Huono opinto-ohjaus voi latistaa nuoren ja murskata hänen unelmansa

Kirjoittaja:

Marja-Liisa Rajakangas

johtaja, viestintä ja HR

Profiili

Muinaisena lukiolaisena saimme opinnon ohjausta tulevaisuuden ammatin valitsemiseksi. Kerroin silloiselle opinnonohjaajalleni, että haluan toimittajaksi. Hän totesi:

–Mene Turun yliopistoon opiskelemaan kulttuurihistoriaa. Ehkä pääset jonain päivänä Turun Sanomiin kulttuuritoimittajaksi.

Mahdollinen lukija saa itse päätellä, miten kannustavaa tai epäkannustavaa tuo nuorelle ihmiselle oli. Ainakaan se ei ollut sitä, mitä kuvittelin ohjauksen olevan. Lokeroivaa oli monen muunkin kaverin ohjaus.

Toivoa sopii, että maailma on ohjauksen suhteen muuttunut paremmaksi sitten 1980-luvun alun. Omat jälkeläiseni juttelevat silloin tällöin opintojen ohjauksesta.

Kun me kaikki olemme nuorina hieman epävarmoja ja huolissamme tulevaisuudestamme, opinnon ohjauksella voi olla todella merkittävä rooli nuoren elämässä.

Huonolla ohjauksella nuoren voi myös latistaa ja murskata hänen unelmiaan.

STTK:n teettämän selvityksen perusteella lähes puolet vastanneista nuorista kokee, että opinnonohjaus koulussa tai oppilaitoksessa on tukenut heikosti tai ei lainkaan siirtymistä työelämään (Aularesearch kevät 2018). Vähän useampi koki, että ohjaus tuki vain heikosti tai ei lainkaan ammatin ja uran valintaa. Parhaiten ohjaus on kyselyn perusteella auttanut työelämään siirtymistä ammattikorkeakoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Yliopistoissa tilanne on heikompi.

Porissa alkavat tänään valtakunnalliset ammattikorkeakoulupäivät. Se on vuotuinen alan toimijoiden ja vaikuttajien kokoontuminen. Toivottavasti myös opinnonohjaus nousee päivien aikana keskusteluun.

Tulevaisuuden työelämä tarvitsee tekijänsä ja mitä varhemmin nuori löytää oman tiensä, sen vähemmän edessä on turhautumista, epävarmuutta ja tarpeetonta poukkoilua tuhansien valintamahdollisuuksien edessä.

Siitä kulttuurihistorian opiskelusta. Enpä lähtenyt Turkuun. Lähdin Tampereelle, opiskelin valtio-oppia ja minusta tuli kuin tulikin lopulta toimittaja. Muutaman toimittajavuoden jälkeen tuli kuitenkin jotain muuta.

Työelämä on pitkä, vaihtoehtoja piisaa ja yleensä sitä johonkin päätyy, vaikka ei unelmiensa ammattiin. Valintoja voi tehdä matkan varrella aina myös uudelleen, mutta nuorena matkat ovat vasta alussa.

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Satakunnan Kansassa ke 16.5.

Ajankohtaista

20.5.2024

SAK, STTK, SEL ja Pro: Leipomotyölain kumoaminen lisää alan terveysriskejä ja alentaa ansioita

Lue
20.5.2024

Hallituksen “tehokkaat” kitkemiskeinot lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjintää 

Lue
17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue