SuPer: Lastenhoitajien on päästävä täydennyskoulutukseen

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer vaatii, että varhaiskasvatuksen lastenhoitajien (jatkossa lastenhoitajat) on päästävä täydennyskoulutukseen. – SuPer on muistuttanut koko ajan lastenhoitajien ja muun varhaiskasvatuksen henkilöstön täydennyskoulutuksesta. Silti jäsenistöltä on tullut viestiä, ettei täydennyskoulutukseen pääse, SuPerin asiantuntija Johanna Pérez kertoo.

SuPerin varhaiskasvatuksen työryhmän jäsenet ihmettelevät, missä muussa ammatissa voidaan työtä ohjaavan säädöstön muuttuessa jättää työtä tekevistä henkilöistä osa kouluttamatta työn uusiin perusteisiin. Väitetään jopa, ettei lastenhoitajilla ole vastuuta suunnitelmien toteuttamisesta. Varhaiskasvatuslaki velvoittaa, että lapsen varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen osallistuvat lapsen opetuksesta, kasvatuksesta ja hoidosta vastaavat henkilöt eli esimerkiksi lastenhoitajat.

Täydennyskoulutusta tarvitaan, kun työntekijä ei miellä toteuttavansa varhaiskasvatussuunnitelmaa

Alle kolmivuotiaiden kohdalla työntekijät eivät välttämättä miellä toteuttavansa vasuja ja arjen pedagogiikkaa, vaikka sitä käytännössä tehdään jatkuvasti. Tässä näkyy jälleen yhteisen ammatillisen keskustelun puute ja täydennyskoulutuksen tarve. Päiväkodin esimiehen tehtävänä on tarjota henkilöstölle mahdollisuus perehtyä työtä ohjaaviin asiakirjoihin työaikana sekä tukea henkilöstöä keskustelemaan asiakirjojen sisällöstä ja konkretisoinnista lapsiryhmissä.

Lastenhoitajien roolia varhaiskasvatussuunnitelmien toteuttamisessa tulee selkeyttää. Uudistukset ovat pahimmillaan aiheuttaneet, että lastenhoitajat kokevat jäävänsä ulkopuolelle moniammatillisessa tiimityössä. Vasujen toteuttamisen sijaan lastenhoitajat kokevat ”säilyttävänsä” lapsia sen ajan, kun ovat heidän kanssaan. Tästä seuraa lastenhoitajille tunne, että heidän ammatillista osaamistaan ei arvosteta.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemaan kuormittuneisuuteen ja väsymykseen tulee suhtautua vakavasti, sillä se heijastuu lapsen kokemaan toiminnan laatuun. Työhyvinvoinnilla ja palkkauksella lisätään alan houkuttelevuutta.

Työryhmä arvioi raportin: ”Varhaiskasvatuksen laatu arjessa – Varhaiskasvatussuunnitelmien toteutuminen päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa”.

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: SuPerin asiantuntija Johanna Pérez, 050 563 7931

***

Laadukkaamman varhaiskasvatuksen resepti

Ajankohtaista

10.10.2024

Työhyvinvointimittarit osoittavat alaspäin

Lue
9.10.2024

Tehy: Attendon muutosneuvotteluiden takana hallituksen vastuuttomat päätökset ikäihmisten hoivasta – ”Emme hyväksy säästöjen hakemista iäkkäiden hoidosta ja hoitajien selkänahasta”

Lue
8.10.2024

Työeläkemaksut vuonna 2025

Lue
8.10.2024

Linda Horttanainen STTK:n viestintäasiantuntijaksi

Lue
8.10.2024

EU:n taloussääntöjen noudattamisesta tuli sotku

Lue
7.10.2024

STTK:n hallitus: Eläkeneuvotteluissa pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti

Lue
7.10.2024

Rauhaa ja demokratiaa tarvitaan ihmisarvoisen työn kasvualustaksi

Lue
3.10.2024

Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”

Lue