Määräaikaisuudet syövät nuorten ja naisten luottamusta työmarkkinoihin

Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamat keinot työllisyysasteen nostoon eivät kaikilta osin nuoren mieltä lämmitä. Varsinkaan kohta, jossa vaaditaan helpottamaan määräaikaisten työsopimusten tekemistä nykyistä kevyemmin perustein.

Määräaikaisten työsuhteiden lisääntyminen ei lisää luottamusta työmarkkinoilla. Epätyypilliset työsuhteet aiheuttavat tutkitusti epävarmuutta tulevaisuudesta, heikompaa ja epävakaata toimeentuloa sekä vaikeutta edetä uralla. Suomen pankin artikkelissa puolestaan on todettu, että nuorempien ikäluokkien ansiokehitys on jopa pysähtynyt ja heidän tulonsa eivät yllä vanhempien sukupolven tasolle tai ainakaan sen yli.

Kyse on myös tasa-arvosta. Määräaikaiset työsuhteet ovat kasautuneet erityisesti nuorille ja korkeasti koulutetuille naisille.

Määräaikaiset työsuhteet ovat erityisesti nuorten ongelma

Määräaikaiset työsuhteet ovat erityisesti nuorten ongelma. Eurostatin tutkimuksen mukaan suomalaisista 15–24-vuotiaista 48,6 prosenttia ilmoittaa tekevänsä määräaikaista työtä yksinkertaisesti siksi, että pysyvää työtä ei ole löytynyt.

Kyse on myös tasa-arvosta. Määräaikaiset työsuhteet ovat kasautuneet erityisesti nuorille ja korkeasti koulutetuille naisille. Esimerkiksi vuonna 2017 naispalkansaajista määräaikaisia oli THL:n tilastojen mukaan 19 prosenttia ja miespalkansaajista noin 13 prosenttia. Todennäköisesti elinkeinoelämän ehdottama ”uudistus” kolahtaisi kipeimmin nuoriin naisiin, joiden työmarkkinatilannetta pitäisi päin vastoin kaikin puolin vahvistaa.

Nykyisessä huoltosuhteen vajeessa tarvitaan sellaista oikeudenmukaista työmarkkinapolitiikkaa, joka lisää luottamusta tulevaisuuteen ja työelämään. Tulevaisuutta on vaikea yhtään pidemmälle suunnitella, jos varmuutta toimeentulosta tai työelämästä ei ole. Määräaikainen työsuhde tulee jatkossakin voida sopia vain perustellusta syystä.

Saana Simonen
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Pitkittynyt taantuma heikentää nuorten sukupolvien asemaa Suomessa -artikkeli

***

Onko tässä yksi syy nuorten uupumiseen? – vain noin puolet alle 30-vuotiaista saa halutessaan lain takaaman kesäloman

Ajankohtaista

31.5.2023

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:30

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle hakusaarto ja keikkailukielto

Lue
31.5.2023

Uusia yksityisen sosiaalipalvelualan lakkovaroituksia hoivakoteihin ja lastensuojeluun

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle määräaikainen, rajattu hakusaarto ja koko sopimusalaa koskeva määräaikainen keikkailukielto

Lue
31.5.2023

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 14.6. asti – ohjeet jäsenille

Lue
31.5.2023

Hakusaarto ja keikkailukielto 31.5.–14.6. – ohjeet jäsenille

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko – ohjeita jäsenille

Lue