ERTO käynnistää #työllistämistalkoot

Rakennetyöttömyys

Toimihenkilöliitto ERTOn edustajisto päätti kevätkokouksessaan käynnistää #työllistämistalkoot -hankkeen erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymiseksi. Pitkäaikaistyöttömyys on suurin ja vakavin kansallinen työmarkkinahaasteemme.

– Työttömien työllistymistä voidaan tukea jopa 50 %:n palkkatuella, mutta harva työnantaja osaa käyttää sitä. Palkkatuki ja oikeus tehdä pitkäaikaistyöttömän kanssa aina määräaikainen työsopimus ovat erinomaisia työllistämisen tukimuotoja ja niitä tulisi käyttää huomattavasti nykyistä aktiivisemmin, ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen sanoo.

Uudessa #työllistämistalkoot –hankkeessa ERTO aktivoi kaikki eri puolilla Suomea töissä olevat ertolaiset henkilöstön edustajat.

– Pyydämme jokaista yli viittä sataa henkilöstön edustajaamme miettimään, mihin tehtävään omalla työpaikalla tarvittaisiin lisätyövoimaa sekä keskustelemaan esimiehensä kanssa ja kannustamaan työnantajaa palkkaamaan pitkäaikaistyöttömän tähän tai muuhun tehtävään palkkatuen avulla. Yhteydenotot voisivat tapahtua jo ennen juhannusta, kaavailee Aaltonen.

Työttömyystilastoilla kikkaillaan

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM, 10.5.) ennustaa pitkäaikaistyöttömien määrän laskevan kuluvana vuonna 23 000:lla, jonka jälkeen pitkäaikaistyöttömiä on arviolta 101 000. Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä pysyisi edelleen yli 30 prosentissa.

ERTOn mukaan TEMin tiedote antaa väärän käsityksen. Pitkäaikaistyöttömien määrän lasku ei selity työllistymisellä, vaan tilastojen puhdistamisella.

– Alkuvuoden aikana on arvioitu jopa 10 000 pitkäaikaistyöttömän siirtyneen työmarkkinoiden ulkopuolelle. Nämä pitkäaikaistyöttömät eivät ole työllistyneet, vaan heidät on siirretty pois työttömyystilastosta, Aaltonen huomauttaa.

– Lisäksi loppuvuoden työttömyysluvuissa tulee näkymään pitkäaikaistyöttömien Lex Lindströmin käyttö. Arvioiden mukaan tälle eläketuelle siirtyy kuluvan vuoden aikana noin 5000 pitkäaikaistyötöntä, Aaltonen jatkaa.

– Kun nämä luvut yhdistetään ja vähennetään ennustetusta 23 000:sta, varovasti arvioiden pitkäaikaistyöttömiä näyttäisi työllistyvän kuluvana vuonna enintään 5000-8000. Ilman tilastokikkailua pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä voisi siis pahimmillaan rikkoa huimaavan 40 %:n rajan. Tässä ollaan rakentamassa inhimillistä katastrofia, Aaltonen kauhistelee.
Aaltonen puhui tänään Toimihenkilöliitto ERTOn edustajiston kevätkokouksessa Tampereella.

Lisätietoja: puheenjohtaja Juri Aaltonen, p. 040 553 8536

***

STTK:n hallitus: Työllisyyden vahvistamisen oltava hallituksen tärkein tavoite

Ajankohtaista

26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue
26.5.2023

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Lue
25.5.2023

STTK:n Palola ETUC:n kongressissa: Hybridikokoukset luovat laajat osallistumismahdollisuudet Euroopan ay-väelle

Lue
25.5.2023

Miksi ETUC on tärkeä STTK:laisille palkansaajille?

Lue
24.5.2023

STTK:n puheenjohtaja ETUC:n kongressissa: Vihreä siirtymä onnistuu, jos se koetaan oikeudenmukaiseksi

Lue