Huono opinto-ohjaus voi latistaa nuoren ja murskata hänen unelmansa

Kirjoittaja:

Marja-Liisa Rajakangas

johtaja, viestintä ja HR

Profiili

Muinaisena lukiolaisena saimme opinnon ohjausta tulevaisuuden ammatin valitsemiseksi. Kerroin silloiselle opinnonohjaajalleni, että haluan toimittajaksi. Hän totesi:

–Mene Turun yliopistoon opiskelemaan kulttuurihistoriaa. Ehkä pääset jonain päivänä Turun Sanomiin kulttuuritoimittajaksi.

Mahdollinen lukija saa itse päätellä, miten kannustavaa tai epäkannustavaa tuo nuorelle ihmiselle oli. Ainakaan se ei ollut sitä, mitä kuvittelin ohjauksen olevan. Lokeroivaa oli monen muunkin kaverin ohjaus.

Toivoa sopii, että maailma on ohjauksen suhteen muuttunut paremmaksi sitten 1980-luvun alun. Omat jälkeläiseni juttelevat silloin tällöin opintojen ohjauksesta.

Kun me kaikki olemme nuorina hieman epävarmoja ja huolissamme tulevaisuudestamme, opinnon ohjauksella voi olla todella merkittävä rooli nuoren elämässä.

Huonolla ohjauksella nuoren voi myös latistaa ja murskata hänen unelmiaan.

STTK:n teettämän selvityksen perusteella lähes puolet vastanneista nuorista kokee, että opinnonohjaus koulussa tai oppilaitoksessa on tukenut heikosti tai ei lainkaan siirtymistä työelämään (Aularesearch kevät 2018). Vähän useampi koki, että ohjaus tuki vain heikosti tai ei lainkaan ammatin ja uran valintaa. Parhaiten ohjaus on kyselyn perusteella auttanut työelämään siirtymistä ammattikorkeakoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Yliopistoissa tilanne on heikompi.

Porissa alkavat tänään valtakunnalliset ammattikorkeakoulupäivät. Se on vuotuinen alan toimijoiden ja vaikuttajien kokoontuminen. Toivottavasti myös opinnonohjaus nousee päivien aikana keskusteluun.

Tulevaisuuden työelämä tarvitsee tekijänsä ja mitä varhemmin nuori löytää oman tiensä, sen vähemmän edessä on turhautumista, epävarmuutta ja tarpeetonta poukkoilua tuhansien valintamahdollisuuksien edessä.

Siitä kulttuurihistorian opiskelusta. Enpä lähtenyt Turkuun. Lähdin Tampereelle, opiskelin valtio-oppia ja minusta tuli kuin tulikin lopulta toimittaja. Muutaman toimittajavuoden jälkeen tuli kuitenkin jotain muuta.

Työelämä on pitkä, vaihtoehtoja piisaa ja yleensä sitä johonkin päätyy, vaikka ei unelmiensa ammattiin. Valintoja voi tehdä matkan varrella aina myös uudelleen, mutta nuorena matkat ovat vasta alussa.

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Satakunnan Kansassa ke 16.5.

Ajankohtaista

5.12.2023

Kauas karkaa koulutuksen tasa-arvo

Lue
5.12.2023

Lausunto työrauhalainsäädännön kehittämisestä

Lue
5.12.2023

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään

Lue
5.12.2023

Työtaisteluoikeuksien rajoittamiselle ei ole oikeudellisesti hyväksyttäviä syitä, toteaa Ammattiliitto Jyty lausunnossaan

Lue
4.12.2023

Vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen paljon syrjintää

Lue
4.12.2023

Tehy: Hallituksen esitysluonnos työrauhalainsäädännön muutoksista viittaa kintaalla perusoikeuksille

Lue
2.12.2023

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi Valtteri Mäyrälä 

Lue
2.12.2023

Tamperelainen Ida Korsimo on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2023 

Lue