Hallituksen hyvä korjaus palkkatukeen tuo 1000 työllistä lisää

Hallitus on päättänyt kehysriihessään nostaa järjestöille suunnatun sataprosenttisen palkkatuen enimmäismäärää 4000 henkilötyövuoteen. Tällä hetkellä järjestöjen täyden palkkatuen määrä on 3000 henkilötyövuotta. Toimihenkilöliitto ERTO on esittänyt hallituksen päättämää uudistusta ja on päätökseen tyytyväinen.

Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtajan Juri Aaltosen mielestä hallituksen tänään kehysriihessään päättämä palkkatukimuutos on toivottu, odotettu ja tarpeellinen.

– Järjestöjen käytössä olevan 100 % palkkatuen henkilötyövuosimäärän nostaminen tuhannella tarkoittaa käytännössä tuhannen yli kaksi vuotta työttömänä olleen vaikeasti työllistyvän työllistymistä vuoden 2019 aikana. Tämä on iso ja merkittävä asia, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan työmarkkinoiden kaikkein pahin ongelma on pitkäaikaistyöttömyys ja juuri tähän kovimpaan ytimeen hallituksen ilmoittama palkkatukimuutos tuo pientä apua.

Hallituksen tiedotuksen mukaan palkkatuen määrärahoja lisätään ja tukimekanismia aiotaan yksinkertaistaa. Tällä hetkellä 100 prosentin palkkatukea saa elinkeinotoimintaa harjoittamaton organisaatio, esimerkiksi yhdistys tai säätiö, kun se palkkaa vähintään kaksi vuotta työttömänä olleen henkilön. Palkkatuen ensimmäisjakso on enintään 12 kuukautta ja sen enimmäismäärä on 1800 euroa kuukaudessa. Palkkatukea myönnetään 65 prosenttiseen työaikaan asti.

– Toistaiseksi ei ole tiedossa uudistusten yksityiskohdat, mutta kaikki vaikeasti työllistyvien työllistymistä helpottavat uudistukset ovat hyviä asioita. Hyvänä voi pitää myös hallituksen suunnittelemaa palkkiota niille yrityksille, jotka palkkaavat tukeen oikeutetun toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen, toteaa Juri Aaltonen.

Irtisanomissuojaa ei peruttu

Pahimman pettymyksen hallituksen kehysriihessä aiheuttaa Aaltosen mukaan se, ettei hallitus perunut päätöstään työntekijän irtisanomissuojan heikentämisestä.

– Toive oli, että hallitus peruisi tarpeettoman ja aiheettoman hankkeensa työntekijän irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 hengen yrityksissä. Hallitus aikoo ilmeisesti edelleen viedä eteenpäin työntekijän aseman heikentämistavoitettaan ilman sitä tukevia faktoja, vaan pelkästään halulla heikentää työntekijän asemaa, ihmettelee Juri Aaltonen.

***

Palkkatuen nostaminen pohjoismaiselle tasolle toisi 44 000 työllistä

Ajankohtaista

28.9.2022

SuPerin Paavola: Vanhuksilla ja heidän hoitajillaan ei ole aikaa odottaa – hoitajamitoitusta ei saa lykätä

Lue
27.9.2022

Sannamari Mäkelä on STTK:n Vuoden työsuojeluvaltuutettu

Lue
27.9.2022

Pro hakee sopimusasiantuntijaa Helsinkiin ja Lahteen

Lue
26.9.2022

Työn tulevaisuus -tapahtuma Tennispalatsissa

Lue
23.9.2022

Tehy ja SuPer vahvistavat: Oulun kaupungin kotihoidon lakko alkaa 27.9.

Lue
23.9.2022

Suomalaiset tilastoissa

Lue
21.9.2022

SuPerin Paavola: Valtion on tuettava myös lähihoitajien osaamisen varmistamista ja korvattava työelämässä oppimisen kustannukset työpaikoille

Lue
20.9.2022

SuPerin Paavola: Pakkolaki ei poista hoitajapulaa mutta teki päättäjille selväksi miten tärkeää työtä hoitajat tekevät

Lue