Eurooppalainen arkielämä seurantaan

Euroopan Unioni

Euroopan unioni julkaisi viime kuun lopussa ohjelman kansalaisten sosiaalisten oikeuksien vahvistamiseksi. Se on erityisesti ay-liikkeen kaipaaman asiakirja. Kansalaisten työ- ja arkielämään liittyviä oikeuksia ryhdytään vähitellen vahvistamaan osittain lainsäädännöllä ja suurelta osin muilla koordinaatiokeinoilla.

Sosiaalisten oikeuksien kehitystä seurataan uudella sosiaali-indikaattorien tulostaululla.  Siinä on kuvattu jäsenvaltioita 12 eri osa-alueella ja arvioidaan koko EU:n edistymistä ”sosiaalisen AAA-luokituksen” saavuttamisessa.

Talouskehityksen lisäksi Euroopassa seurattava sosiaalisten oikeuksien kehitystä

Tulostaulusta käy ilmi, että eroavuuksia näkyy pohjoisten, eteläisten ja itäisten maiden välillä. On joitain maita, jotka ovat melkein joka mittarilla EU:n keskiarvon alapuolella. Muutama maa on taas lähes joka suhteessa keskiarvon yläpuolella.  Joka maalla on kuitenkin petrattavaa, jotta sosiaalinen Eurooppa olisi joskus valmis.

Suomi on paalupaikalla, kun mitataan sukupuolten tasa-arvoa työelämässä. Suomen julkisten palveluiden merkitys köyhyyden vähentämisessä on myös eurooppalaista huippuluokkaa. Lisäksi huippusijoitus tulee digitaalisten palveluiden saatavuuden osalta.

Heikoimmat tulokset Suomi saa työllisyysasteiden vertailussa, jossa olemme EU:n viidenneksi huonoimpia. Myös terveyspalveluiden järjestämisessä on puutteita etenkin kustannusten, odotusaikojen ja palveluiden etäisyyden osalta. Keskiarvon alapuolella olemme lisäksi elinolojen ja köyhyyden vertailussa. Työmarkkinoiden dynaamisuudessa ja reiluudessa on myös selvästi kohennettavaa.

Euroopan unionin jäsenmaiden talouskehitystä on seurattu systemaattisesti jo vuosikausia. Nyt sosiaali-indikaattoreiden tulostaulu tarjoaa helpon tavan seurata myös Euroopan elinolojen kehitystä. Varsinkin eri nopeuksia etenevässä EU:ssa on tärkeätä seurata voimistuuko sosiaalinen kehitys kaikkialla, vai kasvaako kuilu eri maiden ja maaryhmien välillä.

Nyt sosiaali-indikaattoreiden tulostaulu tarjoaa helpon tavan seurata myös Euroopan elinolojen kehitystä.

Tulostaulun indikaattoreita voidaan tietenkin arvostella epätarkkuuksista ja kansallisten järjestelmien puutteellisesta ymmärtämisestä.  Tarkkuus ja ymmärrys lisääntyy varmaankin jatkossa, kuten on käynyt myös talousseurannan osalla. Hyvän yleiskuvan EU:n tilanteesta tulostaulu jo nyt antaa.

Sosiaali-indikaattoreiden tulostauluun voit tutustua oheisen linkin kautta: Esite: Sosiaali-indikaattorien tulostaulu 2017

Risto Kousa, STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue