolleisuus on korkea, ja huonolla tuurilla myös terve ja vahva nuori saattaa potea tautia useita viikkoja varsin heikossa kunnossa. Toki enemmistöllä nuoremmista ikäluokista sairaus on lieväoireinen tai jopa täysin oireeton. Ilmeisesti myös oireettomat tartunnan saaneet saattavat joissakin tilanteissa levittää tartuntaa eteenpäin.

Parantavaa hoitoa tai tehoavaa rokotetta ei ole. Tutkimustyötä sellaisten löytämiseksi tehdään nyt valtavalla kiireellä ympäri maailmaa, mutta yleiseen potilaskäyttöön niitä joudutaan vielä odottelemaan. Ehkä vuosi, ehkä hieman vähemmän aikaa. Tarkkaa tietoa tästä ei vielä ole. Siihen saakka myös terveydenhuoltohenkilöstö joutuu työskentelemään kovan paineen alaisena, huolellisista suojaustoimista huolimatta myös itsensä alttiiksi asettaen.

Koronan taloudelliset vaikutukset koskettavat kaikkia

Koronakriisin taloudelliset seuraamukset ovat tsunami, jonka laskuja aktiiviväestö maksaa kriisin jälkeen useita vuosia. Vaikka oma työpaikka ei olisi ainakaan heti uhattuna, eikä lomautusta tai konkurssiakaan oven takana, aivan selvää on, että verot ja sosiaaliturvamaksut tulevat olemaan meille kaikille ankarampia monen vuoden ajan.

Shokkia voimme jokainen lieventää parhaamme mukaan pyrkimällä katkaisemaan tartuntaketjut mahdollisimman pian.

Suomessa ei ole ollut poikkeustilaa sotien jälkeen. Nyt poikkeustila tulee todennäköisesti kestämään vähintään muutaman kuukauden. Koronakriisi tulee olemaan meidän sukupolvemme moderni ”sotatila” näkymättömän pientä virusvihollista vastaan. Megaluokan terveydelliset ja taloudelliset seuraamukset tekevät kipeää ja koskettavat kaikkia.

Shokkia voimme jokainen lieventää parhaamme mukaan pyrkimällä katkaisemaan tartuntaketjut mahdollisimman pian. Nyt on se hetki, jolloin viranomaisohjeita todellakin pitää noudattaa. Varsinkin junioreille ja hieman yllättäen myös senioreille tämä saattaa olla haasteellista. Tarpeettomat kauppakeskuskäynnit, baarivierailut ja ilmaisämpäreiden metsästämiset on jätettävä hamaan tulevaisuuteen. Sekin hetki vielä koittaa, mutta se hetki ei ole nyt.

Nyt on aika minimoida liikkuminen, pitää fyysistä etäisyyttä ja siirtää kaikki ei-välttämätön kokoontuminen myöhemmäksi. Toimimalla vastuullisesti vähennämme myös lähimmäistemme huolta haastavassa tilanteessa. Kymmenien miljardien laskun maksamme kaikki yhdessä poikkeustilan ja rajoittamistoimien mahdollisesti pitkittyessä.

Ajattele ja pysy kotona

Ennen kuin lähdet tänään liikkeelle, ajattele niitä senioreja, joilla on lisääntynyt riski vakaavaan tautimuotoon ja jopa kuolemaan. Ajattele nuoria, joilla monilla tulevaisuudensuunnitelmat menevät nyt aivan uusiksi ja epävarmuus stressaa. Ajattele tulevaa omaa veroprosenttiasi ja sen nousua. Ajattele sukulaistasi tai naapuria, jonka pienyritystä uhkaa konkurssi.

Pysy kotona. Osta netissä. Käytä noutopalveluja. Soita puhelimella ja perusta vaikka soittorinki. Nyt.

Tästäkin kyllä selvitään. Sitä nopeammin, mitä tiukemmin maltamme seurata ohjeita lähipäivinä ja lähiviikkoina.

Riitta Työläjärvi
Kirjoittaja on STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija

***

Unohdetaan paniikki, välitetään toisistamme – ja noudatetaan ohjeita

Ajankohtaista

17.6.2024

Hoivatalous ei aina kestä päivänvaloa

Lue
17.6.2024

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lue
15.6.2024

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Kokoomuksen puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

Tehy tyrmää HUSin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä HUSissa töissä”

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Keskustan puoluekokousaloitteisiin

Lue
13.6.2024

Minun viikkoni: Assistentti on aina apuna

Lue
13.6.2024

Työntekijän osaaminen on parasta muutosturvaa

Lue