ERTO käynnistää #työllistämistalkoot

Rakennetyöttömyys

Toimihenkilöliitto ERTOn edustajisto päätti kevätkokouksessaan käynnistää #työllistämistalkoot -hankkeen erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymiseksi. Pitkäaikaistyöttömyys on suurin ja vakavin kansallinen työmarkkinahaasteemme.

– Työttömien työllistymistä voidaan tukea jopa 50 %:n palkkatuella, mutta harva työnantaja osaa käyttää sitä. Palkkatuki ja oikeus tehdä pitkäaikaistyöttömän kanssa aina määräaikainen työsopimus ovat erinomaisia työllistämisen tukimuotoja ja niitä tulisi käyttää huomattavasti nykyistä aktiivisemmin, ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen sanoo.

Uudessa #työllistämistalkoot –hankkeessa ERTO aktivoi kaikki eri puolilla Suomea töissä olevat ertolaiset henkilöstön edustajat.

– Pyydämme jokaista yli viittä sataa henkilöstön edustajaamme miettimään, mihin tehtävään omalla työpaikalla tarvittaisiin lisätyövoimaa sekä keskustelemaan esimiehensä kanssa ja kannustamaan työnantajaa palkkaamaan pitkäaikaistyöttömän tähän tai muuhun tehtävään palkkatuen avulla. Yhteydenotot voisivat tapahtua jo ennen juhannusta, kaavailee Aaltonen.

Työttömyystilastoilla kikkaillaan

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM, 10.5.) ennustaa pitkäaikaistyöttömien määrän laskevan kuluvana vuonna 23 000:lla, jonka jälkeen pitkäaikaistyöttömiä on arviolta 101 000. Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä pysyisi edelleen yli 30 prosentissa.

ERTOn mukaan TEMin tiedote antaa väärän käsityksen. Pitkäaikaistyöttömien määrän lasku ei selity työllistymisellä, vaan tilastojen puhdistamisella.

– Alkuvuoden aikana on arvioitu jopa 10 000 pitkäaikaistyöttömän siirtyneen työmarkkinoiden ulkopuolelle. Nämä pitkäaikaistyöttömät eivät ole työllistyneet, vaan heidät on siirretty pois työttömyystilastosta, Aaltonen huomauttaa.

– Lisäksi loppuvuoden työttömyysluvuissa tulee näkymään pitkäaikaistyöttömien Lex Lindströmin käyttö. Arvioiden mukaan tälle eläketuelle siirtyy kuluvan vuoden aikana noin 5000 pitkäaikaistyötöntä, Aaltonen jatkaa.

– Kun nämä luvut yhdistetään ja vähennetään ennustetusta 23 000:sta, varovasti arvioiden pitkäaikaistyöttömiä näyttäisi työllistyvän kuluvana vuonna enintään 5000-8000. Ilman tilastokikkailua pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä voisi siis pahimmillaan rikkoa huimaavan 40 %:n rajan. Tässä ollaan rakentamassa inhimillistä katastrofia, Aaltonen kauhistelee.
Aaltonen puhui tänään Toimihenkilöliitto ERTOn edustajiston kevätkokouksessa Tampereella.

Lisätietoja: puheenjohtaja Juri Aaltonen, p. 040 553 8536

***

STTK:n hallitus: Työllisyyden vahvistamisen oltava hallituksen tärkein tavoite

Ajankohtaista

29.11.2023

SuPer: Palkkojen yhdenmukaistamisesta sovinto Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä – lähihoitajien tehtäväkohtaiset palkat korotetaan vaativuustasojen korkeimpiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin

Lue
28.11.2023

Ammattiliitto Pron ja Naisten Linjan ohje tarjoaa apua väkivallan kokijoiden auttamiseksi työpaikoilla

Lue
28.11.2023

Tehyn kysely: Hoitajien työhyvinvointi hieman parantunut, silti yli 90 % nuorista hoitajista harkitsee alanvaihtoa

Lue
27.11.2023

Työelämäheikennykset koskettavat erityisesti nuoria

Lue
25.11.2023

Minä en pienestä hätkähdä, mutta…

Lue
24.11.2023

Sairaankuljetuksen kustannusten korvaustaksan muuttaminen

Lue
24.11.2023

Sairausvakuutuksesta korvattavan taksimatkan enimmäishinta v. 2024

Lue
24.11.2023

Ammattiliitto Pron edustajisto kritisoi aitojen neuvottelujen puutetta työelämäuudistuksissa

Lue