Euroopan ammattiyhdistysliikkeen kongressi koolla Wienissä

Lisätietoja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili
STTK:n delegaatio ETUC-kongressissa

Euroopan ammattiyhdistyliike (ETUC) on kokoontunut tällä viikolla Wieniin päättämään seuraavan nelivuotiskauden poliittisista linjauksista ja valitsemaan uuden poliittisen johdon. Kongressin teemana on Oikeudenmukaisempi Eurooppa työntekijöille! Se peräänkuuluttaa demokratiaa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta, oikeuden mukaista siirtymää kestävään talouteen sekä laadukkaita työpaikkoja ja korkeampi palkkoja.

Eurooppa tarvitsee nuoria mukaan päätöksentekoon

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola puhui omassa puheenvuorossaan ilmaston muutoksen torjunnan merkityksestä ja siitä miten nuoret, tulevaisuuden kansalaisina, työntekijöinä ja päättäjinä on tärkeä saada mukaan päätöksentekoon EU:ssa.

– Täällä on käyty vilkasta keskustelua ja tehty päätöksiä, jotka luovat erinomaisen pohjan seuraavan kongressikauden vaativalle työlle. Sunnuntain vaalit ovat äärimäisen tärkeät. Tarvitsemme Euroopan parlamentin, joka ymmärtää tavallisen palkansaajan elämän huolet ja murheet – liittyvätpä ne sitten jokapäiväisen arkielämän pyörittämiseen tai työelämän käynnissä olevaan suuren murrokseen, Palola muistuttaa.

– Parlamentti saattaa tuntua kovin kaukaiselta arkielämässämme mutta yhä suurempi osa meitä koskettavasta lainsäädännöstä valmistellaan ja päätetään Brysselissä. Tämän vuoksi tarvitsemme parlamenttiin osaavia ja palkansaajien asiat tuntevia päättäjiä.

Keskustelua poliittisen toimintaohjelman ympärillä

Kongressissa on käyty keskustelua poliittisesta toimintaohjelmasta, joka sisältää kuusi poliittista painopistettä ETUC:n toiminalle:

1. Demokratian rakentaminen ja parempi tulevaisuus Euroopan palkansaajille.
2. Uuden progressiivisen talousmallin muodostaminen, joka pohjautuu oikeudenmukaisempaan talouteen ja sosiaaliseen hallintoon.
3. Taistelu korkeampien palkkojen, vahvemman sopimusneuvottelutoiminnan ja oikeuksien toteutumisen puolesta.
4. Oikeudenmukainen siirtymä, reilumpaa digitalisaatiota ja vahvempaa teollisuus politiikkaa.
5. Uusi alku eurooppalaiselle sosiaalimallille ja tulevaisuudentyön muodostaminen tehokaan sosiaalisten oikeuksien pilarin kautta.
6. Globaali agenda ja muuttoliike, joka perustuu solidaarisuuteen, tasa-arvoon ja inkluusioon

Toimintaohjelman lisäksi kongressissa on viikon aikana puhuttu paljon sekä sunnuntaina pidettävistä EU-vaaleista että isäntämaa Itävallan poliittisesta tilanteesta.

Italialainen Visentini jatkaa ETUC:n johdossa

ETUC:n johtoon seuraavalle kongressikaudelle valittiin pääsihteeriksi toiselle kaudelle italialainen Luca Visentini ja varapääsihteereiksi STTK:n ruotsalaisen sisarjärjestön TCO:n kansainvälisten asioiden päällikkö Per Hilmersson sekä Irlannista Esther Lynch (ICTU). Pääsihteerikolmikon lisäksi sihteeristöön valittiin Saksasta Isabelle Schönmann (DGB), Virosta Liina Carr (EAKL) ja Belgiasta Ludovic Voet (CSC).

Seuraavalle kongressikaudelle ETUC:n hallitukseen valittiin STTK:n edustajaksi puheenjohtaja Antti Palola, ja hänen varajäsenekseen kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman.

ETUC:n työvaliokuntaan valittiin pohjoismaisiksi edustajiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Tanskasta varapuheenjohtaja Bente Sorgenfrey (FH).

STTK:n kongressidelegaatiossa on puheenjohtaja Antti Palola, puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (Tehy), puheenjohtaja Silja Paavola (Super), puheenjohtaja Juri Aaltonen (Erto), varapuheenjohtaja Kristiina Lindroos (Pro) ja kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman (STTK). Delegaation lisäksi STTK:n lakimies Anja Lahermaa osallistui ETUC:n naiskomitean johtoryhmän pohjoismaisena edustajana ja Aki Korpiaho (VvL) UniEuroopan nuorten edustajana.

Kongressissa on 600 delegaattia 90 järjestöstä ja 38 maasta. Sen lisäksi edustettuna on myös 10 toimialakohtaista järjestöä. Kongressi järjestetään joka neljäs vuosi ja se on ETUCn korkein päättävä elin. Poliittisten suuntaviivojen lisäksi sen aikana valitaan myös järjestön poliittinen johto. Se muodostuu 6-henkisestä poliittisesta sihteeristöstä, joka johtaa ETUC Brysselissä järjestön poliittista työtä.

***

Haluamme nuoret mukaan päättämään Euroopan tulevaisuudesta

Ajankohtaista

26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue
26.5.2023

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Lue
25.5.2023

STTK:n Palola ETUC:n kongressissa: Hybridikokoukset luovat laajat osallistumismahdollisuudet Euroopan ay-väelle

Lue
25.5.2023

Miksi ETUC on tärkeä STTK:laisille palkansaajille?

Lue
24.5.2023

STTK:n puheenjohtaja ETUC:n kongressissa: Vihreä siirtymä onnistuu, jos se koetaan oikeudenmukaiseksi

Lue