Naisten palkanmaksu päättyy tänään

Tänään on naisten palkkapäivä. Päivämäärä lasketaan vuosittain Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin tiedoista vertaamalla naisten ja miesten keskiansioita. Naisten palkka on tänä vuonna 83,9 % miesten palkoista, mikä merkitsee sitä, että naiset työskentelevät loppuvuoden laskennallisesti palkatta.

Vuosikaudet on pyöritetty työelämän tasa-arvoa edistäviä ohjelmia. Silti isoin asia on yhä ratkaisematta. Naiset ansaitsevat edelleen merkittävästi vähemmän kuin miehet.

Suomessa työmarkkinat ovat jakautuneet vahvasti sukupuolen mukaan. Sosiaali- ja terveysala on hyvin naisvaltainen, ja esimerkiksi Tehyn jäsenistä 92 % on naisia.

– Niin kauan kun naisvaltaisen sosiaali- ja terveysalan palkkatasoa ei nosteta, palkkatasa-arvo ei etene. Asia on hyvin yksinkertainen ja ratkeaa rahalla. Kysymys onkin enemmän siitä, tahdotaanko oikeasti miesten ja naisten perusteetonta palkkaeroa kuroa umpeen, arvelee Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kysymys onkin enemmän siitä, tahdotaanko oikeasti miesten ja naisten perusteetonta palkkaeroa kuroa umpeen

Rytkösen mukaan naisten palkkapäivän tilastoluku ei ota huomioon julkisen sektorin lomarahaleikkausta. Julkisen sektorin naiset ovat siis palkkakehityksen peränpitäjiä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun hoitohenkilöstöllä on jo nyt haasteellista tulla toimeen palkallaan. Matala palkkataso työntää alalta pois pätevää henkilökuntaa.

– Jos Suomessa halutaan säilyttää korkeatasoinen terveydenhuolto ja hoidon laatu, ei ole varaa menettää yhtään ammattilaista. Meillä on oltava varaa maksaa koulutetulla naisvaltaisella sote-alalla parempaa palkkaa. Asia tulee olemaan jatkossa vastassa sekä poliittisilla päättäjillä että neuvottelupöydissä. Korulauseet eivät riitä, toteaa Rytkönen.

Tehy kampanjoi tasa-arvoteemalla

Tehy kampanjoi tänään naisten palkkapäivänä iltapäivälehdissä tasa-arvoteemalla. Kampanja käynnistää samalla Tehyn eduskuntavaali- ja hallitusohjelmatavoitteiden esittelyn. Tavoitteet on kiteytetty viiteen päättäjille suunnattuun avainsanaan, jotka ovat resurssit, laatu, osaaminen, johtaminen, tasa-arvo.

Lisätietoja Tehy.fi/avainsanat

Tiedotteen lopussa linkki Tehyn esitteeseen ”Tehyn avainsanat päättäjille”

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, gsm 040 821 0028

Lisätietoa Tehyn avainsanoista päättäjille:
Tehyn yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen -toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, gsm 040 820 7848
Tehyn viestintäjohtaja Katri Lindqvist, gsm 040 588 3431

Ajankohtaista

29.5.2023

Jessikka Aro Tehyn viestintäjohtajaksi 1.4.2024 alkaen

Lue
29.5.2023

Puheenjohtajan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
29.5.2023

STTK:n puheenjohtaja kevätedustajistossa: Päättyvä työmarkkinakierros tuo vain välitöntä helpotusta ostovoimahuoliin

Lue
29.5.2023

Edustajiston puheenjohtajan puhe STTK:n edustajistossa

Lue
26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue