Varhaiskasvatuksen pätevyysvaatimusten jäykistäminen voi heikentää palveluiden laatua

Kirjoittaja:

Riina Nousiainen

asiantuntija, koulutus ja osaaminen

Profiili
Varhaiskasvatus

STTK pelkää, että muutos vaikeuttaisi tehtävien täyttämistä ja lisäisi sijaisten käyttöä.

Hallitus lähetti tänään lausuntokierrokselle esityksensä uudeksi varhaiskasvatuslaiksi. Lakiluonnoksessa varhaiskasvatuksen henkilöstöstä tulisi vähintään kahdella kolmesta olla korkeakoulututkinto siirtymäajan jälkeen.

Uudistuksia tulisi tehdä varhaiskasvatuksen asiakkaiden eli lasten etua korostaen.

STTK uskoo, että pätevyysvaatimusten kiristäminen voi vaikeuttaa tehtävien täyttämistä ja lisätä sijaisten käyttöä, tämä näkyisi suoraan heikennyksenä päiväkotien arjessa. Useat alan toimijat ovat ilmaisseet jo lakivalmistelun aikana huolensa siitä, että malli on yksipuolinen ja kaventaa mahdollisuuksia hyödyntää alalla olemassa olevaa osaamista.

– Henkilöstörakenne on yksi niistä asioista, joka varhaiskasvatuksessa toimii hyvin. Miksi rikkoa toimivaa, kun muutakin korjattavaa löytyy,  asiantuntija Riina Nousiainen kysyy.

Uudistuksia tulisi tehdä varhaiskasvatuksen asiakkaiden eli lasten etua korostaen. Esimerkiksi ryhmäkoot ja henkilöstön jaksaminen ovat ongelmia, joihin olisi kannattanut tarttua hanakammin. Varhaiskasvatuksen laadun kannalta olisi tärkeämpää huolehtia, että alalle koulutettava työvoima todella hakeutuisi varhaiskasvatuksen palvelutehtäviin, pysyisi tehtävissään sekä kokisi työn iloa. Henkilöstön osaaminen on jo nykyisillä kelpoisuusehdoilla korkeatasoista.

Laadukas varhaiskasvatus yhdistää kasvatuksen, hoidon ja opetuksen.

STTK on todennut, että alan nykyiset kelpoisuusehdot antavat jo erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa pedagogisesti korkeatasoista ja laadukasta varhaiskasvatusta. Myös koulutusjärjestelmä palvelee nykyistä henkilöstörakennetta hyvin. Jokainen varhaiskasvatuksessa työskentelevä henkilöstöryhmä toteuttaa pedagogiikkaa eri ikäryhmille soveltuvilla tavoilla. Laadukas varhaiskasvatus yhdistää kasvatuksen, hoidon ja opetuksen. Se on myös aikuisen läsnäoloa ja syliä.

– Lapsen ja perheen edun mukainen varhaiskasvatuksen laatu syntyy henkilöstön yhteistyöllä. Mielestämme hierarkioiden ja ammatillisten raja-aitojen rakentaminen kuuluu historiaan, Nousiainen toteaa.

– Varhaiskasvatuksen merkitys on yhteiskunnassa laajasti tunnustettu. Se ehkäisee syrjäytymistä ja lisää koulutuksen tasa-arvoa. Perhevapaauudistuksen myötä varhaiskasvatukseen on odotettavissa tuhansia lapsia lisää, mikä asettaa lisähaasteensa palveluiden järjestämiselle.

Kuva: Pixabay

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue