STTK: Työaikalain uudistus osin onnistunut, jaksotyön käyttöalan laajentamista ei kannateta

Hallitus on tänään antanut työaikalain uudistamista koskevan esityksen, jonka on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020.

STTK pitää työaikalain uudistamista tarpeellisena ja sen lähtökohtana on oltava työntekijän työaikasuojelun toteutumisen varmistaminen. Uudistus on melko tasapainoinen kokonaisuus sekä rakenteeltaan selkeä ja looginen.
– Uudistuksessa on kyetty ottamaan huomioon muuttuvan työelämän tarpeet joustojen osalta melko hyvin sekä työntekijöiden että työnantajien näkökulmasta. Muun muassa liukuvan työajan, joustotyön ja työaikapankin säännökset tuovat työntekijöille toivottuja mahdollisuuksia sovittaa paremmin yhteen työ- ja perhe-elämää. Käytännössä näiden joustojen hyödyntäminen edellyttää hyvää osaamista työpaikkatasolla, johtaja Katarina Murto arvioi.

STTK on koko valmistelun ajan pitänyt tärkeänä, että työaikalain soveltamisala säilyy mahdollisimman laajana ja järjestö on tältä osin osittain tyytyväinen esitykseen.

Sen sijaan STTK suhtautuu hyvin kielteisesti jaksotyön käyttöalan laajentamiseen.
– Emme pidä sitä tarkoituksenmukaisena emmekä tarpeellisena. Lisäksi lisätyösuostumuksen antamista työsopimuksessa ei pidä sallia missään osa-aikatyön muodossa. Ehdotuksen mukaan kielto sopia lisätyöstä työsopimuksella koskee vain vaihtelevaa työaikaa tekeviä osa-aikatyöntekijöitä, Katarina Murto toteaa.

***

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 16 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue